Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Στις «ράγες» ένα από τα πιο δύσκολα αστικά σιδηροδρομικά έργα: Η υπογειοποίηση των Σεπολίων.


Τον Ιούλιο πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση του έργου «Κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου στο τμήμα Έξοδος Σ.Σ. Αθηνών (Σ.Σ.Α.) – Τρεις Γέφυρες, με υπογειοποίηση στην περιοχή Σεπολίων», με ανάδοχο την κοινοπραξία Intrakat – Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ.

Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 122 εκατ. ευρώ, ανατέθηκε με έκπτωση 45,71% και ορίζοντα ολοκλήρωσης 52 μήνες. 

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά σιδηροδρομικά έργα, το οποίο θα αυξήσει σημαντικά τη χωρητικότητα του δικτύου, εάν και για τουλάχιστον δύο χρόνια, εξαιτίας των εργασιών, το υφιστάμενο δίκτυο θα μονοδρομηθεί. 

Παράλληλα, εξαιτίας της υπογειοποίησης, κάτι το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, θα επέλθουν οικιστικές παρεμβάσεις, καθώς οι σημερινές γραμμές και οι επικίνδυνες ισόπεδες διαβάσεις θα μετατραπούν σε χώρους πρασίνου και αναψυχής. Επίσης, θα ελαχιστοποιηθεί και η ηχητική ρύπανση από τα διερχόμενα τρένα.

Σε κατασκευαστικό επίπεδο, το έργο απαιτεί «χειρουργικές παρεμβάσεις», δεδομένου ότι γειτνιάζει με τη γραμμή του μετρό και έναν μεγάλο αγωγό της ΕΥΔΑΠ.

“Το έργο προκηρύχτηκε στα τέλη του 2017 και η σύμβαση υπογράφεται τον Ιούλιο του 2018, μόλις λίγους μήνες αργότερα. Πρόκειται για μια σημαντική επίδοση”, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Διονέλης.

Το αντικείμενο του έργου

Το αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου μήκους 2,36 χλμ, εκ των οποίων τα 1,91 χλμ. υποβαθμισμένου / υπογειοποιημένου, ο οποίος ξεκινά από την έξοδο του Σ.Σ. Αθηνών προς Θεσαλλονίκη (ΧΘ 10+821) και καταλήγει στις Τρεις Γέφυρες (ΧΘ 13+181) στη περιοχή Σεπολίων του Δήμου Αθηναίων, όπου συναντά τον πρόσφατα κατασκευασμένο και σε λειτουργία νέο τετραπλό σιδηροδρομικό διάδρομο.

Ο νέος Σιδηροδρομικός Διάδρομος θα είναι διπλής διατομής, ενώ ο ανατολικός ημιδιάδρομος θα εξυπηρετεί την κίνηση των προαστιακών συρμών, ενώ ο δυτικός την κίνηση των υπεραστικών συρμών.

Η Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή κατασκευάζεται επί της υφιστάμενης ζώνης κυκλοφορίας σταδιακά – πρώτα ο Δυτικός διάδρομος και κατόπιν ο Ανατολικός.

Συνοπτικά στο αντικείμενο του έργου συμπεριλαμβάνονται:

-Το τεχνικό υπογειοποίησης – τεχνικό Cover & Cut (top-down) αποτελούμενο από 47 επιμέρους τεχνικά που κατασκευάζονται σε δύο (2) φάσεις (Δυτικός – Ανατολικός Διάδρομος).

-Tα προσωρινά υδραυλικά έργα.

-Τα μόνιμα υδραυλικά έργα (αποχέτευσης–αποστράγγισης σήραγγας, υπερχειλιστές παντοροϊκού δικτύου & δίκτυα ομβρίων και ακαθάρτων).

-Οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις του υπόγειου τεχνικού και των αντλιοστασίων ακαθάρτων για την αποχέτευση –αποστράγγιση ομβρίων της σήραγγας.

-Τα κτίρια εξυπηρέτησης (Η/Μ εγκαταστάσεις).

-Η κατασκευή δύο νέων άνω διαβάσεων πεζών.

-Η κατασκευή της επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής.

-Η αποκατάσταση του παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου.

-Τα έργα πρασίνου και η αποκατάσταση τοπίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, λόγω της εγγύτητας, του χώρου εργασιών και των ιδιοκτησιών (πολυκατοικιών, καταστημάτων κ.λ.π.) έχει προβλεφθεί, σε κάθε φάση κατασκευής, η ελαχιστοποίηση της ενόχλησης των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων της περιοχής και η λήψη όλων των απαραίτητων προφυλάξεων για την αποφυγή οποιασδήποτε μορφής ζημιών προς τους κατοίκους και τις παρακείμενες ιδιοκτησίες τους.

Ο σχεδιασμός αυτός αφορά στην εκτέλεση των εργασιών, η οποία λόγω της γραμμικότητας του έργου και της στενότητας του διαθέσιμου χώρου, θα πρέπει να εκτελείται εν σειρά και σε πολλαπλά μέτωπα, προκειμένου να επιτυγχάνονται ικανοποιητικοί ρυθμοί εκτέλεσης.

Επιμέλεια: Μαρίνα Δημητρίου
Πηγή: metaforespress.gr