Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Η Κίνα τοποθετεί κάμερες με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και αισθητήρες αναγνώρισης παλάμης στο μετρό

Η κινεζική κυβέρνηση έχει ως στόχο την εφαρμογή τεχνολογίας βιομετρικής αναγνώρισης στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Πεκίνου. Η τεχνολογία αυτή θα είναι υψηλής τεχνολογίας και άκρως πρωτοποριακή, καθώς δεν έχει γίνει χρήση της πουθενά αλλού στον κόσμο.
Η τεχνολογία θα συμπεριλαμβάνει την εγκατάσταση καμερών αναγνώρισης προσώπου και συστήματα ανίχνευσης παλάμης, για να βελτιωθεί η αποδοτικότητα αλλά και να μειωθεί η συμφόρηση σε ώρες αιχμής σε σταθμούς του μετρό.
Αμφότερες τεχνολογίες θα επιτρέψουν στον κόσμο τη χρήση των υπηρεσιών του μετρό, χωρίς να χρειάζονται κάποια κάρτα ή κινητό τηλέφωνο. Το μόνο που έχουν να κάνουν θα είναι η σάρωση της παλάμης τους για να χρεωθεί αυτομάτως το λογαριασμό τους.
Σύμφωνα με αναφορές, το σύστημα σάρωσης παλάμης ήδη χρησιμοποιείται στην περιοχή της Σανγκάη, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να το εφαρμόσει σε πολλές ακόμη πόλεις. Δεδομένου ότι ο πληθυσμός του Πεκίνου που κάνει καθημερινή χρήση του μετρό φτάνει κοντά στα 10 εκατομμύρια, δεν είναι περίεργο πως η κυβέρνηση θέλει να βελτιώσει τα συστήματα της, ενώ η τακτική αυτή θα χαμηλώσει τον αριθμό των λαθρεπιβατών.
Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που είναι σκεπτικοί για τη χρήση τόσο προηγμένων τεχνολογιών, με αρκετούς να κάνουν λόγο για “ένα ακόμη μέτρο παρακολούθησης των πολιτών”. Να αναφέρουμε πως πρόσφατα θεσπίστηκε νόμος για την τοποθέτηση ηλεκτρονικών τσιπ στα αυτοκίνητα από τον επόμενο χρόνο, δημιουργώντας ακόμη περισσότερες υποψίες για την κίνηση αυτή.
Όπως και να έχει, αναμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα που θα έχει η τεχνολογία αυτή στην αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης σε ώρες αιχμής.

Πηγή: techgear.gr