Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Στο υπερταμείο ΓΑΙΟΣΕ, ΟΑΚΑ, αξιολόγηση διοικήσεων σε ΟΑΣΑ, ΕΛΤΑ.

Την άμεση μεταφορά της ΓΑΙΑΟΣΕ –της εταιρείας που διαχειρίζεται σιδηροδρομικά ακίνητα, μεταξύ των οποίων και το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, αλλά και τροχαίο υλικό–, καθώς και σταδιακά ακινήτων του ΟΣΕ, στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), ευρύτερα γνωστής ως υπερταμείο, προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Στο υπερταμείο, εκτός από τη ΓΑΙΑΟΣΕ και τα ακίνητα του ΟΣΕ, πρέπει να μεταφερθεί και ο οργανισμός διαχείρισης του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ), όπως προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία με τους δανειστές.

Ως προαπαιτούμενα για το υπερταμείο περιλαμβάνονται η έγκριση του εσωτερικού κανονισμού και της επενδυτικής πολιτικής από τη γενική συνέλευση της ΕΕΣΥΠ και η κατάθεση των επιχειρησιακών σχεδίων από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ που ελέγχει.

Προαπαιτούμενο είναι επίσης η κατά προτεραιότητα αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) και των εταιρειών του ΟΑΣΑ (ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ) με την αντικατάσταση μελών «αν κριθεί απαραίτητο».

Οσον αφορά τη θυγατρική της ΕΕΣΥΠ, το ΤΑΙΠΕΔ, η κυβέρνηση με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο αναλαμβάνει την υποχρέωση διά του Κυβερνητικού Συμβούλιου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) να εγκρίνει το ανανεωμένο πρόγραμμα αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου του (Asset Development Plan), με στόχο τα έσοδα του 2018 να διαμορφωθούν στα 2 δισ. ευρώ και το 2019 σε ένα δισ.

Αναφορά ασφαλώς γίνεται και στο Ελληνικό, με τις ελληνικές αρχές να δεσμεύονται πως θα ολοκληρώσουν τη μετεγκατάσταση των φορέων που βρίσκονται εντός τού υπό αξιοποίηση ακινήτου και θα προχωρήσουν τόσο τη νομοθεσία για τον φορέα διαχείρισης του μητροπολιτικού πάρκου όσο και την υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων για την ανάπτυξή του εντός του έτους. Ζητείται δε άμεσα η κατάρτιση νέου επικαιροποιημένου χρονοδιαγράμματος με τις εκκρεμότητες στο Ελληνικό και να ολοκληρωθεί η συμφωνία με το επενδυτικό σχήμα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.

Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, η κυβέρνηση δεσμεύεται πως η ΓΑΙΑΟΣΕ, που ελέγχει σημαντικό αριθμό εμπορικών ακινήτων που παλιότερα ήταν του ΟΣΕ, θα μεταφερθεί στο υπερταμείο μέχρι την 1η Ιουλίου. Για το ΟΑΚΑ συμφωνείται πως μέχρι το τέλος του 2018 θα κατατεθεί αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και οι ενέργειες που απαιτούνται για τη μεταφορά, μεταξύ των οποίων το επενδυτικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο λειτουργίας του αλλά και η μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρεία. Επίσης, στο νέο μνημόνιο αναφέρεται πως «το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ θα επανεξετάσει τα διοικητικά συμβούλια των ΕΛΤΑ και του ΟΑΣΑ και θα αντικαταστήσει εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη εάν χρειαστεί», όπως είχε αποκαλύψει από τα μέσα Απριλίου η «Κ». Παράλληλα, προβλέπεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των επιχειρηματικών σχεδίων όλων των επιτηρήσεων στις οποίες έχει πλειοψηφική συμμετοχή η ΕΕΣΥΠ και η μεταφορά ομολόγων των ακινήτων του Δημόσιου που συνάδουν με το προφίλ του χαρτοφυλακίου της ΕΕΣΥΠ.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Πηγή: kathimerini.gr