Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Γερμανία: Εξερράγη βόμβα κατά την εξουδετέρωση της κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό.


Προκλήθηκε πυρκαγιά από την έκρηξη του μηχανισμού

Η εξουδετέρωση μιας βόμβας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που ανακαλύφθηκε στη γερμανική πόλη της Δρέσδης, αποδεικνύεται περισσότερο περίπλοκη απ' ό,τι προβλεπόταν, καθώς ο μηχανισμός εξερράγη εν μέρει και προκάλεσε πυρκαγιά, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.

Ουδείς τραυματίσθηκε, όμως «ο κίνδυνος είναι αυτή τη στιγμή αληθινά αυξημένος και δεν είναι δυνατό να γίνει εκτίμηση της κατάστασης», ανέφερε στο Twitter η αστυνομία της Δρέσδης, όπου η βόμβα ανακαλύφθηκε την Τρίτη σε εργοτάξιο στο κέντρο της πόλης, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Χρειάσθηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους 9.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οι ένοικοι δύο οίκων ευγηρίας και οι νοσηλευόμενοι σ' ένα νοσοκομείο, ενώ οι επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση της βόμβας προκάλεσαν μεγάλη μείωση της κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Δρέσδης.

Οι γερμανοί πυροτεχνουργοί είναι καλά εκπαιδευμένοι στην εξουδετέρωση βομβών που χρονολογούνται από τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όμως αυτή τη φορά η επιχείρηση δεν εξελίχθηκε ομαλά: ενώ οι ειδικοί αφαιρούσαν εξ αποστάσεως τον πυροκροτητή, πετάχθηκαν σπίθες που έβαλαν φωτιά στο μονωτικό υλικό που είχε τοποθετηθεί κοντά σ' αυτή τη βόμβα των 250 κιλών, η οποία εξερράγη εν μέρει.

Η κατάσταση παρέμενε «δύσκολη» σήμερα το πρωί «και οι ειδικοί μας δεν θα μπορέσουν να επέμβουν παρά μόνο όταν η φωτιά θα έχει σβήσει και τα υλικά θα έχουν κρυώσει», πρόσθεσε η αστυνομία.

Λόγω των εντατικών συμμαχικών βομβαρδισμών κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πυροτεχνουργοί στη Γερμανία αναγκάζονται τακτικά να εξουδετερώνουν βόμβες και οβίδες από την εποχή εκείνη, οι οποίες ανακαλύπτονται στη διάρκεια εργασιών σε εργοτάξια ή μέσα σε δάση, σε αγρούς, μερικές φορές ακόμη και σε κήπους.

Η Δρέσδη ιδιαίτερα καταστράφηκε πλήρως από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς στο τέλος του πολέμου.

Πηγή: news.gr