Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Eastern Express: «Άρωμα» από το παρελθόν σε ένα μοναδικό ταξίδι με τρένο στην Τουρκία.


Το ταξίδι με τρένο από την Άγκυρα ως την πόλη Καρς, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με την Αρμενία, μπορεί να μην είναι γρήγορο, προσφέρει, όμως, μια μοναδική εμπειρία στους επιβάτες του. 
Όσοι επιλέξουν να ταξιδέψουν με τα βαγόνια του Eastern Express, διασχίζουν μια απόσταση 1.365 χιλιομέτρων μέσα σε κάτι περισσότερο από μια ολόκληρη μέρα, απολαμβάνοντας ένα μοναδικό τοπίο με χωράφια, λόφους και δάση. Βλέπουν, επίσης, και ποτάμια που έχουν δημιουργηθεί από το λιώσιμο των πάγων και μεγάλα, σκοτεινά τούνελ χτισμένα στα βουνά. Αν και παλιότερα, όποιος προτιμούσε να κάνει το ταξίδι αυτό με τρένο θεωρούνταν... τρελός, σήμερα, το ταξίδι αυτό έχει γίνει viral και κατάφερε να «επαναφέρει τον ρομαντισμό» στα βαγόνια.
Αυτόν τον ρομαντισμό «εκμεταλλεύθηκε» και ο Emre, που έκανε πρόταση γάμου στην κοπέλα του Mine Nur, μέσα σε ένα βαγόνι στολισμένο με κεριά και φωτάκια. Ο ίδιος υποστηρίζει πως επρόκειτο για την ιδανική αρχήτου ταξιδιού που θα ξεκινήσουν μαζί.
«Αγαπάμε τα ταξίδια, οπότε αυτό μας ταιριάζει απολύτως. Πρόκειται για μία μικρή ιδέα για το ταξίδι της ζωής που θα διανύσουμε μαζί» δήλωσε στο Reuters ο Emre, που αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα μετά από δύο χρόνια σχέσης.

Η Mine Nur είπε το «ναι».


Η ρομαντική στιγμή του ζευγαριού είναι ένα από τα πολλά γεγονότα που έχουν λάβει χώρα μέσα στο συγκεκριμένο τρένο, από τη στιγμή που μία ομάδα Τούρκων τουριστών κατάφερε να αλλάξει γνώμη σε όλους αυτούς που θεωρούσαν το ταξίδι 1.365 χιλιομέτρων και μίας ημέρας και μισής ώρας μία «τρελή ιδέα».

Το εν λόγω τουριστικό γκρουπ αποφάσισε να «θυσιάσει» ένα βολικό και γρήγορο ταξίδι και να κλείσει δωμάτια στο συγκεκριμένο τρένο. Την εμπειρία τους αυτή, μοιράστηκαν στα social media. Από εκεί και έπειτα, το τουρκικό τρένο έγινε ένας τόπος διασκέδασης, περιπέτειας, κοινωνικοποίησης και νέων εμπειριών.

«Φυσικά αυτό το trend στο Instagram τράβηξε την προσοχή μας και συγκεκριμένες αναρτήσεις μάς έπεισαν να το κάνουμε κι εμείς» αναφέρει η Nurcan Guner, που έκανε το ταξίδι με μία φίλη της.

H τάση αυτή έφτασε την εταιρεία στο σημείο να ξεπουλάει μία μέρα μετά την ανακοίνωση των εισιτηρίων και έχει σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των βαγονιών (από πέντε στο παρελθόν, τώρα έχει έντεκα). Κάτι που δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται, είναι η χαλάρωση και η ηρεμία που προσφέρει μία διαδρομή σαν κι αυτή, μέσα από την ανατολική και απομακρυσμένη ενδοχώρα της Τουρκίας.








Το δρομολόγιο της «Eastern Express» ξεκινά από την Άγκυρα και προορισμός της είναι η πόλη Καρς, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της χώρας με την Αρμενία. Για να φθάσει εκεί περνά μέσα από επαρχίες της Ανατολίας, όπως η Καισάρεια, η Σεβάστεια, η Ερζίντζαν και η Ερζερούμ.
Το περασμένο έτος μόνο, 300.000 άνθρωποι ταξίδεψαν με το τρένο, σημειώνοντας αύξηση 40% από το 2016. Τα δωμάτια της «Eastern Express» αποτελούνται από καναπέδες - κρεβάτια, μία τουαλέτα, ένα μικρό ψυγείο και ένα τραπέζι.

Οι «απαραίτητες» τελετουργίες

Με εξαίρεση κάποιους ντόπιους οι οποίοι λόγω του φθηνού εισιτηρίου επιλέγουν το τρένο για να κατέβουν σε κοντινές στάσεις, οι περισσότεροι επιβάτες πλέον είναι άνθρωποι από μακρινά μέρη της Τουρκίας, οι οποίοι κάνουν ολόκληρο το 24ωρο ταξίδι.
Όλοι αυτοί οι ταξιδιώτες μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργήσει μερικές «απαραίτητες» τελετουργίες που πρέπει να συμμετέχει ο εκάστοτε ταξιδιώτης:
Πλέον η λήψη φωτογραφιών με τις ταμπέλες που δείχνουν τη διαδρομή είναι μία συνήθεια, ο στολισμός των βαγονιών με χριστουγεννιάτικα φωτάκια, τα κεριά και τα μπαλόνια, τα μεγάλα πάρτι στα κουπέ που κανονικά χωρούν τέσσερα άτομα, οι ομαδικές φωτογραφίες και ο χορός στις στάσεις.

Οι εμπειρίες 

Η 37χρονη Burcu Yilmaz, είναι τεχνικός ιατρικής και αποφάσισε να κάνει αυτό το ταξίδι μετά τον καταιγισμό δημοσιεύσεων στα social media. Δυσκολεύτηκε αρκετά για να βρει εισιτήρια, αλλά στο τέλος κατάφερε να κάνει το ταξίδι με τρία άτομα από την παρέα της.
«Μία νοσταλγική εμπειρία. Είναι μία ιδανική ευκαιρία να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να διασκεδάσεις σε πάρτι μέσα στα βαγόνια. Κάτι τέτοιο δεν το βιώνεις σε άλλου είδους ταξίδια».
Ο φοιτητής Sinan, είχε προγραμματίσει το ταξίδι με την κοπέλα του. Στόλισε το δωμάτιο με κεριά και φωτάκια, αλλά… κατέληξε μόνος του.


«Το είχαμε σχεδιάσει εδώ και μήνες. Όμως, οι γονείς της δεν της το επέτρεψαν. Εγώ έκανα το ταξίδι όπως και να ‘χει γιατί δεν μ’ αρέσει να μην ολοκληρώνω κάτι που έχω αρχίσει ήδη».

Πληροφορίες από Reuters / Turkey's eastern express puts romance back on tracks

Φωτογραφίες από Reuters / Umit Bektas

Συντάκτης: Μάγδα Μπακούση 
Πηγή: cnn.gr