Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Ο Μουσειακός Σιδηρόδρομος Θεσσαλίας και οι δράσεις των εθελοντών.



Ο Μουσειακός Σιδηρόδρομος Θεσσαλίας ξεκίνησε την δράση του το 1999 από μία μικρή ομάδα εθελοντών με μοναδικό κίνητρο την ανάδειξη της ιστορικής αυτής γραμμής από το Βόλο μέχρι τον Παλαιοφάρσαλο.

Για το σκοπό αυτό σαν έδρα χρησιμοποιήθηκε ο σταθμός του Βελεστίνου, λόγω ύπαρξης υποδομών (οίκημα φιλοξενίας, μηχανοστάσιο, περιστροφική πλάκα) ικανών να καλύψουν τις ανάγκες για την λειτουργία του μουσειακού μας σιδηροδρόμου. Από το 1999 έως σήμερα γίνονται αδιάκοπα εργασίες οι οποίες επικεντρώνονται ως επί το πλείστον στην σιδηροδρομική γραμμή (αντικατάσταση φθαρμένων στρωτήρων, καθαρισμός περιτυπώματος) για τη σωστή και ασφαλή χρήση της. Για το σκοπό αυτό, το 2000 αγοράστηκε από την ΔΕΗ μία μικρή δηζελάμαξα που λειτουργούσε στο βιομηχανικό δίκτυο του Αλιβερίου η οποία μεταφέρθηκε στο Εργοστάσιο Βόλου με σκοπό να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές στο σύστημα ζεύξης για την έλξη βαγονιών του Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου και από τότε βρίσκεται λειτουργική στον στόλο των σιδηροδρομικών οχημάτων μας.

Τα τελευταία χρόνια και λόγω των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, ο ρυθμός των εργασιών, καθώς και το εργατικό δυναμικό έχει μειωθεί αισθητά. Αυτές οι συγκυρίες μας ανάγκασαν να εγκαταλείψουμε το μεγαλύτερο μέρος της σιδηροδρομικής γραμμής, κρατώντας μόνο ένα μικρό τμήμα 13 χιλιομέτρων από τον σταθμό του Βελεστίνου, μέχρι και το Αερινό, το ομορφότερο αντικειμενικά κομμάτι και το μοναδικό με ορεινό χαρακτήρα σε ολόκληρη την γραμμή, ενώ παράλληλα διατηρούμε σε άψογη κατάσταση και τον σιδηροδρομικό σταθμό των Φαρσάλων. Με την συντήρηση του προαναφερθέντος τμήματος, ξεκινάει εκ νέου μία προσπάθεια επέκτασης της λειτουργικής γραμμής προς Παλαιοφάρσαλο με πρώτο στόχο να φτάσουμε στην στάση της Κοκκίνας, 5 χιλιόμετρα από το Αερινό. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, είναι απαραίτητη η τακτική επίσκεψη των εθελοντών τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Ελπίζουμε στην ένταξη νέων μελών στην εθελοντική ομάδα με απώτερο σκοπό η λειτουργική γραμμή να φτάσει πάλι στον Παλαιοφάρσαλο για να μπορέσουμε να χαρούμε για άλλη μια φορά την ομορφιά του Θεσσαλικού κάμπου μέσα από το παράθυρο ενός τραίνου, κάνοντας την φράση «με το τραίνο δεν μεταφέρεσαι, ταξιδεύεις», πραγματικότητα.


Πηγή: thessalyrailways.gr