Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Μαχαίρι 61% σε συντάξεις χηρείας.

Επιδόματα αντί για συντάξεις, με άγριες περικοπές ύψους 61%, δίνει ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ έρχονται και νέες περικοπές από το 2019.

Επίσημη πράξη οριστικής συνταξιοδότησης χηρείας που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΔ δείχνει ότι ένας συνταξιούχος πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπαιρνε 995,13 ευρώ. Η χήρα του με τον νόμο Κατρούγκαλου θα πάρει 392,41 ευρώ (μείωση 61%)!

Τονίζεται ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου (μετά και τη μείωση που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο) όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας :
Παραμένει το ηλικιακό όριο των 55 ετών για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης λόγω θανάτου στις/στους χήρες/ους.
Πέφτει το ποσοστό των συντάξεων θανάτου από το 70% στο 50%, στερώντας από χήρες/ους και τις οικογένειές τους τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Σε περίπτωση που οι χήρες (κυρίως) είναι κάτω των 52 ετών, λαμβάνουν σύνταξη για μία τριετία και μετά αυτή διακόπτεται εφ’ όρου ζωής, χωρίς έστω να λαμβάνουν τις καταβαλλόμενες εισφορές του θανόντος στο κράτος.

Επισημαίνεται ότι συνολικά ο νόμος Κατρούγκαλου επέφερε 22 περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι μείωση των νέων συντάξεων (αιτήσεις από τον Μάιο του 2016 και εφεξής) η οποία φθάνει και το 30%!

Πηγή: cnn.gr