Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Κίνα: «Κάντε εμπόριο - όχι πόλεμο».







Δύο διαφορετικοί κόσμοι κόσμοι συγκρούονται στην εποχή μας:
- Ο «νέος δρόμος του Μεταξιού» που δημιουργεί η Κίνα και
- Ο δρόμος της ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης με Ρωσία και Κίνα προωθούν οι ΗΠΑ. 

Ο νέος δρόμος του Μεταξιού που σχεδιάζει το Πεκίνο, προβλέπει οικονομικούς διαδρόμους που θα συνδέουν την Ασία με τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως πρωταρχικό ρόλο παίζει η διασύνδεση της δυτικής Κίνας με την ανατολική Μεσόγειο. 
Ο σχεδιαζόμενος διάδρομος «Red Med» που προβλέπει και σιδηροδρομική διασύνδεση εκτός από την υπάρχουσα της ναυσιπλοΐας, σκοπεύει να ενισχύσει τις ανατολικο-μεσογειακές χώρες και ήδη έχει τύχει ευνοϊκής υποδοχής από το Ισραήλ.
Μια ματιά στους αριθμούς δείχνει την σπουδαιότητα του κινεζικού σχεδίου που αποκαλείται «Belt and Road Initiative»:
Το 2010 το κινεζο-αραβικό εμπόριο ήταν αξίας $145 διεκατομμυρίων.
Το 2014 είχε ανέλθει στα $250 δισεκατομμύρια με αυξητικές τάσεις.
Σύμφωνα με την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων, μετά την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας του προγράμματος (Ζώνη και Δρόμος - Belt and Road), για τα επόμενα 15 χρόνια θα αποφέρει $26 τρισεκατομμύρια.
Αυτό μαζί με την προώθηση της διεθνοποίησης του κινεζικού γουάν. Διαδικασίας με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα.
Ήδη η Κίνα έχει κάνει προτάσεις για την εμπορική αναγέννηση της μεταπολεμικής Συρίας.

Σε ομιλία του ενώπιον του αραβικού συνδέσμου πέρυσι, ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Γιπίνγκ είχε περιγράψει το ρόλο που σχεδιάζει η Κίνα στο χώρο της Μέσης Ανατολής, προωθώντας ειρηνευτικές συνομιλίες «αντί να επιδιώξει σφαίρα επιρροής - αναπληρώνοντας το κενό που έχει δημιουργηθεί - επιδιώκει τον δρόμο ενός κύκλου φιλίας μέσω της πρότασης δημιουργίας του Belt and Road που σημαίνει φιλία και συνεργασία».

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο ανέπτυξε ο Κινέζος Liu He, που θεωρείται το δεξί χέρι του προέδρου Ξι Γιπίνγκ, χτες και στο Παγκόσμιο Οικονομικό συνέδριο του Νταβός. 
Το κινεζικό στρατηγικό σχέδιο έχει στόχο να αποφευχθεί η γεωπολιτική σύγκρουση με σύνθημα «κάντε εμπόριο και όχι πόλεμο».
Πεντάγωνο: Στρατηγική στρατιωτικής σύγκρουσης

Η άποψη των ΗΠΑ εκφράζεται από έγγραφο του Εθνικού Συμβουλίου Στρατηγικής που επισημαίνει: «Κίνα και Ρωσία προσπαθούν να διαμορφώσουν νέο γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τους στόχους και τα ενδιαφέροντα της Ουάσινγκτον».
Το έγγραφο επισημαίνει ότι ενώ η Ρωσία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί ρόλο ως ηγέτιδας πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης, η Κίνα προωθεί οικονομική πολιτική «win, win». Υπενθυμίζοντας πως το 2016 η διαμόρφωση της αραβικής πολιτικής της Κίνας «έδωσε έμφαση στη διμερή εμπορική συνεργασία με κοινά προγράμματα αλλά και στρατιωτικές ανταλλαγές».
Η Κίνα έχει ακόμη προτείνει να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο μεγάλες αντίπαλες χώρες της Μέσης Ανατολής, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, ώστε να τερματισθεί η έντονη αντιπαράθεσή τους.

ΗΠΑ: «Απειλή για τον κόσμο το αυταρχικό μοντέλο Κίνας-Ρωσίας»

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ - πρώην στρατηγός των πεζοναυτών - Τζέιμς Μάτις, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Μέριλαντ, ανέλυσε την νέα αμερικανική αμυντική στρατηγική που σημαίνει «προετοιμασία για άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τις πυρηνικές δυνάμεις Κίνα και Ρωσία».
«Η αναμέτρηση των μεγάλων δυνάμεων και όχι η τρομοκρατία αποτελεί πλέον πρωταρχικό στόχο της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας», είπε ο Μάτις, δίνοντας στη δημοσιότητα και 11σέλιδο αποχαρακτηρισμένο έγγραφο που περιγράφει σε γενικές γραμμές την Εθνική Αμυντική Στρατηγική.
Ο Μάτις επέμεινε πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «αυξανόμενη απειλή από δύο διαφορετικές ρεβιζιονιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, που επιδιώκουν τη δημιουργία ενός κόσμου υπάκουου στο αυταρχικό τους μοντέλο». 
Λεπτομερέστερο έγγραφο απεστάλη και στο αμερικανικό Κογκρέσο που προβλέπει μαζική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
Η νέα αμυντική πολιτική των ΗΠΑ είχε προαναγγελθεί στην ομιλία που είχε κάνει τον περασμένο μήνα και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Η αμερικανική αμυντική στρατηγική κατηγορεί την Κίνα ότι επιδιώκει «περιφερειακή ηγεμονία στην περιοχή Ινδίας και Ειρηνικού στο άμεσο μέλλον, αποβάλλοντας τις ΗΠΑ για να επιτύχει παγκόσμια ηγεμονία στο μέλλον».
Το έγγραφο, υποστηρίζει πως η Κίνα είναι στρατηγικός ανταγωνιστής που χρησιμοποιεί τα οικονομικά της όπλα για να παραπλανήσει τους γείτονές της, ενώ ταυτόχρονα στρατιωτικοποιεί τις περιοχές στη Θάλασσα της νότιας Κίνας. 
Τη Ρωσία κατηγορεί το Πεντάγωνο ότι «επιδιώκει να επιτύχει δικαίωμα βέτο σε κράτη της περιοχής της με περιφερειακούς όρους για κυβερνητικές οικονομικές και διπλωματικές αποφάσεις για να αντιταχθούν στις δομές του ΝΑΤΟ και να αλλάξουν την Ευρωπαϊκή και Μεσανατολική Πολιτική ασφάλειας και τις οικονομικές δομές, προς το συμφέρον της Μόσχας».
Η κινεζική απάντηση πως «η διπλωματία είναι το χαρτί-κλειδί που παίζει το Πεκίνο», ήρθε από τον Zhao Tingyang φιλόσοφο της κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.
Ο Ζάο υποστηρίζει πως η χώρα του ακολουθεί τις αρχές της αρμονίας που βασίζονται στις υποθήκες των μανδαρίνων και του Κομφούκιου πως «όλη η αρμονία βασίζεται στις επουράνιες επιταγές, που συνοψίζονται στη λέξη Tianxia».


Συντάκτης: Κώστας Μπετινάκης
Πηγή: zougla.gr