Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Βίντεο σοκ αποκαλύπτει τι θα συμβεί αν επαναληφθεί η πλημμύρα του αιώνα στο Παρίσι -Τα πάντα κάτω από το νερό.

Εάν το Παρίσι πληγεί από μια τέτοια πλημμύρα, τότε περίπου το 45% του δικτύου μετρό και προαστιακού θα κλείσει για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες. Οι εθνικές σιδηροδρομικές μεταφορές θα πληγούν επίσης.


Επικίνδυνα έχει ανέβει η στάθμη των νερών του ποταμού Σηκουάνα στο Παρίσι. 

Το Παρίσι επλήγη κι αυτή την εβδομάδα από μια μεγάλη πλημμύρα και το ερώτημα που γεννάτε είναι το εξής: Είναι έτοιμη η γαλλική πρωτεύουσα για ένα τέτοιο γεγονός;

Το αντίθετο, πιθανότατα. Το Παρίσι, και ειδικότερα η γύρω περιοχή παραμένει απροετοίμαστη και θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες.

«Θα έχουμε μία τόσο μεγάλη πλημμύρα που μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά ανά 100 χρόνια. Αυτό είναι σίγουρο. Μια πραγματικά μεγάλη πλημμύρα θα διαρκέσει από 10 έως 20 ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας δε θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα, παρά μόνο να επιβιώσουμε. Και οποιαδήποτε επιστροφή στην κανονικότητα δε θα μπορούσε να επιτευχθεί παρά μόνο μετά από 45 ημέρες». Αυτά ήταν τα λόγια του Serge Garrigues, τότε γενικού γραμματέα της Αμυντικής Ζώνης του Παρισιού, το 2013.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, δύο ανησυχητικές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το Παρίσι είναι μία από τις παγκόσμιες πόλεις που κινδυνεύουν περισσότερο από καταστροφικές πλημμύρες.

«Η πιθανότητα μιας μεγάλης πλημμύρας παρόμοια με την Μεγάλη Πλημμύρα του Παρισιού του 1910, δεν μπορεί να παραμεληθεί, όταν εξετάσει κανείς το τι διακυβεύεται και η ευπάθεια των ανθρώπων και των περιουσιακών στοιχείων που ζουν σε τμήματα επιρρεπή σε πλημμύρες όπως το Ile-de-France. Μια πλημμύρα αυτού του είδους θα επηρέαζε άμεσα και έμμεσα 5 εκατομμύρια πολίτες και πολλές επιχειρήσεις» ανέφερε η έκθεση.

Δεδομένου ότι η περιοχή του Παρισιού αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της οικονομικής δραστηριότητας της Γαλλίας, μια τέτοια καταστροφή «θα είχε σημαντικό εθνικό αντίκτυπο σε μακροοικονομικό επίπεδο» προσθέτει η έκθεση.

Στην περιοχή Ile-de-France του Παρισιού περίπου 435.000 κατοικίες, 830.00 άτομα, 100.000 εγκαταστάσεις και 750.000 θέσεις εργασίας θα κινδύνευαν άμεσα σε περίπτωση μείζονος πλημμύρας.

Το δίκτυο μεταφορών της γαλλικής πρωτεύουσας αναφέρει πως εάν το Παρίσι πληγεί από μια τέτοια πλημμύρα, τότε περίπου το 45% του δικτύου μετρό και προαστιακού θα κλείσει για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες. Οι εθνικές σιδηροδρομικές μεταφορές θα πληγούν επίσης.

Θα υπάρξει χάος στα οδικά δίκτυα, γεγονός που θα εμποδίσει την παράδοση προμηθειών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος θα πληγεί όπως και η διαθεσιμότητα πόσιμου νερού, δεδομένου ότι οι κύριες μονάδες παραγωγής πόσιμου νερού βρίσκονται κατά μήκος των ποταμών Σηκουάνα, Μαρν και Ουάζ, όπως και οι εγκαταστάσεις αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων.

Εάν συμβεί μια τόσο μεγάλη πλημμύρα, όπως εκείνη του 1910, οι πιθανότητες είναι 1/100 κάθε χρόνο, τότε το Ινστιτούτο Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας του Παρισιού εκτιμά πως το κόστος για την περιοχή θα μπορούσε να ανέλθει στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ΟΟΣΑ ανεβάζει το κόστος στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκείνη όμως η έκθεση του ΟΟΣΑ, κινητοποίησε τις αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας. Από το 2014, το δημαρχείο του Παρισιού, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κανονίζει συσκέψεις με περίπου 15 φορείς για να συζητήσει και να προετοιμαστεί για μια καταστροφική πλημμύρα.

Τον Μάρτιο του 2016, λίγους μήνες πριν από τη μεγάλη πλημμύρα του Ιουνίου εκείνου του έτους, πραγματοποίησαν μια άνευ προηγουμένου άσκηση διάρκειας δύο εβδομάδων για να προσομοιώσουν τι θα συνέβαινε εάν η γαλλική πρωτεύουσα επλήγη από καταστροφική πλημμύρα.

Η προσομοίωση φαντάστηκε ένα σενάριο όπου ένα μεγάλο μέρος ου συστήματος του μετρό βρισκόταν κάτω από την επιφάνεια του νερού, καθώς και ένας μεγάλος σιδηροδρομικός σταθμός, πλημμύριζε το Λούβρο, σχεδόν ένα εκατομμύρια σπίτια βυθίζονταν και εκατομμύρια αρουραίοι δραπέτευαν από τους πλημμυρισμένους υπονόμους και τα υπόγεια.

Στο πλαίσιο της άσκησης, οι σταθμοί του μετρό σφραγίστηκαν για να κρατήσουν το νερό μακριά από τις πλατφόρμες, οι ραδιοσταθμοί έστειλαν προειδοποιήσεις, οι κρατούμενοι απομακρύνθηκαν από τις φυλακές και το Musée d'Orsay του Παρισιού μετέφερε όλα τα έργα τέχνης σε ασφαλές μέρος.

Προκειμένου να δώσει μια εικόνα του πώς θα ήταν αυτό το εφιαλτικό σενάριο, το Ινστιτούτο Πολεοδομικού Σχεδιασμού, παρήγαγε μια σειρά από τρισδιάστατα βίντεο.

«Σήμερα έχουμε σημειώσει σημαντικές προόδους στη γνώση μας σχετικά με τους κινδύνους και τις συνέπειες μιας μεγάλης πλημμύρας» δήλωσε ο Λουντοβίκ Φετρ του Ινστιτούτου στην Local. «Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία 15 χρόνια. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την πλημμύρα, μπορούμε απλώς να περιορίσουμε τις συνέπειες».


Πηγή: iefimerida.gr