Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Τρεις "έξυπνες" επεκτάσεις του Τραμ μπορούν να αλλάξουν την Αθήνα.


Σε αόρατο μέσο κινδυνεύει να μετατραπεί το Τραμ της Αθήνας καθώς σε σχέση με το Μετρό ή ακόμα και με τον Προαστιακό (που το τελευταίο διάστημα δείχνει μεγάλη δυναμική) φαίνεται ...θαμπό.
Σήμερα, πέραν της επέκταση προς Πειραιά, υπάρχει στα σκαριά σε επίπεδο μελετών δηλαδή, η φυσική συνέχεια της, η επέκταση προς Κερατσινι.

Από εκεί και έπειτα δεν έχουμε δει κάποιο μακροπρόθεσμο πλάνο κυρίως για την επέκταση του μέσου προς τη δυτική πλευρά της Αθήνας και την πληρέστερη διασύνδεση του με τα άλλα μέσα σταθερής τροχιάς.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Πολύζο, Αρχιτέκτων – Πολεοδόμο, Καθηγητή στο ΕΜΠ, υπάρχουν τρεις σημαντικές επεκτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Τραμ να βρει νέες περιοχές και να λειτουργήσει συμπληρωματικά-τροφοδοτικά προς το Μετρό και το Τρένο.

Η πρώτη είναι η επέκταση προς την Πατησίων. Είναι η γραμμή Σύνταγμα-Ομόνοια-Πατησίων μέχρι τα Άνω Πατήσια. Μέρος της επέκτασης αυτής άνηκε στη λεγόμενη "πεζοδρόμηση Πανεπιστημίου", παρέμβαση που δυστυχώς δεν προχώρησε ποτέ. Πρόκειται για μία επέκταση περίπου 6χλμ και κόστους περίπου 72εκατ.ευρώ (αν δεχθούμε οτι το ανά χιλιόμετρο κόστος είναι 12εκατ.ευρώ). Σταθμοί προβλέπονται επί της Πανεπιστημίου, στην Ομόνοια, στην Πλατεία Αιγύπρου και κατόπιν: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αγγελοπούλου, Πλ.Αμερικής, Λυσιατρείο/ Καλλιφρονά, Πλ.Κολιάτσου, Άγ.Λουκάς, Φιξ Γαλατσίου, Λασκαράτου/ Σαρανταπόρου, Άνω Πατήσια (σύνδεση με Γραμμή Μετρό 1).

Η δεύτερη είναι η επέκταση μέσω Ομόνοιας στην οδό Πειραιώς μέχρι τα όρια του Δήμου Αθηναίων (περίπου μέχρι τη Χαμοστέρνας) που θα συνδέεται με το σταθμό Μετρό Κεραμεικός και τον σταθμό του Προαστιακού Ρουφ (σε κοντινή απόσταση). Θα εξυπηρετούσε τις περιοχές του Ψυρρή, Μεταξουργείου, Γκάζι και μέχρι τον Ταύρο ενώ προωθεί την προοπτική ολοκλήρωσης ενός μεγάλου Δακτυλίου Τραμ (Ομόνοια-Πειραιάς-Φάληρο-Συγγρού-Σύνταγμα). Το μήκος του άξονα υπολογίζεται σε 3.5 χλμ., το κόστος αναμένεται να ανέλθει στα 42εκ.€, με τους εξής πέντε σταθμούς: Ομόνοια, Πλ.Κουμουνδούρου, Κεραμεικός, Γκάζι, Πέτρου Ράλλη/Μουσείο Μπενάκη, Ταύρος.

Η τρίτη είναι μία κάθετη γραμμή Τραμ που θα ξεκινά από το Σταθμό Λαρίσης, θα διασχίζει όλη τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και θα τερματίζει πέρα από το Νοσοκομείο Παίδων και μέχρι στην Πανεπιστημιούπολη. Εδώ έχουμε μία εξαιρετική πρόταση καθώς αυτή η γραμμή θα συνδεόταν με τον Κεντρικό Σταθμό της Αθήνας και θα δημιουργούσε ένα μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο (υπεραστικά και προαστιακά τρένα, τον σταθμό της Γραμμής 2 και λεωφορεία-τρόλεϊ), και ακολούθως θα συνδεόταν με το Σταθμό "Βικτώρια" της Γραμής 1 και επί της Αλεξάνδρας με τον μελλοντικό σταθμό της Γραμμής 4 "Αλεξάνδρας" και πιο ψηλά με τον σταθμό "Αμπελόκηποι" τερματίζοντας κοντά στον μελλοντικό σταθμό της Γραμμής 4 "Πανεπιστημιούπολη".

Αυτή η γραμμή θα εξυπηρετούσε επίσης το Πεδίο του Άρεως, τον Άρειο Πάγο, το γήπεδο του Παναθηναϊκού, τα Νοσοκομεία Ελπίς, Άγιο Σάββα, Παίδων. Το μήκος της έχει υπολογιστεί σε 5χλμ, με κόστος περίπου 60εκατ.ευρώ και 9 σταθμούς.  Σταθμός Λαρίσης, Αχαρνών / Ιουλιανού, Πατησίων / Πλ. Αιγύπτου, Πεδίο Άρεως, Παναθήναια, Άρειος Πάγος, Αμπελόκηποι, Μεσογείων, Νοσοκομεία Παίδων.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com