Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Μετ’ εμποδίων το e-εισιτήριο.

Καθυστερήσεις, δυσλειτουργίες και προβλήματα διέπουν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού κομίστρου, με τους επιβάτες να προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο της έκδοσης εισιτηρίων μέσω των αυτόματων μηχανημάτων.
Οι ουρές στα εκδοτήρια για την προμήθεια της προσωποποιημένης κάρτας μπορεί να αποτελούν παρελθόν μετά και την έκδοση περίπου 390.000 καρτών, έχουν αντικατασταθεί όμως με νέες, μικρότερες, επιβατών που επιχειρούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά εισιτήρια ή απλώς έχουν απορίες.

Στο μεταξύ, ενώ για χθες είχε οριστεί η ημερομηνία κατά την οποία θα έκλεινε το σύνολο των πυλών στους σταθμούς μετρό και ηλεκτρικού, το δίκτυο των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) μετράει μόλις έξι «κλειστούς» σταθμούς από τους συνολικά 60. Μέχρι στιγμής κλειστές μπάρες βρίσκει κανείς στους σταθμούς «Αεροδρόμιο», «Δουκ. Πλακεντίας», «Αιγάλεω», «Ελαιώνας», «Αγιος Δημήτριος», «Αγιος Αντώνιος». Μεταξύ των επόμενων σταθμών που θα κλείσουν είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Αγία Μαρίνα» και ο «Κεραμεικός», ωστόσο ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών) και ΣΤΑΣΥ αποφεύγουν να ενημερώνουν ποιοι σταθμοί πρόκειται να κλείσουν για λόγους ασφαλείας. Στόχος είναι, μέχρι το τέλος του έτους, να έχει κλείσει με μπάρες τουλάχιστον ακόμη ένας σταθμός.

Ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας του μέτρου είναι το γεγονός ότι ο κλειστός σταθμός «Δουκ. Πλακεντίας» εμφανίζει περισσότερες επικυρώσεις εισιτηρίων απ’ ό,τι οι δύο κεντρικότεροι σταθμοί της πόλης, «Ομόνοια» και «Σύνταγμα». Η καθυστέρηση στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος αποδίδεται σε βανδαλισμούς που προκλήθηκαν καθώς και στη δυσκολία του επιβατικού κοινού να προσαρμοστεί στο νέο σύστημα ηλεκτρονικού κομίστρου.

Σημειώνεται βέβαια ότι ο ΟΑΣΑ δεν προχώρησε εγκαίρως σε κάποια εκστρατεία ενημέρωσης, ενώ οι πληροφορίες δίνονταν με το σταγονόμετρο και τα δεδομένα άλλαζαν καθημερινά για ένα καινούργιο σύστημα το οποίο είναι αρκετά σύνθετο. Στο μεταξύ, οι επιβάτες εξακολουθούν να μην μπορούν να προμηθευτούν μεμονωμένο μειωμένο εισιτήριο από τα αυτόματα μηχανήματα, με αποτέλεσμα οι μη συστηματικοί χρήστες και δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου να πρέπει να απευθυνθούν σε σταθμό που διαθέτει εκδότη σε ώρα που εργάζεται. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σκέψεις από την πλευρά του ΟΑΣΑ για τη διάθεση μεμονωμένου μειωμένου εισιτηρίου από τα μηχανήματα έκδοσης, με το πρόσχημα ότι υπάρχει κίνδυνος να προμηθευτούν μη δικαιούχοι εκπτωτικό εισιτήριο, ενώ επιδίωξη είναι να «εκπαιδευτεί» ο επιβάτης στην επαναφόρτιση. Η έκδοση μεμονωμένων εισιτηρίων από τον ΟΑΣΑ είναι ασύμφορη οικονομικά.

Στα περίπου 700 σημεία διάθεσης ανέρχονται τα περίπτερα και καταστήματα ψιλικών που διαθέτουν φακέλους με πακέτα των 10 + 1 εισιτηρίων (αξίας 13,50 ευρώ) και των 5 εισιτηρίων (αξίας 6,50 ευρώ), ολόκληρου και μειωμένου κομίστρου. Συνολικά, έχουν διανεμηθεί 70.000 φάκελοι με πολλαπλά εισιτήρια. 

Διαμαρτυρία

Χθες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον σταθμό του μετρό «Μοναστηράκι» ενάντια στο κλείσιμο των πυλών και στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, με αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστός ο σταθμός από 5 μ.μ. έως 8 μ.μ. «Οι μπάρες άρχισαν σταδιακά να κλείνουν από τις 20 Νοεμβρίου και να περιορίζουν την πρόσβαση στα ΜΜΜ, που είναι κοινωνική ανάγκη. Να αγωνιστεί ο καθένας μας ατομικά και συλλογικά για τις ελεύθερες μετακινήσεις», αναφερόταν σε ανάρτηση ιστοσελίδας του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Κασσίμη
Πηγή: kathimerini.gr