Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Στο τελικό στάδιο τo Μουσείο Ολοκαυτώματος στο παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

Αποτέλεσμα εικόνας για Στο τελικό στάδιο τo Μουσείο ΟλοκαυτώματοςΣτην τελική ευθεία μπαίνει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση και δημιουργία Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμα, στην περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, εκεί όπου γράφτηκε η αρχή του τέλους για τον εβραϊκό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης.

Όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν, σήμερα το απόγευμα, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θανάσης Βούρδας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και η προϊσταμένη του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, η διαδικασία για την έγκριση από το ΣτΕ και την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
«Είχαμε μια συνάντηση για το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα και προχωρά η διαδικασία στα χρονικά όρια που είχαμε θέσει.Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί εάν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα έως τα τέλη του Οκτώβρη τότε αμέσως θα προχωρήσουν και οι οικοδομικές άδειες» δήλωσε μετά τη σύσκεψη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέσα στη χρονιά θα μπει και ο θεμέλιος λίθος».
«Κάθε βήμα είναι θετικό», σχολίασε από την πλευρά του, ερωτηθείς ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, εκφράζοντας την ευχή να προχωρήσουν τα πράγματα, όπως τα περιέγραψε ο κ. Μπουτάρης.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχαν κάνει τα αποκαλυπτήρια πλακέτας, η οποία πρόκειται να τοποθετηθεί στο Μουσείο. Τότε, ο κ. Τσίπρας είχε διαβεβαιώσει τον κ. Νετανιάχου και την Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει ολόθερμα την ίδρυση και δημιουργία Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ευχαριστώντας για τη συμβολή τους, τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Ισραηλιτική Κοινότητα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, τους δωρητές, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τη ΓΑΙΟΣΕ που παραχώρησε πρόθυμα τον χώρο για την ανέγερση του Μουσείου.
«Η δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη στοχεύει στο να διαφυλάξει και να παραδώσει στις επόμενες γενιές αυτήν την ιστορική μνήμη του πόνου και του μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, αποτελεί και μια υπόσχεση, και στο παρόν και στο μέλλον, ότι οι λαοί όλου του κόσμου θα αντισταθούν σε κάθε τι που απειλεί ή θα απειλήσει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ζωή» είχε δηλώσει τότε ο πρωθυπουργός.
Για την κατασκευή του Μουσείου απαιτούνται περίπου 22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το γερμανικό κράτος. Τα πρώτα 5 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν το 2017 και τα υπόλοιπα εντός του 2018. Τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του μουσείου, όπως έχει ανακοινώσει στο παρελθόν ο κ. Μπουτάρης, αναμένεται να δοθούν από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και από άλλα κεφάλαια (εβραϊκές κοινότητες και προσωπικότητες).
Η μελέτη για το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι δωρεά από δύο αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού και συγκεκριμένα από Τελ Αβίβ και Βερολίνο. Σύμφωνα με το σχέδιο, ένα εξαώροφο κυκλικό κτίριο από μέταλλο και γυαλί, το ύψος του οποίου θα φτάνει τα 32 μέτρα, αναμένεται να ανεγερθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σε ακίνητο του σιδηροδρομικού εμπορικού σταθμού, σ' έναν συμβολικό τόπο απ' όπου ξεκίνησαν τα τρένα θανάτου για 55.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης προς τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, tvxs.gr