Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ 8ου ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.


Ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία οι εργασίες του 8ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. που αποτελεί, πλέον, έναν κορυφαίο σταθμό στην ελπιδοφόρα πορεία της Παράταξής μας σηματοδοτώντας μια νέα αφετηρία στην υπεύθυνη αγωνιστική της διαδρομή για την επιστροφή της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας στην κανονικότητα.


Στο Συνέδριο μας συμμετείχαν, βάσει του Κανονισμού Λειτουργίας, 302 Σύνεδροι (Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Πρωτοβάθμια Σωματεία) αντιπροσωπεύοντας χιλιάδες εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα από το σύνολο των κλάδων, των Περιφερειών και των νομών της χώρας.
Το συνέδριο μας εξέλεξε στη θέση του Πρόεδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. τον Νικόλαο Κιουτσούκη με ποσοστό 98% και τους εκπροσώπους στα όργανα Διοίκησης της Παράταξης (Εκτελεστική Επιτροπή, Κεντρική Επιτροπή & Πειθαρχικό Συμβούλιο.)
Παράλληλα, ψηφίστηκαν ομόφωνα από το σώμα των Συνέδρων ο Απολογισμός της προηγούμενης τετραετίας (2013-17) και το Πρόγραμμα Δράσης ενώ διαμορφώθηκαν οι κεντρικές θέσεις και κατευθύνσεις για την επόμενη περίοδο με επίκεντρο τον ριζοσπαστικό κοινωνικό φιλελευθερισμό και βασικό πρόταγμα την οικοδόμηση της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.
Επιπρόσθετα, λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις για τη διαδικασία της αναγκαίας οργανωτικής ανασυγκρότησης της ΔΑΚΕ Ι.Τ. προκειμένου να ανταποκριθεί με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις σύνθετες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατικών Συνδικάτων (EUCDW) –στην οποία η ΔΑΚΕ Ι.Τ. είναι πλήρες μέλος– Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Elmar Brok, στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ και να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στις προσπάθειες της ΔΑΚΕ για την προστασία και την προαγωγή του ρόλου των Κοινωνικών Εταίρων και της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα….Εύχομαι καλή επιτυχία στη ΔΑΚΕ και ευχαριστώ θερμά για τη συνεισφορά και την αφοσίωσή της στο Δημόσιο Διάλογο στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ και πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Βαγγέλης Μεϊμαράκης –στην επιστολή του και μεταξύ άλλων– τόνισε «την ανάγκη στήριξης της ΔΑΚΕ, της μεγάλης παράταξης που έχει σημαία της τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ και δουλεύει καθημερινά για την αναπτυξιακή και παραγωγική υπέρβαση της κρίσης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο…Της παράταξης που χρόνια τώρα υπηρετεί με συνέπεια τις Αρχές του Ανεξάρτητου, Δημοκρατικού, Αυτόνομου Συνδικαλισμού. Της παράταξης, που πιστεύει στη συνύπαρξη και την ισότιμη συνεργασία όλων των κοινωνικών ομάδων και στην προοπτική της προόδου και της ανάπτυξης του κοινωνικού συνόλου, της παράταξης που αγωνίζεται για ένα συνδικαλισμό διεκδικητικό και ενωτικό…».
Το Συνέδριό μας τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρώην Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ι.Τ. και πρώην Ευρωβουλευτής Κώστας Πουπάκης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΔΑΚΕ ΑΔΕΔΥ Βασίλης Πολυμερόπουλος, οι συνάδελφοι Γιώργος Γεωργακόπουλος, Γραμματέας Οικονομικού της ΓΣΕΕ εκπροσωπώντας την ΠΑΣΚΕ και Κώστας Λάζαρης, μέλος Διοίκησης της ΓΣΕΕ εκπροσωπώντας την ΕΑΚ, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας Βαγγέλης Λίγγος, ο Αντιδήμαρχος Ελευσίνας Γρηγόρης Κοροπούλης και ο Πρόεδρος ΝΟΔΕ Δ. Αττικής Ιωάννης Λινάρδος.
Ταυτόχρονα χαιρετισμούς και μηνύματα συμπαράστασης απεύθυναν ή απέστειλαν πρώην υπουργοί όπως οι κ.κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και Αργύρης Ντινόπουλος, ο Νίκος Καντερές, βουλευτές, πολιτευτές και στελέχη της ΝΔ.
Στο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε ειδικό αφιέρωμα για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ιδρυτή της ΔΑΚΕ Ι.Τ., με ομιλητή το ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. κ. Θόδωρο Μπεχράκη, ειδικούς προσκεκλημένους και παρόντες τα ιστορικά στελέχη κ.κ. Αντώνη Σγαρδέλη και Κυριάκο Γριβέα, αλλά και προβολή σχετικού βίντεο.

Η ΔΑΚΕ, μέσα από ένα ανοικτό, πλουραλιστικό και δημοκρατικό Συνέδριο που σφυρηλάτησε την ενότητα της Παράταξής μας, θωρακίζει την Ελεύθερη Σκέψη και Δράση της, μακριά από λαϊκισμούς, επαναστατική γυμναστική και ψευδεπίγραφα διλήμματα, ενισχύει την εξωστρέφειά της και ενδυναμώνει το βηματισμό προσφοράς και καταξίωσής της στη συνείδηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας, καθώς και σε όλες τις υγιείς, δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του Τόπου που ασφυκτιούν από τις ακολουθούμενες αδιέξοδες, τιμωρητικές και εξοντωτικές πολιτικές.

Επιστολή ELMAR BROK

Αγαπητέ Πρόεδρε,
Αγαπητέ Νικόλαε

Ευχαριστώ  πολύ για την  πρόσκληση στο 8ο Συνέδριο της ΔΑΚΕ και τις χρήσιμες πληροφορίες πάνω στα μακροοικονομικά, εργασία και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα που μου εστάλησαν πρόσφατα. Επί τη ευκαιρία του 8ου Συνεδρίου της ΔΑΚΕ θέλω να σας συγχαρώ και να εκφράσω τη συμπαράστασή μου για τις προσπάθειες που κάνει η ΔΑΚΕ να προστατεύσει και να προάγει το ρόλο των κοινωνικών εταίρων και των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα.

Δυστυχώς δε μπορώ να συμμετέχω σε αυτό το συνέδριο λόγω άλλων υποχρεώσεων αλλά ανυπομονώ να σας δω σύντομα.

Τα κοινωνικά κόστη της οκτάχρονης οικονομικής κρίσης είναι καταφανή και έχουν αποκαλύψει βαθιά δομημένα προβλήματα, αν και τώρα διαφαίνεται μια σταδιακή βελτίωση στην απασχόληση. Αυτό τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι κοινωνικοί προβληματισμοί στον οικονομικό σχεδιασμό του Προγράμματος Προσαρμογής της Ελλάδας. Τα επίπεδα εργασίας στον Χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διεθνή εργαλεία και αντανακλούν κοινές αξίες και αρχές στα θέματα εργασίας.

Για την Ένωση των Ευρωπαϊκών Χριστιανοδημοκρατικών Συνδικάτων (EUCDW) είναι σημαντικό οι κοινωνικοί εταίροι να διαπραγματεύονται ελεύθερα και να εφαρμόζουν όλες τις μορφές των συλλογικών εργασιακών συμβάσεων σε εθνικό, γενικό, κλαδικό και επιχειρησιακό  επίπεδο.

Είναι ο θεμελιώδης στύλος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου και έχουμε συζητήσει σχετικά με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Mr. Jean-Claude Juncker, όπως και στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις 14 Δεκεμβρίου.

Πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην εισαγωγική ομιλία του Προέδρου Junker, ελήφθη ένα σημαντικό βήμα προς την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομίας της κοινωνικής αγοράς με την προώθηση ενός Ευρωπαϊκού Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Εφαρμόζονται είκοσι κοινοί κανόνες και δικαιώματα για να ενισχυθεί η δίκαιη και καλώς λειτουργική αγορά εργασίας, η ευημερία των συστημάτων στην Ευρώπη για την επερχόμενη δεκαετία.

 Ένα πρώτο πακέτο ολοκληρωμένων μέτρων παρουσιάστηκε την ίδια μέρα, για τη βελτίωση της εργασιακής ισορροπίας και την ενδυνάμωση των δικαιωμάτων. Στην εισαγωγή μας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, στο συνέδριό του το Μάρτιο του 2017, επίσης υιοθετήθηκε ένα ψήφισμα με μεγάλη συμμετοχή για τη σύσφιγξη της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Διάστασης.

Σαν ΕUCDW είμαστε πεπεισμένοι προς αυτή την κατεύθυνση. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, μαζί με τα μέλη των Οργανισμών, προσπαθούμε να προωθήσουμε μια πιο λειτουργική και ποιοτική κοινωνική συνεργασία, ισορροπημένης ευελιξίας και δικαιοσύνης, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη ανεργία και την ανάγκη να διεκδικήσουμε μια ουσιαστική και περιεκτική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Σε εμάς, τους Χριστιανοσοσιαλιστές, ο άνθρωπος βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής μας δράσης. Είναι σημαντικό για μας, μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, να φτιάξουμε την αγορά εργασίας πολύ καλύτερη πριν το ξέσπασμα της Ευρωπαϊκής κρίσης

Ανυπομονώ να τα συζητήσω μαζί σας στο επόμενο EUCDW συνέδριο στις 16 Σεπτεμβρίου 2017 στην Σλοβενία.

Εν τω μεταξύ για λογαριασμό της EUCDW εύχομαι στη ΔΑΚΕ καλή επιτυχία στο Συνέδριο και σας ευχαριστώ θερμά τόσο για τη συνεισφορά και την αφοσίωσή σας στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όσο και για την καλή μας συνεργασία.

Υπολογίζω στην συνεχόμενη αφοσίωσή σας και δυναμική ανάμιξη στα επερχόμενα χρόνια!

Χαιρετισμούς,

ELMAR BROKΧαιρετισμός του πρώην Προέδρου της ΝΔ και πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, στο 8ο Πανελλαδικό Συνέδριο ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα

Αγαπητέ Πρόεδρε, συμμαχητές της ΔΑΚΕ, φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να παραστώ στις εργασίες του 8ου Πανελλαδικού Συνεδρίου σας, αλλά δυστυχώς ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου το επιτρέπουν.

Χαιρετίζω τις εργασίες του Συνεδρίου, της παράταξης που χρόνια τώρα υπηρετεί με συνέπεια τις Αρχές του Ανεξάρτητου, Δημοκρατικού, Αυτόνομου Συνδικαλισμού. Της παράταξης, που πιστεύει στη συνύπαρξη και την ισότιμη συνεργασία όλων των κοινωνικών ομάδων και στην προοπτική της προόδου και της ανάπτυξης του κοινωνικού συνόλου, της παράταξης που αγωνίζεται για ένα συνδικαλισμό διεκδικητικό και ενωτικό.

Στην τρέχουσα, εξαιρετικά αρνητική συγκυρία για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό, χρειάζεται να ορθώσουμε ένα τείχος απέναντι στη φτωχοποίηση της κοινωνίας, στην καταστροφή της υγιούς επιχειρηματικότητας, στην περιθωριοποίηση μεγάλων στρωμάτων. Μια βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ελεύθερη φωνή και η συνδικαλιστική δράση.

Εδώ ακριβώς εστιάζεται και η ανάγκη στήριξης της ΔΑΚΕ, της μεγάλης παράταξης που έχει σημαία της τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ και δουλεύει καθημερινά για την αναπτυξιακή και παραγωγική υπέρβαση της κρίσης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου σας με γόνιμο διάλογο, με δημοκρατική ζύμωση και με οργανωτική ενδυνάμωση θα προκύψει η νέα πορεία προς το συμφέρον των εργαζομένων. 


Σας εύχομαι κάθε επιτυχία και σας τονίζω ότι μας συνδέουν κοινοί αγώνες, κοινές προοπτικές και κοινές ελπίδες. 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

πρώην Πρόεδρος της ΝΔ
πρώην Πρόεδρος της Βουλής