Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Μετρό Θεσσαλονίκης: 24ωρες απεργίες συμβασιούχων αρχαιολόγων.

Οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι της ανασκαφικής έρευνας στον σταθμό "Συντριβάνι" του Μετρό Θεσσαλονίκης ζητούν την ανάκληση των απολύσεων των δύο συναδέλφων τους, που ήταν συντονίστριες του έργου και προειδοποιούν οτι αν αυτές δεν ανακληθούν, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ). Οι ίδιοι υποστήριξαν μάλιστα ότι οι έκτακτοι αρχαιολόγοι επανειλημμένα έχουν χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του έργου, ιδίως μετά τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, για «σπατάλες εκατομμυρίων και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις», μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στα σκάμματα των σταθμών «Συντριβάνι» και «Αγίας Σοφίας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΕΚΑ, Βασίλη Νάνη, αντί να κληθούν να λογοδοτήσουν όσοι έχουν πραγματικά ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην εξέλιξη των εργασιών συνολικά, οι έκτακτοι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι αποτελούν την εύκολη δικαιολογία για κάθε πρόβλημα. «Κατηγορούν τους αρχαιολόγους για τις καθυστερήσεις της έρευνας στα σκάμματα, όταν κυρίως ευθύνονται οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων από την κεντρική διοίκηση και συγκεκριμένα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Δύο μήνες είχε σταματήσει η ανασκαφή στο σταθμό "Αγία Σοφία", μέχρι να γνωμοδοτήσει το ΚΑΣ και να υπογραφεί η απόφαση. Μετά δύο μήνες, σήμερα άνοιξε το συγκεκριμένο σκάμμα» υπογράμμισε ο κ. Νάνης, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η πρόεδρος του Παραρτήματος Β.Ελλάδος του ΣΕΚΑ, Μαργαρίτα Τιλελή, υποστήριξε ότι οι δύο αρχαιολόγοι που απολύθηκαν, έχασαν τη δουλειά τους άδικα, χωρίς να έχει υπάρξει προειδοποίηση ή επίπληξη και χωρίς να έχει ενημερωθεί η αρμόδια για το επιστημονικό τους έργο υπηρεσία, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. «Η Εφορία ενημερώθηκε εκ των υστέρων και παρότι εγγράφως δήλωσε ότι δεν συμφωνεί, αγνοήθηκε» πρόσθεσε η κα Τιλελή.

Η μία εκ των δύο αρχαιολόγων που απολύθηκαν, τέλος, Ισμήνη Νίνου, υποστήριξε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ.Σπίρτζη ότι ο ίδιος δεν βρήκε κανέναν στο σκάμμα της Αγίας Σοφίας, ότι αυτό "ήταν επόμενο αφού οι εργασίες ήταν σε αναστολή μέχρι να βγει η απόφαση του ΚΑΣ".

Πηγή: cnn.gr