Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Μεταμορφώνονται οι σιδηροδρομικές μεταφορές και στην Ελλάδα.

Μεταμορφώνονται οι σιδηροδρομικές μεταφορές στη χώρα με την ολοκλήρωση των έργων. Ξεκινώντας από φέτος σειρά από έργα μπαίνουν σε πλαίσιο λειτουργίας και σκοπός είναι να υπάρξει ένα αξιόλογο δίκτυο που θα προσελκύσει τους επιβάτες που σήμερα έχουν γυρίσει την πλάτη σε αυτό το μέσο.

Στις υπεραστικές μεταφορές τέλος καλοκαιριού θα δούμε να λειτουργεί το τμήμα από την Αθήνα μέχρι το Λιανοκλάδι με διπλή γραμμή και ηλεκτροκίνηση και αυτό θα είναι το πρώτο βήμα.

Στα μέσα του 2018 θα ακολουθήσει και το τελευταίο τμήμα του διαδρόμου Αθήνα-Θεσσαλονίκη από το Λιανοκλάδι μέχρι το Δομοκό που θα ολοκληρώσει τα έργα στο σύνολο τους.

Τότε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα μπορεί να διεξάγεται σε 3 ώρες και 25 λεπτά, χρόνος ρεκόρ σε σχέση με τις περίπου 6 ώρες που χρειάζονται σήμερα. Πολλοί άλλωστε υποστηρίζουν ότι η έναρξη λειτουργίας της γραμμής θα γίνει ευθέως ανταγωνιστική με την αντίστοιχη αεροπορική γραμμή καθώς συνυπολογίζοντας τις ώρες που πρέπει να είσαι στο αεροδρόμιο και το γεγονός ότι καταλήγεις εκτός πόλης θα δημιουργήσει ένα θετικό πρόσημο για τον σιδηρόδρομο.

Στην γραμμή Αθήνα-Πάτρα θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις από το τέλος του 2017. Τότε θα πρέπει να λειτουργήσει η γραμμή Κιάτο-Αίγιο, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια χωρίς ηλεκτροκίνηση. Η γραμμή με ηλεκτροκίνηση θα λειτουργήσει το 2020.

Την ίδια χρονιά προβλέπεται να λειτουργήσει και η επέκταση της γραμμής μέχρι τον Ψαθόπυργο και 2 χρόνια αργότερα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα μέχρι την Πάτρα ολοκληρώνοντας τον σιδηροδρομικό ΠΑΘΕΠ. Τότε το δρομολόγιο Αθήνα-Πάτρα θα διεξάγεται σε περίπου 2 ώρες από περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά που ήταν στον παρελθόν.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com