Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

«Σιδηροδρομική οδύσσεια ενός ατόμου με αναπηρία »

Καταγγελία του συλλόγου αναπήρων Θεσσαλίας για τις τριτοκοσμικές συνθήκες στον ΟΣΕ

Για τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας και αφορούν τόσο τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές όσο και τον εξοπλισμό κάνει λόγο στην ανακοίνωση της η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, με αφορμή την οδύσσεια ενός ατόμου με αναπηρία -χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου που χρησιμοποίησε τον προαστιακό σιδηρόδρομο για να μετακινηθεί από τη Λάρισα στην Κατερίνη.

Αναλυτικά η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας καταγγέλλει τα εξής:

Στην Ελλάδα του 2017, οι μετακινήσεις μέσω των σιδηροδρόμων για τα άτομα με αναπηρία, κρύβουν εξαιρετικά εμπόδια και εκπλήξεις, η υπέρβαση των οποίων απαιτεί την ευρηματικότητα «ενός άλλου Οδυσσέα», σε κάθε περίπτωση όμως, η σιδηροδρομική οδύσσεια αφήνει την πικρή γεύση της απογοήτευσης και κάμπτει την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία.

Το παραπάνω συμπέρασμα βγαίνει από την περιπέτεια ενός ατόμου με αναπηρία – χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου, το οποίο θέλησε στις 24 Φεβρουαρίου να μεταβεί με τον προαστιακό σιδηρόδρομο, από τη Λάρισα στην Κατερίνη.

Κατά την αποβίβασή του στη δεύτερη αποβάθρα του σταθμού Κατερίνης, διαπιστώθηκε ότι, δεν υπήρχε δυνατότητα μετάβασης στην αποβάθρα της πρώτης γραμμής και κατ΄ επέκταση, δεν υπήρχε δυνατότητα να εξέλθει απ΄τα όρια του σιδηροδρομικού σταθμού προς την κατεύθυνση της πόλης.

Και τούτο, γιατί ο ανελκυστήρας που κατασκευάστηκε γι΄ αυτό το σκοπό, δεν λειτουργούσε λόγω της μη υπογραφής εδώ και ένα έτος, σχετικής σύμβασης συντήρησης, όπως πληροφόρησε σχετικά ο συντηρητής του ανελκυστήρα.

Κατά την επικοινωνία με τον σταθμό Λάρισας, υπάλληλος του σταθμού, συμβούλευσε να επιστρέψουν στη Λάρισα (άγνωστο με ποιο τρόπο, αφού δεν μπορούσαν να αποβιβαστούν στην αποβάθρα της πρώτης γραμμής) και τους επέπληξε λέγοντάς τους ότι, θα πρέπει να προγραμματίζουν καλύτερα τις μετακινήσεις τους!

Τελικά και μετά από την εξαιρετική συνδρομή του σταθμάρχη του σιδηροδρομικού σταθμού Κατερίνης κ. Καρτσαμπά Κώστα, ο οποίος επέδειξε εξαιρετική ευρηματικότητα και διάθεση υποστήριξης και συνδρομής, κατέστη δυνατή η μετάβασή τους στην αποβάθρα της πρώτης γραμμής μέσω του διερχόμενου συρμού που εκτελούσε την διαδρομή Θεσσαλονίκη – Λάρισα, ο οποίος εξετράπη αρχικά στη δεύτερη γραμμή, επιβίβασε το άτομα με κινητική αναπηρία και ακολούθως οπισθοχώρησε στην πρώτη γραμμή όπου και το αποβίβασε.

Με αυτόν το τρόπο, έληξε η απίστευτη οδύσσεια του ατόμου με αναπηρία, το οποίο θέλησε να εκτελέσει τον «απίστευτο άθλο» της μεταβίβασης από τη Λάρισα στην Κατερίνη.

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, καταγγέλλει τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας και αφορούν τόσο τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές, όσο και τον εξοπλισμό τους και αποτέλεσμα έχουν την καταστρατήγηση του δικαιώματος της πρόσβασης και της ανεμπόδιστης μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία, καθώς και την απαξίωσή τους.

Ζητά δε, την λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να εμπεδωθεί η προσβασιμότητα των σιδηροδρομικών σταθμών και να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία.

Εάν η ασφαλής και αξιοπρεπής μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας απαιτεί την ευρηματικότητα και το φιλότιμο κάποιων υπαλλήλων, καθώς και την εκτροπή και τους ελιγμούς ολόκληρων αμαξοστοιχιών, τότε το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι … ΝΤΡΟΠΗ.-