Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

ΤΕΜΠΗ: ΦΥΣΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΡΕΝΟ.

Ο ..άλλος δρόμος αξιοποίησης και ανάδειξης της περιοχής.
Γράφει ο Γιάννης Πολυμέρου*
Στο θέμα της λειτουργίας και της αξιοποίησης της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής των Τεμπών, όπως και άλλων αναλόγων γραμμών στην Ελλάδα, ήρθε στην επικαιρότητα από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κατά την επίσκεψή του στην ΕΡΓΟΣΕ.  

Καταγράφοντας ως ειλικρινείς τις προθέσεις του κ. υπουργού και πιστεύοντας ότι θα μετουσιωθούν σε πράξεις, οι σιδηροδρομικοί της Λάρισας δηλώνουν ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο να «σπρώξουν» ένα όμορφο σχέδιο, αυτό της ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της κοιλάδας των Τεμπών, ώστε να δέσουν αρμονικά οι τρεις έννοιες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΤΡΕΝΟ

Πολλές φορές στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό των Τεμπών συναντήθηκαν οπαδοί ευγενών ιδεών και εθελοντές των ωραίων προσπαθειών, ντόπιοι φυσιολάτρες, άνθρωποι του πολιτισμού και απλοί λάτρεις του τρένου και του ταξιδιού και ένωσαν τις δυνάμεις τους, ξεναγήθηκαν στα δικά τους μικρά οράματα και άπλωσαν τα σχέδιά τους σ΄ αυτά, που κάποιοι το ονόμασαν «ήπια τουριστική ανάπτυξη, με το απαράμιλλο φυσικό κάλλος των μύθων και θρύλων. 
Δίπλα στην παραδοσιακή σιδηροδρομική γραμμή και τον αργυροδίνη Πηνειό.



 Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στην περιβαλλοντική αξία και τη φυσική μοναδικότητα της κοιλάδας των Τεμπών. Αυτή είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης, διαθέτει μοναδική φυσική ομορφιά και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Όλυμπος, Κίσσαβος, Πηνειός, όπου οι αρχαίοι τοποθέτησαν τις κατοικίες των θεών. Η μυθολογία, η ιστορία και η φύση προίκισαν τον τόπο αυτό με ιδιαίτερα στοιχεία και τον καθιστούν μοναδικό, μια σπάνια πολιτιστική κληρονομιά. 
Εστιάζουμε το θέμα μας στη λειτουργία του τρένου των Τεμπών, γιατί πιστεύουμε πως ήλθε η ώρα να ευοδωθούν οι κόποι όλων, όσοι αγαπούν το τρένο. Οι σιδηροδρομικοί χαιρετίζουν τις δηλώσεις του κ. υπουργού, γιατί επιτέλους άκουσαν και κάτι ευχάριστο από την … Αθηναίων Πολιτεία, αφού αυτή μιλά, μέχρι τώρα, μόνο για πωλήσεις, απολύσεις, μετατάξεις, μειώσεις μισθών κλπ. 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Λάρισας «Ο Άγιος Φίλιππος», ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου Λάρισας, ως και τα άλλα σωματεία, όπως «Δρυάς», Φίλοι του Πηνειού κλπ., που δρουν για χρόνια στην περιοχή, συλλόγους περιβαλλοντικούς, μορφωτικούς, εξωραϊστικούς, τουριστικούς, εκδρομικούς, ορειβατικούς και άλλους, που είχαμε την τιμή να ξεναγήσουμε στα Τέμπη, ως και τις εκατοντάδες των μαθητών σχολείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, με τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, έχουν γίνει κήρυκες της περιοχής, των τοπικών προϊόντων και του τρένου των Τεμπών. 

Όλη η περιοχή της κοιλάδας των Τεμπών, είναι Λένα υπαίθριο μουσείο.

 Οι επισκέπτες, με το τρενάκι, μπορούν να δουν πλέον της κοιλάδας των Τεμπών, τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό των Τεμπών και τα κτίσματα που υπάρχουν, το παλιό ορυχείο, τις πηγές των Νυμφών, τις δριστέλες του Πηνειού, τον Τεκέ του Χασάν Μπαμπά, τις εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα, τη σιδερένια γέφυρα του Πηνειού, από την οποία παλιά περνούσε το τρένο, τα πέτρινα γερμανικά φυλάκια, τα κτίσματα του Σ. Σ. Ραψάνης και άλλα. 

Με δεδομένα λοιπόν στοιχεία, τη φύση, τη μυθολογία, την ιστορία, τη διαχρονική παρουσία του ανθρώπου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η κοιλάδα των Τεμπών πρέπει να αντιμετωπιστεί ωα αντικείμενο προστασίας, μελέτης, αξιοποίησης και προβολής. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Λαρισαίων Σιδηροδρομικών «Ο Άγιος Φίλιππος», οι Φίλοι του Σιδηροδρόμου Λάρισας και το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Λάρισας. 

Ο σύλλογός μας υπέβαλε κατά καιρούς με επιμονή και συνέπεια επίκαιρες προτάσεις για τον ανεκμετάλλευτο πλούτο που κρύβει η κοιλάδα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που προκαλούν ευχαρίστηση στους επισκέπτες, προσφέροντας εκπαίδευση και παράλληλα ενθάρρυνση για αύξηση του χρόνου αναψυχής. Με την άμεση δε επαφή του επισκέπτη με τον τόπο και με τη χλωρίδα- πανίδα και τις αρχαιολογικές, περιβαλλοντικές, φυσικές, πολιτιστικές, μυθολογικές και ιστορικές διαδρομές, να επιτευχθεί αύξηση του οικοτουρισμού. 

Αναγκαία είναι η σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης της περιοχής, στον οποίο θα συμμετέχουν οι φορείς, οι οποίοι θα βοηθούν, ώστε τα αρχαιολογικά ευρήματα να μείνουν, να αναπτυχθούν, να αξιοποιηθούν και να λειτουργήσουν ανταποδοτικά για τους ντόπιους. Η σωστή χωροθέτηση των δραστηριοτήτων, που αφορούν τον τουρισμό, τα μνημεία, το πληροφοριακό υλικό, το τρενάκι των Τεμπών, το ποταμόπλοιο το θέατρο, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα γήπεδα, το πολύκεντρο- εκθετήριο αγροτικών προϊόντων, τα ορειβατικά μονοπάτια και άλλα, θα κάνουν τα Τέμπη περιζήτητα. 


Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει το ερευνητικό πρόγραμμα της μελέτης, προστασίας, οργάνωσης, αρχιτεκτονικής τυπολογίας, ανάδειξης της λειτουργίας του χώρου πέριξ της Αγίας Παρασκευής και του ευρύτερου χώρου της κοιλάδας των Τεμπών. 

Το πρόγραμμα εκπόνησε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, επί θητείας Γκούπα, μετά από ασκηθείσα πίεση της κοινής γνώμης της Λάρισας, στην οποία συμμετείχε και ο σύλλογός μας. 


* Ο Γιάννης Πολυμέρου είναι
Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου 
Συνταξιούχων Λαρισαίων Σιδηροδρομικών
«Ο Άγιος Φίλιππος»