Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Τι συμβαίνει με το διαγωνισμό για το τραμ;

Στο κενό πέφτει και η τρίτη προσπάθεια της Αττικό Μετρό για την προμήθεια των 25 συρμών του τράμ, οδηγώντας σε νέο κύκλο καθυστερήσεων τον διαγωνισμό συνολικού ύψους 64 εκατ. ευρώ που σέρνεται από το 2013.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην διαύγεια στις 17 Φεβρουαρίου, λίγες μέρες μετά την απόφαση για την επαναπροκήρυξη του έργου, ο διαγωνισμός ακυρώνεται και πάλι. Ως επίσημη αιτιολογία προβάλλει, αυτή την φορά η έλλειψη προέγκρισης του έργου από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την επαναδημοπράτηση του έργου.

Η προμήθεια των συρμών του τραμ είναι μια... πονεμένη ιστορία. Ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια με την συμμετοχή έξι διεθνών εταιρειών: της Τσεχικής Skoda, της Ισπανικών και Γαλλικών συμφερόντων CAF, των Πολωνικών PEZA κι Solaris, της Κινεζικής CNR και της γερμανικών συμφερόντων Stadler. Από το διαγωνισμό απορρίφθηκαν οι PEZA, Sradler και η CNR και συνέχισαν οι άλλες τρεις. Ωστόσο η διαδικασία μπλόκαρε λόγω ενστάσεων της Skoda εναντίον της CAF, με το επιχείρημα ότι η εταιρεία δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Η Αττικό Μετρό απέρριψε τις ενστάσεις και τότε η εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ.

Όμως η Αττικό Μετρό επέλεξε την ακύρωση του διαγωνισμού. Πέρσι το έργο ξαναβγήκε στον αέρα, όμως και πάλι ακυρώθηκε καθώς κατηγορήθηκε ο διαγωνισμός από την παρούσα διοίκηση για φωτογραφικές διατάξεις. Στις αρχές Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε η επαναδημοπράτηση του έργου, με καταληκτική ημερομηνία προσφορών την 23η Μαρτίου. Ωστόσο η διαγωνιστική διαδικασία, παγώνει εκ νέου για τους λόγους που προαναφέραμε.

Ο διαγωνισμός αφορά την προμήθεια των συρμών του τράμ για τις επεκτάσεις του έργου καθώς και την προμήθεια των κύριων ανταλλακτικών των οχημάτων και του εξοπλισμού μετακίνησής τους. Από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι οι 940 ημερολογιακές μέρες.

Συντάκτης: Μαριάννα Τζάννε
Πηγή: newmoney.gr