Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Ξεκινά δράση το νέο Υπερταμείο.

Δράση για μία τετραετία ξεκινά από την ερχόμενη Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου το διοικητικό συμβούλιο του Υπεραμείου Αποκρατικοποιήσεων (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ? HCAP) το οποίο συγκροτήθηκε την Παρασκευή σε σώμα.

Θυγατρική του Υπερταμείου είναι η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, στην οποία έχουν περάσει οι εταιρείες αστικών συγκοινωνιών (ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, Αττικό Μετρό). Το Εποπτικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (HCAP) διορίστηκε στις 10 Οκτωβρίου 2016, από το υπουργείο Οικονομικών, με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Μετά την ανάληψη των αρμοδιοτήτων του, το Εποπτικό Συμβούλιο ξεκίνησε τη διαδικασία διορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου της HCAP.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου «για τον σκοπό αυτό, και όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, το Εποπτικό Συμβούλιο επέλεξε δύο εταιρείες διεθνούς κύρους -τη Stanton Chase και την KPMG- προκειμένου να στηρίξουν το έργο του Εποπτικού Συμβουλίου στη διαδικασία επιλογής των μελών και τον καθορισμό της πολιτικής αμοιβών, αντίστοιχα». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται το Εποπτικό Συμβούλιο εξέτασε τα προφίλ των υποψηφίων που είχαν υποβληθεί στην Stanton Chase με βάση τα απαιτούμενα κριτήρια (προσόντα, αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία, την προσωπική τους πορεία, κ.τ.λ.).

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, το Εποπτικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με την Stanton Chase, διενήργησε συνεντεύξεις με κάθε έναν από τους υποψηφίους, προκειμένου να αξιολογήσει τις γνώσεις τους, όσον αφορά το επιχειρηματικό γίγνεσθαι σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τον ευρύτερο οικονομικό ρόλο της HCAP στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τον ρόλο των κρατικών επιχειρήσεων και της Δημόσιας περιουσίας στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων», επισημαίνεται από το Ταμείο.

Με βάση τα ανωτέρω, το Εποπτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την ακόλουθη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου:

Γιώργος Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου,
Ουρανία Αικατερινάρη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου,
Στέφανος Γιουρέλης, Διευθύνων Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου,
Αλίκη Γρηγοριάδη, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου,
Θεμιστοκλής Κουβαράκης, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου,
Γιώργος Μαθιός, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου,
Μαρίνα Νιφόρου, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «το Εποπτικό Συμβούλιο έχει την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη ομάδα έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει το Ταμείο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας στο πλαίσιο των συναφών πολιτικών και κανόνων που εφαρμόζουν οι ελληνικοί, ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί».

Πηγή: imerisia.gr