Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Τελετή χωρίς τους αρμόδιους υπουργούς η αυριανή υπογραφή για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ;

"Δεν θα ιδιωτικοποιούσαμε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αν δεν ήμασταν δεσμευμένοι". Τη δήλωση αυτή είχε κάνει τον περασμένο Φεβρουάριο στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, κληθείς από τον βουλευτή της ΝΔ, Χρήστο Σταϊκούρα να αποσαφηνίσει στην επιτροπή ΔΕΚΟ τη θέση του για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η ειρωνεία είναι ότι ο Χρ. Σπίρτζης έχει προσκληθεί να παραστεί αύριο στην τελετή υπογραφής ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και των ιταλών αγοραστών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το τι ακριβώς θα κάνει δεν είναι γνωστό. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα έρθει, ότι θα θελήσει να αποφύγει να ταυτιστεί με μια αναγκαστική από το μνημόνιο και «μισητή» αποκρατικοποίηση, στην οποία ο ίδιος ποτέ δεν πίστεψε, ωστόσο την είχε υπογράψει.

Τα ίδια ερωτήματα προκύπτουν και για άλλους κορυφαίους υπουργούς που έχουν προσκληθεί να παραστούν στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, όπως οι Ευ. Τσακαλώτος, Αλ. Φλαμπουράρης, Γιάννης Δραγασάκης, όπως φυσικά και για το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο των υπουργικών απουσιών, θα επαναληφθεί μια εικόνα παρόμοια με εκείνη του περασμένου Απριλίου. Τότε που σε μια τελετή για μια εμβληματική αποκρατικοποίηση, αυτή της παραχώρησης του ΟΛΠ στη Cosco στο Ζάππειο, δεν είχε παραστεί ούτε ένας από τους υπουργούς με παραγωγικά χαρτοφυλάκια.

Είχαν λάμψει δια της απουσίας τους, αν και είχαν προσκληθεί, οι τότε υπουργοί Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης, Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, Παιδείας Ν.Φίλης, Υγείας Π.Κουρουμπλής.

Τότε και οι εννεά ήταν απόντες. Το μαρτυρούσαν τα «ορφανά» καρτελάκια με τα ονόματα τους που είχε αποθανατίσει η φωτογραφική κάμερα πάνω στις άδειες καρέκλες.

Τότε επίσης, η αγορά δεν είχε καθόλου πανηγυρίσει για τις πολλές απουσίες. Το ίδιο θα κάνει και τώρα, εφόσον αύριο δεν υπάρξει σοβαρή υπουργική εκπροσώπηση.

Διότι θα επιβεβαιώσει ότι η πολυδιαφημισμένη στροφή του Πρωθυπουργού στο ρεαλισμό είναι για τα μάτια του κόσμου. Τα άδεια υπουργικά καρτελάκια θα είναι η καλύτερη μαρτυρία της κοροϊδίας που κρύβεται πίσω από τις συχνές δηλώσεις για τις επενδυτικές ευκαιρίες της Ελλάδας ή τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα ότι το 2017 θα είναι έτος επενδύσεων.

Τυχόν απουσία των εμπλεκόμενων υπουργών από την αυριανή τελετή θα δείξει για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση δεν εγκατέλειψε ποτέ την λογική του λίγο απ’ όλα. Λίγο με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και λίγο με τον κρατισμό. Και το ΤΑΙΠΕΔ να κλείνει μισοτελειωμένες αποκρατικοποιήσεις, και ο κάθε υπουργός να δίνει στα "κλεφτά" μια καραμέλα στην πελατεία του.

Το αστείο είναι ότι οι Ιταλοί – που δίνουν σημασία σε αυτά- θα ήθελαν σύμφωνα με τις πληροφορίες, η υπογραφή της συμφωνίας αγοραπωλησίας μετόχων (SPA) να γίνει πανηγυρικά, γιατί όχι και παρουσία των Προέδρων της Δημοκρατίας των δύο χωρών.

Η ειρωνεία είναι ότι δεν θυμάμαι άλλη κυβέρνηση να έχει τόσους πολλούς υπουργούς για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Έναν αντιπρόεδρο, έξι υπουργούς και υφυπουργούς μαζί με τα επιτελεία τους (Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη, Νίκο Παπά, Αλέκο Φλαμπουράρη, Στέργιο Πιτσιόρλα, Αλέξη Χαρίτση).

Συντάκτης:  Γιώργος Φιντικάκης
Πηγή: liberal.gr