Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Κινηματογραφική ταινία η αληθινή και συγκινητική ιστορία του μικρού Σαρού που χάνεται σ’ ένα τρένο.


Ο Αυστραλός κινηματογραφιστής Γκαρθ Ντέιβις (Το Μυστικό της Λίμνης - 2013), πραγματοποιεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στην μεγάλη οθόνη, παρουσιάζοντας μία δραματική, συγκινητική ιστορία, βασιζόμενη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «Ο Μακρύς Δρόμος της Επιστροφής» του Σαρού Μπρίρλι.
Η ταινία «Lion» (2016), διαθέτει ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών, εκ των οποίων ξεχωρίζουν η Νικόλ Κίντμαν, ο Ντεβ Πατέλ και η Ρούνι Μάρα.
Ένα 5χρονο παιδί χάνεται στην Ινδία και παρ' ότι θα βρεθεί υιοθετημένο στην Αυστραλία, αρχίζει να ψάχνει τους γονείς του, εκμεταλλευόμενο της νέες τεχνολογίες και συγκεκριμένα το Google Earth. Με οδηγό το βιβλίο του Σαρού Μπρίρλι, που περιγράφει την απίστευτη αλλά άκρως αληθινή και συγκινητική ιστορία του, ο σκηνοθέτης Γκαρθ Ντέιβις, παρουσιάζει μία αξιόλογη δημιουργία, κερδίζοντας τον θεατή και αποφεύγοντας παράλληλα τις εύκολες λύσεις, αλλά και τα κλισέ που καραδοκούν σε ανάλογες περιπτώσεις. Για να το επιτύχει αυτό ο Αυστραλός σκηνοθέτης, θα χρειαστεί να καθοδηγήσει σωστά τους τρεις βασικούς πρωταγωνιστές του - Νικόλ Κίντμαν, Ντεβ Πατέλ, Ρούνι Μάρα - ενώ ειδική αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στον χαρισματικό Σάνι Παγουάρ, ο οποίος ερμηνεύει υπέροχα τον 5χρονο Σαρού.


«Ήταν σημαντικό για μένα να βαδίσω εκεί που περπάτησε ο Σαρού και να ακολουθήσω τα βήματά του όσο πιο πιστά μπορούσα. Περιφέρθηκα μόνος μου στο χωριό και φαντάστηκα ότι ήμουν ένα μικρό αγόρι που μεγαλώνει σ’ αυτό. Κάθισα σ’ ένα παγκάκι του Burhanpur, του σιδηροδρομικού σταθμού όπου ξύπνησε μόνος και έρημος ο Σαρού και μετά πήγα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Καλκούτα, τον Howrah, όπου συνειδητοποίησα την αληθινή δύναμη της ιστορίας. Έχω παιδιά και το να φανταστώ ένα 5χρονο αγόρι ολομόναχο εκεί, ανίκανο να μιλήσει τη γλώσσα... τότε κατάλαβα ότι θα έκανα μια πραγματικά δυνατή ταινία.» - Γκαρθ Ντέιβις


Lion
Σκηνοθεσία: Γκαρθ Ντέιβις / Garth Davis
Σενάριο: Saroo Brierley (novel), Larry Buttrose (novel), Luke Davies (screenplay)
Ηθοποιοί: Νικόλ Κίντμαν, Ντεβ Πατέλ, Ρούνι Μάρα, Σάνι Παγουάρ, Ντέιβιντ Ουέναμ
Χώρα: Αυστραλία
Έτος: 2016
Διάρκεια: 120 λεπτά


Ο 5χρονος Σαρού χάνεται σ’ ένα τρένο, που τον μεταφέρει ανατολικά, χιλιάδες μίλια μακριά από το σπίτι του και την οικογένειά του. Σαστισμένος και αρκετά φοβισμένος, βρίσκεται ολομόναχος στην πολύβουη και χαοτική Καλκούτα. Καταφέρνει να επιβιώσει, ζώντας στους δρόμους της μεγαλούπολης και αντιμετωπίζοντας κάθε είδους καθημερινά προβλήματα και δυσκολίες, πριν καταλήξει στο καταφύγιο ενός ορφανοτροφείου.


Από εκεί, θα βρεθεί στο σπιτικό ενός ζευγαριού Αυστραλών, οι οποίοι θα τον υιοθετήσουν και θα του προσφέρουν αγάπη και ασφάλεια, στο Χόμπαρτ της Τασμανίας, όπου και μεγαλώνει. Μη θέλοντας να πληγώσει τα αισθήματα των θετών γονέων του, κρατάει κρυφό από όλους το παρελθόν του και καταπιέζει την έντονη συναισθηματική του ανάγκη για επανένωση με τους δικούς του, καθώς επίσης και την ελπίδα του να βρεθεί και πάλι μαζί με τη μητέρα του και τον αδελφό του.


Όμως, μία τυχαία συνάντησή του με Ινδούς συμφοιτητές του, αφυπνίζει την απωθημένη και ξεχασμένη αυτή λαχτάρα του. Με ελάχιστες μνήμες, και με τη συνδρομή της νέας τεχνολογίας που ονομάζεται Google Earth, ο Σαρού θα ξεκινήσει μία από τις μεγαλύτερες αναζητήσεις της σύγχρονης εποχής, ψάχνοντας «ψύλλους στ’ άχυρα», με μόνο σύμμαχο την ελπίδα...


Ο Γκαρθ Ντέιβις σκηνοθετεί τους Ντεβ Πατέλ(«Slumdog Millionaire», «Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο»), τη βραβευμένη με Όσκαρ, Νικόλ Κίντμαν(«Πάντινγκτον», «Στο Χείλος του Γκρεμού») και την υποψήφια για Όσκαρ, Ρούνι Μάρα («Κάρολ», «Το Κορίτσι με το Τατουάζ») στην κινηματογραφική μεταφορά του εξαίρετου αυτοβιογραφικού μπεστ-σέλερ «Ο Μακρύς Δρόμος της Επιστροφής» του Σαρού Μπρίρλι.


Για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου, ο Αυστραλός σκηνοθέτης - υποψήφιος για Βραβείο Emmy (σε συνεργασία με την Τζέιν Κάμπιον), για την εξαιρετική δουλειά του στην τηλεοπτική σειρά «Το Μυστικό της Λίμνης» (Top of the Lake) - συνεργάστηκε με τον σεναριογράφο Λουκ Ντέιβις (πολυβραβευμένος συγγραφέας και έγκριτος κριτικός κινηματογράφου), ο οποίος αναφέρει σχετικά:

«Είναι μια απίστευτα συγκινητική ιστορία. Και είναι μια αρχέγονη ιστορία: η απώλεια της μητέρας και η επανένωση με τη μητέρα. Σ’ αυτό το μυθικό επίπεδο είναι καταπληκτική. Και το ίδιο συμβαίνει και με το πραγματικά ανθρώπινο επίπεδο του “όλα αυτά πραγματικά συνέβησαν σ’ αυτό το παιδί”. Η δυνατότητα να οδηγήσει το σενάριό του σε συγκεκριμένα πολύ συναισθηματικά σημεία είναι για έναν συγγραφέα το πιο συναρπαστικό πράγμα.»


«Μια παραδοσιακή δομή θα απαιτούσε να ξεκινήσει η ιστορία με τον Σαρού στην Αυστραλία, να είναι η ιστορία ενός ανθρώπου της Δύσης που ξαφνικά αποκτά μνήμες του παρελθόντος του, και να αρχίσει να πηγαίνει μπρος - πίσω, καθώς αυτός αναζητεί το σπίτι του. Δουλέψαμε πολύ με τη δομή και τελικά αποφασίσαμε να της δώσουμε τη μορφή ενός έπους, επιτρέποντας στους θεατές να βιώσουν πλήρως τη ζωή του νεαρού Σαρού στην Ινδία.»

Για τον ρόλου του 5χρονο Σαρού, επιλέχθηκε ο ταλαντούχος Σάνι Παγουάρ, ενώ τον ενήλικα Σαρού υποδύεται ο Ντεβ Πατέλ, ο ηθοποιός που κέρδισε τις εντυπώσεις το 2008, με την ερμηνεία του στην ταινία «Slumdog Millionaire». Στο βιογραφικό του συμπεριλαμβάνονται επίσης οι ταινίς: το «Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ» (2011) το «Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ II» (2015), καθώς επίσης και «Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο» (2015).


Μετά τη συνάντησή του με τη Σου Μπρίρλι, τη θετή μητέρα του Σαρού, στο σπίτι της, στο Χόμπαρτ της Τασμανίας, της νοτιότερης νησιωτικής πολιτείας της Αυστραλίας, ο σκηνοθέτης ήταν βέβαιος ότι για τον ρόλο της στην ταινία του ήθελε τη βραβευμένη με Όσκαρ, Νικόλ Κίντμαν.

Ενώ στη Ρούνι Μάρα προτάθηκε ο ρόλος της Λούσι, η οποία σταδιακά γίνεται φίλη του Σαρού μετά τη γνωριμία τους στο κολέγιο όπου φοιτούν και οι δυο τους. Ο Αυστραλός θετός πατέρας του Σαρού ερμηνεύεται από τον Ντέιβιντ Ουέναμ, τον πρωταγωνιστή της τηλεοπτικής σειράς «Το Μυστικό της Λίμνης».


«Μιλώντας γενικά, είδα το πρώτο μέρος της ταινίας - τον νεαρό Σαρού στην Ινδία - σαν μια εξωτερική ιστορία και το δεύτερο μέρος της - αυτό στην Αυστραλία - σαν μια εσωτερική ιστορία. Στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, έχουν περισσότερο ενδιαφέρον όσα δεν λέγονται. Αλλά πώς θα το καταλάβει αυτό ο θεατής; Πώς θα το κάνω να λειτουργήσει; Έτσι, στο δεύτερο μισό της ταινίας - όταν ο Σαρού φτάνει στο Χόμπαρτ της Αυστραλίας - αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τη θάλασσα ως ένα στοιχείο. Υπάρχει κάτι για τη θάλασσα, που είναι θηλυκή, και κάτι για τον ωκεανό που μας συνδέει όλους.» - Γκαρθ Ντέιβις
Το φιλμ «Lion» (2016) του Γκαρθ Ντέιβις, κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες από την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, σε διανομή της εταιρείας Odeon.

Επιμέλεια: Γιώργος Ρούσσος
Πηγή: tvxs.gr