Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Σύγχρονες επιβατικές μεταφορές μέσω Ferrovie.

O στόχος είναι οι επιβατικές μεταφορές για την Ferrovie που σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει να διοικεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά τον διαγωνισμό του καλοκαιριού όπου με 45εκ.ευρώ αναδείχθηκαν προτιμώμενοι επενδυτές. Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και προβλέπεται σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως όλα δείχνουν η Ferrovie ρίχνει το βάρος της στις επιβατικές μεταφορές όπου θα έχει και το μονοπώλιο ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από 2 άλλους παίκτες στις εμπορευματικές μεταφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από το καλοκαίρι οι Ιταλοί σκέφτονται επενδύσεις που θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και το 1 δις ευρώ χωρίς προς το παρόν αυτό να έχει εκφραστεί από επίσημα χείλη (των Ιταλών).

Μετά την επιτυχημένη έκβαση του διαγωνισμού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η Ferrovie αποκτά και τον πρώτο λόγο για τον νέο διαγωνισμό της ΕΕΣΣΤΥ, με τον διαγωνισμό να έρχεται στις 3 Οκτωβρίου.

Όπως σημειώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, ουσιαστικά η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν είναι πώληση κάποιας υποδομής αλλά του δικαιώματος του μεταφορικού της έργου. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε "δεν πουλάμε ούτε γραμμές, ούτε σταθμούς, ούτε τρένα". Να θυμίσουμε ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ νοικιάζει τα τρένα και τις γραμμές που χρησιμοποιεί.

Στο επόμενο διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ θα περιμένει την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και το μεγάλο νέο της διαγραφής από την Ε.Ε. των 750εκ.ευρώ που έχει χρεωθεί η εταιρεία ως κρατική ενίσχυση. Εδώ θα χρειαστεί η έκδοση ΚΥΑ από το ΥΠΟΙΚ και το ΥΠΟΜΕΔΙ όπου θα γίνεται αποδεκτή η απόφαση, πράξη που μάλλον θα γίνει σχεδόν άμεσα με την ανάρτηση της απόφασης.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπαίνοντας στο δίκτυο της Ferrovie εισέρχεται σε ένα μεγάλο όμιλο που το 2015 έκλεισε με έσοδα 8,5 δις ευρώ , νούμερο ιλιγγιώδες ειδικά αν αντιπαρατεθεί το αντίστοιχο ελληνικό.

Το θέμα που τίθεται επιτακτικά πλέον είναι τι γίνεται με τα έργα αναβάθμισης της ΕΡΓΟΣΕ που είναι σε εξέλιξη και που αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού έργου στη χώρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα είναι διπλή και με ηλεκτροκίνηση το 2018, η επέκταση της μέχρι την Ειδομένη επίσης το 2018, το 2020 θα έχουμε διπλή ηλεκτροκίνητη γραμμή στο τμήμα Αθήνα-Κιάτο-Αίγιο και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις το 2022 το τμήμ Αίγιο-Ρίο-Λιμάνι Πάτρας.

Η Ferrovie παίρνει "προίκα" μαζί με τις επιβατικές γραμμές και 3 σημαντικούς Προαστιακούς, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα με εκείνον της Αθήνας να έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης καθώς μέχρι το τέλος του έτους ολοκληρώνονται τα έργα ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Πειραιάς-Αθήνα-3 Γέφυρες που θα απογειώσουν τις δυνατότητες του.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com