Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

'Κουτσούρεψαν' αιωνόβια απαλλοτριωμένα ελαιόδεντρα της ΕΡΓΟΣΕ για να τα κάνουν καυσόξυλα!

Αχαρακτήριστη ήταν η πράξη αγνώστων που πριν από λίγες μέρες, στο σκοτάδι της νύχτας και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους περίοικους, κατέστρεψαν 20 αιωνόβια ελαιόδεντρα που ήταν αποθηκευμένα σε κτήμα στον Ελαιώνα Αιγιαλείας, καθώς είχαν απαλλοτριωθεί από την ΕΡΓΟΣΕ και προορίζονταν για μεταφύτευση σε διάφορους δήμους της χώρας, αργοτερα το φθινόπωρο.

Για το λυπηρό περιστατικό μίλησε στο filodimos.gr ο προϊστάμενος του τμήματος απαλλοτριώσεων της ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. κ. Βασίλης Ξουραφάς, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη σεβασμού και περιβαλλοντικής ευαισθησίας των δραστών, που έκοψαν τα ελαιόδεντρα προφανώς για να τα μετατρέψουν σε καυσόξυλα και ίσως και να τα πουλήσουν, αποκομίζοντας οικονομικό όφελος που μπορεί να φτάσει και τα 10.000 ευρώ.
"Η εικόνα των κομμένων δέντρων είναι θλιβερή, μιας και αρκετά έχουν κοπεί τόσο χαμηλά που πλέον είναι αδύνατη η αξιοποίησή τους και φυσικά και η μεταφύτευσή τους, όπως είχε προγραμματιστεί" σημείωσε ο κ. Ξουραφάς, μιλώντας και για ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας ζημιά, μιας και όλα τα αποθηκευμένα δέντρα (συνολικά 60) είναι άνω των 100-150 ετών.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΡΓΟΣΕ, στο πλαίσιο του έργου της κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, απαλλοτριώνει εκτάσεις μαζί με το περιεχόμενό τους, που ειδικά στο χωριό του Ελαιώνα αποτελείται κυρίως από ελαιόδεντρα. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια καινοτόμο δράση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα από φορέα του Δημοσίου, που σχετίζεται με την διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ελαιόδεντρων, κυρίως μέσω της διαδικασίας της μεταφύτευσης. Για το λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε ένας μηχανισμός δωρεάν διάθεσης σε Δήμους και άλλους φορείς του Δημοσίου, μέσω χορηγιών που εξασφαλίζει η «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε Α.Ε.». Πέρσι μάλιστα, πέντε υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα ηλικίας από 700 έως 1500 ετών που εντοπίστηκαν στην κοινότητα του Ελαιώνα, μεταφυτεύτηκαν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας σε μια επιχείρηση που πήρε πανελλήνια δημοσιότητα μέσω πληθώρας ΜΜΕ.
Μετά από την καταστροφή των 20 ελαιοδένδρων, πλέον ο εργολάβος τοποθέτησε φύλακα στο εν λόγω κτήμα για να προστατευτούν τα υπόλοιπα. Βεβαίως αν οποιοσδήποτε κάτοικος γνωρίζει κάτι για την υπόθεση, καλείται από τους αρμοδίους να το καταθέσει στις αστυνομικές αρχές.