Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Γαλλία: Από αύριο ένοπλοι άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά σε μετρό και τρένα.

Τα στελέχη αυτά θα εκπαιδευτούν και υποχρεώνονται να έχουν εμπειρία τουλάχιστον 5 μηνών στις υπηρεσίας ασφαλείας του SNCF ή του RATP.

Ένοπλα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας με πολιτικά θα μπορούν να κυκλοφορούν στα τρένα και τα μετρό της Γαλλίας αρχής γενομένης από αύριο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας εξαιτίας της απειλής τρομοκρατικών επιθέσεων.
Το διάταγμα που προβλέπει την εξουσιοδότησή τους δημοσιεύτηκε επίσημα σήμερα. Το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το οποίο προβλέπει το μέτρο της ένοπλης περιπολίας με πολιτικά, είχε ψηφισθεί τον Μάρτιο.
Βάσει του διατάγματος προβλέπεται «η διεύρυνση (του μέτρου) της απαλλαγής από την υποχρέωση να φοράνε στολή» και η «δυνατότητα να οπλοφορούν ανεξαρτήτως στολής» στα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας στους γαλλικούς σιδηροδρόμους, το SNCF και τα μέσα μαζικής μεταφοράς του Παρισιού RATP.
Τα στελέχη αυτά θα εκπαιδευτούν και υποχρεώνονται να έχουν εμπειρία τουλάχιστον 5 μηνών στις υπηρεσίας ασφαλείας του SNCF ή του RATP.
Τον Αύγουστο του 2015 την τελευταία στιγμή απετράπη μακελειό σε αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ- Παρίσι όταν Γάλλοι, Βρετανοί και Αμερικανοί επιβάτες κατάφεραν να ακινητοποιήσουν έναν βαριά οπλισμένο άνδρα, που οι αρχές περιέγραψαν ως έναν ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή.
Η Γαλλία έχει συγκλονιστεί από τον Ιανουάριο του 2015 από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις στην ιστορία της (238 νεκροί). Στις Βρυξέλλες μέσα μαζικής μεταφοράς (το αεροδρόμιο και το μετρό) βρέθηκαν στο στόχαστρο τζιχαντιστών την 22α Μαρτίου με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 32 άνθρωποι και 340 να τραυματιστούν.

Πηγή: protothema.gr