Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Γερμανία: Παρουσιάστηκε το πρώτο τρένο υδρογόνου στον κόσμο.





Το τραίνο, με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τροφοδοτείται από μια κυψέλη καυσίμου υδρογόνου που παράγει μόνο εκπομπές ατμού και συμπυκνωμένου νερού.
Η γαλλική εταιρεία μεταφορών Alstom παρουσίασε το πρώτο τρένο υδρογόνου στον κόσμο αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο, στο πλαίσιο διεθνούς έκθεσης σιδηροδρομικών μεταφορών.

Το τρένο με όνομα «Coradia iLint» θα ξεκινήσει λειτουργία στη βόρεια Γερμανία, στη γραμμή Μπουξτεχούντε-Μπρεμερφέρντε-Μπερμερχάβεν-Κούξχαβεν, τον Δεκέμβριο του 2017.


Το τρένο, με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τροφοδοτείται από μια κυψέλη καυσίμου υδρογόνου που παράγει μόνο εκπομπές ατμού και συμπυκνωμένου νερού. Με γεμάτο ντεπόζιτο, το Coradia iLint θα είναι σε θέση να ταξιδεύει 600 με 800 χιλιόμετρα με ταχύτητα 140 χιλιόμετρα την ώρα, και χωρητικότητα 300 επιβατών, 150 εκ των οποίων όρθιοι.

Η ηλεκτρική ενέργεια για την κίνηση και τον εξοπλισμό του τρένου παράγεται από την κυψέλη καυσίμου υδρογόνου, και αποθηκεύεται σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου. Το υδρογόνο αποθηκεύεται ως αέριο σε δεξαμενές στην οροφή και η ενέργεια σχηματίζεται με χημική αντίδραση, όταν το υδρογόνο ενώνεται με το οξυγόνο στον αέρα. Πέρα από τις μηδενικές εκπομπές ρύπων, το τρένο παράγει επίσης πολύ λιγότερη ηχορύπανση.

Κατά την επιτάχυνση, η κυψέλη καυσίμου είναι ο κύριος προμηθευτής ενέργειας. Κατά τη διάρκεια των φάσεων της χαμηλότερης επιτάχυνσης και όταν ο κινητήρας είναι σβηστός, η μπαταρία φορτίζεται εν μέρει μέσω ενός βοηθητικού μετατροπέα. Κατά τη διάρκεια της πέδησης, τα κύτταρα καυσίμου αποφορτίζονται τελείως και η ισχύς παράγεται από την κινητική ενέργεια του οχήματος. Το πλεόνασμα της ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιείται για να φορτίσει τις μπαταρίες.

Η Γερμανία έχει σήμερα σε χρήση περισσότερα από 4.000 πετρελαιοκίνητα τρένα. Η χώρα έχει δεσμευτεί να μειώσει τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% ως το 2020.

Πηγή: naftemporiki.gr