Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Κομοτηνή. Καταφύγιο, μια ανάσα από την πόλη, δημιούργησε σιδηροδρομικός.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κομοτηνή: Καταφύγιο μια ανάσα από την πόληΜακριά από τα καφενεία, τα ΚΑΠΗ ή τα παγκάκια της πλατείας, όπου συνομήλικοι του περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους, κοντά σε ένα κτήμα που «αγκαλιάζει» τις σκέψεις του, γαληνεύει τις ανησυχίες του και απομακρύνει δυσάρεστα γυρίσματα στο παρελθόν.
Ο Κυριάκος Μελίδης, συνταξιούχος του ΟΣΕ έχει δημιουργήσει το δικό του επίγειο παράδεισο. Σε μια έκταση 750 τ.μ. περνά καθημερινά τις δικές του ώρες ξεκούρασης, χαλάρωσης και περισυλλογής κοντά στη γη. «Καλλιεργώ λαχανικά για τις ανάγκες της οικογένειας» δηλώνει ο κος Μελίδης και δείχνει με καμάρι το αμπελάκι του και τα καρποφόρα δένδρα, μήλα, αχλάδια, λωτοί, ροδάκινα κ.α. «Αποφεύγουμε τη χρήση φυτοφαρμάκων» δηλώνει με καμάρι κι ανοίγει την πόρτα του ησυχαστηρίου του.

Μακριά από τα καφενεία, τα ΚΑΠΗ ή τα παγκάκια της πλατείας, όπου συνομήλικοι του περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους, κοντά σε ένα κτήμα που «αγκαλιάζει» τις σκέψεις του, γαληνεύει τις ανησυχίες του και απομακρύνει δυσάρεστα γυρίσματα στο παρελθόν. «Περνάω την ώρα μου» δηλώνει απλά ο πρώην εργοδηγός του ΟΣΕ που ταξίδευε καθημερινά από Ξάνθη έως Αλεξανδρούπολη και μετά πάλι πίσω ακολουθώντας τις γραμμές των τρένων.
Σε μια γωνιά έχει ήδη τοποθετήσει και τα ξύλα για το τζάκι. Την περίοδο του χειμώνα θα επισκεφτεί το κτηματάκι του πολλές φορές γι αυτό και η προετοιμασία κρίνεται απαραίτητη. Όση ώρα συνομιλούμε με τον κ. Μελίδη η Λουλού, ένα μικρό γατάκι που βρήκε καταφύγιο στο κτήμα τον παρακολουθεί. Στα 75 του χρόνια δεν σταματά να εργάζεται και να επιδιώκει πάντα το ωραίο. «Μ’ αρέσει το ωραίο, το καθαρό, το δουλεμένο. Ύστερα, με ό,τι παράγω εδώ καλύπτω τις ανάγκες τις οικογένειας και η ικανοποίηση που παίρνω είναι μεγάλη» δηλώνει ο ευγενικός ιδιοκτήτης ενός μικρού χώρου ικανού, όμως, όπως αποδεικνύεται, να κρατήσει μακριά τα άγχη της πολύβουης πόλης.

Φώτο:Ο Κυριάκος Μελίδης στην είσοδο του κτήματος. Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Πηγή: ert.gr