Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Στο Δήμο Χαλκίδας παραχωρείται για 29 χρόνια το ακίνητο του ΟΣΕ.

Το θέμα της μίσθωσης ακινήτου του ΟΣΕ συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χαλκίδας 

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν ο χώρος θα παραχωρηθεί στο δήμο Χαλκίδας για 29 χρόνια με αντίτιμο τα 50 ευρώ το μήνα για τα πέντε πρώτα χρόνια και 1.800€ για τα επόμενα, τα οποία θα αφορούν οποιαδήποτε δράση, μελέτη και κατασκευή. Ακόμα, στις σκέψεις είναι η δημιουργία πάρκινγκ προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Καραμανλή καθώς και η δημιουργία μιας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. 

Αρχικά το λόγο έλαβε ο εισηγητής του θέματος Γιώργος Μπαντούνας ο οποίος δήλωσε: «Είχε προηγηθεί μία ολόκληρη διαδικασία αναζήτησης χώρου στη βοιωτική ακτή τόσο για χώρο στάθμευσης όσο και για μία αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων. Η πρώτη προσπάθεια ωστόσο ήταν άγονη. Τελικά καταφέραμε ο χώρος να παραχωρηθεί στο δήμο Χαλκίδας για 29 χρόνια με 50 ευρώ το μήνα. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να υπάρχουν οι μελέτες οι οποίες έχουν ήδη ετοιμαστεί για το χώρο στάθμευσης. Στην ανάγκη να εξευρεθεί ο χώρος, ο χώρος του ΟΣΕ καλύπτει αυτή την ανάγκη στάθμευσης».

Το ζήτημα των 50 ευρώ απασχόλησε την Έλένα Βάκα η οποία ρώτησε τον Γιώργο Μπαντούνα: «Μπορείτε να μας αναλύσετε αυτό με τα 50 ευρώ».

«Η ΟΣΕ δεν παραχωρεί έτσι δωρεάν και ξέρετε ότι κανείς δεν παραχωρεί τίποτα δωρεάν στις ημέρες μας. Έτσι παραχωρείται, ή για να το πούμε καλύτερα ο Δήμος ενοικιάζει το χώρο για 50 ευρώ το μήνα», απάντησε ο Γιώργος Μπαντούνας.

Έπειτα το λόγο έλαβε ο Χρήστος Παγώνης, ο οποίος δήλωσε: «Ζητήσαμε ένα χώρο για να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητα πάνω στο δρόμο. Ο ΟΣΕ μας πρότεινε στις μέχρι τώρα συζητήσεις μας να μισθώσουμε το χώρο και το βρήκαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Εκεί θα κάνουμε ένα πάρκινγκ το οποίο θα μας αποφέρει έσοδα 20.000€ το χρόνο. Να κάνουμε μία μελέτη να αποκαταστήσουμε την αποθήκη με τα 1800€ που μας δίνουν. Για τα πέντε πρώτα χρόνια ο δήμος θα πληρώνει 600 ευρώ το χρόνο. Το θεωρούμε ιδιαίτερα ωφέλιμο γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να αναπλάσουμε αυτή την περιοχή που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης που μέχρι πρότινος είχε τόνους σκουπιδιών και εμείς την καθαρίσαμε και τη φτιάξαμε δημιουργώντας κάτι όμορφο. Το επόμενο χρονικό διάστημα φιλοδοξούμε να έχουμε από αυτή τη δράση έσοδα στο δήμο και φυσικά να αναπλάσουμε την αποθήκη. Φυσικά θέλω να γνωρίζετε ότι καιροφυλακτούν πολλά ιδιωτικά συμφέροντα οπότε αυτή η ρύθμιση ήταν πολύ ευνοϊκή για εμάς».

Για δωρεάν παραχώρηση και όχι μίσθωμα έκανε λόγο ο Θανάσης Ζεμπίλης στην τοποθέτηση του λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο δήμος έπρεπε να διεκδικήσει τη δωρεάν παραχώρηση και όχι να το μισθώσει. Η όλη συζήτηση γινόταν πάντα για τα εκδοτήρια τα οποία έπρεπε να μεταφερθούν στην αποθήκη και να αξιοποιηθεί ο χώρος των εκδοτηρίων. Το θέμα αυτό επανέρχεται μετά από ένα χρόνο με μία διαφορά ουσιώδη, ότι πέρσι ήταν μίσθωση με συμβολικό τίμημα 500€ το μήνα και ξαφνικά το μίσθωμα ανέβηκε στα 1800€ μηνιαίως. Δηλαδή ο δήμος πρέπει να δώσει στη διαδικασία μίσθωσης το ποσό των 648.000€. Πως φτάνουμε λοιπόν από τα 600 ευρώ ετησίως στα 1800 μηνιαίως και το δεύτερο έχει να κάνει με την αξιοποίηση. Τα κτίρια του ΟΣΕ είναι χώρος διατηρητέος. Η αποθήκη δε μπορεί να γίνει πολιτιστικός χώρος. Το δεύτερο όμως είναι αν έχουμε ανάγκη να κάνουμε μία πολιτιστική αίθουσα; Όσον αφορά το αντίτιμο είναι λίγο οξύμωρο σε καιρό κρίσης κάποιος να διαθέτει ένα, δύο, τρία ευρώ κάθε μέρα για να παρκάρει. Άρα δε θα λυθεί κανένα θέμα κυκλοφοριακό, αφού θα εξακολουθήσουν να παρκάρουν στην Καραμανλή. Το βλέπουμε και με το πάρκινγκ στα Αστέρια που είναι μονίμως άδειο».

Τις δικές του απορίες όμως εξέφρασε και ο Νίκος Λεβέντης λέγοντας:«Έχει γίνει κάποια ενέργεια στα Υπουργεία με αίτημα την παραχώρηση; Το δεύτερο είναι ανήκει μόνο στην ΓΑΙΟΣΕ ή ανήκει και στον ΟΛΝΕ»;

Παίρνοντας το λόγο και απαντώντας στα ερωτήματα που ειπώθηκαν ο Χρήστος Παγώνης δήλωσε: «Το αίτημα μας ήταν να παραχωρηθεί. Μας είπανε δεν παραχωρείται τίποτα. Το κράτος ζητάει να πάρει πίσω το χώρο του τέννις γιατί έχει καταπατήσει από το 1980 ο δήμος το χώρο και του επέβαλλαν πρόστιμο 35.000€. Αν αυτά τα κάνει το κράτος, φανταστείτε η εταιρεία. Οι προτάσεις ήταν ακατέβατα 2.500€ μίσθωμα, όμως με συζητήσεις κατέβηκε στα 1.800€. Στο δεύτερο ερώτημα είναι ιδιοκτησία του ΟΣΕ. Μας έφερε τα σχέδια». 

Έπειτα το λόγο έλαβε πάλι ο Νίκος Λεβέντης, ο οποίος αναφέρθηκε σε περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης χώρων από τη ΓΑΙΟΣΕ σε άλλες πόλεις, λέγοντας: «Από τι κατάλαβα ο δήμος δεν έχει συζητήσει με το κράτος αλλά με την εταιρεία. Το λέω αυτό γιατί υπάρχει μεγάλος αριθμός δημοσιευμάτων να παραχωρεί η ΓΑΙΟΣΕ χώρους δωρεάν σε δήμο, παράδειγμα Καλαμάτα και Κοζάνη και αν υπάρχει τίμημα είναι συμβολικό. Είναι δημόσια εξαγγελία της κυβέρνησης εκτάσεις να παραχωρηθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχει επαφή του δήμου με κυβέρνηση; Και αν ναι, θέλω να δω τα έγγραφα. Βεβαίως μιλάω για παραχώρηση χρήσης για να επιτελέσει ο δήμος έναν κοινωνικό σκοπό. Θα ήθελα η δημοτική αρχή να εκτελέσει κοινωνικό έργο. Το πάρκινγκ να είναι δωρεάν, όπως κάνουν και άλλες πόλεις. Τα Αστέρια ποιος τα πήρε;Δε διαφωνώ με τη χρήση, διαφωνώ με την παραχώρηση. Αυτή η έκταση ανήκει στην πόλη της Χαλκίδας και θα πρέπει να τη διεκδικήσουμε».

Για διεκδίκηση έκανε λόγο και η Κατερίνα Δημάκη, η οποία αρκέστηκε να δηλώσει «Να τη διεκδικήσουμε τη δωρεάν παραχώρηση», ενώ για παραχώρηση της έκτασης σε ιδιώτες έκανε λόγο η Ελένη Μιτζιφίρη: «Ποια είναι η ανάγκη αγοράς του συγκεκριμένου; Έχετε μία εμμονή με τους ιδιώτες. Γιατί να μη δουλέψουν οι ιδιώτες; Τα Αστέρια μια χαρά δούλεψαν. Γιατί να μη δοθεί σε ιδιώτες»;

Για το θέμα του πάρκινγκ τοποθετήθηκε και ο Βασίλης Καθαροσπόρης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων : «Σε ότι αφορά το πάρκινγκ...να πάρω από τους Αθηναίους 2,3,4, ευρώ και να δώσω και 2-3 θέσεις εργασίας. Τα έσοδα λοιπόν δε θα τα βάλω στην τσέπη μου, θα δώσει χρήματα στο δήμο και θέσεις εργασίας. Ο δήμος καλά έκανε και έβαλε χρήματα στο χώρο και τον έκανε όμορφο. Εκεί δεν πήραμε χρήματα, πήραμε κουλούρι. Όμως καλά κάναμε γιατί είναι ωραίο να ομορφαίνει η πόλη μας».

Για δωρεάν χώρους στάθμευσης έκανε λόγο στην τοποθέτηση της και η Ελένα Βάκα: «Ερχόμαστε εδώ να αποφασίσουμε για μία μίσθωση και ιδιαίτερα εσείς κύριε Δήμαρχε που είστε ευαίσθητος στο θέμα των μισθώσεων όπως φάνηκε από την προηγούμενη δημοτική θητεία σας. Τα θέματα για τον ΑΣΑΧ και τα Αστέρια δεν είναι ορθά. Θέλω να πω ότι εδώ που ήρθαμε να αποφασίσουμε για το κτίριο πρέπει να έχουμε μία μελέτη που θα μας αποδείξει αυτά που εσείς λέτε. Οι υπολογισμοί για 20.000 ευρώ είναι πρόχειροι. Όσον αφορά την αίθουσα πολιτιστικού χώρου, ρωτάω πόσο θα κοστίσει, πότε θα υλοποιηθεί; Πρέπει να κοιτάμε το συμφέρον του δήμου μας. Ο δήμος Χαλκιδέων έχει χώρους στάθμευσης που είναι ιδιαιτέρως ακριβοί για τον Χαλκιδέο πολίτη. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε χώρους στάθμευσης θα πρέπει να είναι δωρεάν ή με χαμηλό αντίτιμο ώστε να εξυπηρετεί τον Χαλκιδέο πολίτη».

Το θέμα του ΟΣΕ έκλεισε ο Χρήστος Παγώνης, ο οποίος δήλωσε: « Θα πρέπει να λέτε σε όλα όχι για να λέτε στο τέλος ότι δεν έκανε τίποτα ο δήμος. Δεν κάνετε αντιπολίτευση απλά η στάση σας μαρτυρά μια ανευθυνότητα που σας βοηθάει να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας.. Άκουσα τόση ώρα τι θα ξοδέψει ο δήμος, δεν άκουσα όμως τι θα εισπράξει, που θα εισπράξει πολλαπλάσια οφέλη. Ο δήμος έχει ανάγκη από πολλαπλές αίθουσες γιατί θα έχει πλούσια πολιτιστική δράση. Ο Δήμος θα έχει έσοδα από αυτή την ιστορία. Οι χώροι που έχουμε δεν είναι επαρκείς. Πάρκινγκ δωρεάν που λέχθηκε, θα προσπαθήσουμε τα έσοδα του δήμου να είναι τέτοια που να εξασφαλίσει καλύτερη κυκλοφορία στην πόλη και θέσεις εργασίας. Τέλος, αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν σε επαινεί ο αντίπαλός σου ψάξε να βρεις το λάθος», με το θέμα να περνάει κατά πλειοψηφία.

Συντάκτης: Κορίνα Γιαννάκη
Πηγή: eviaportal.gr