Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Συντάξεις: Μειώσεις και σε όσους παίρνουν κάτω από 1.300 ευρώ το μήνα.

- Λάθη στον μαθηματικό τύπο οδηγούν σε ποσοστό 5% αντί 20% 
- Μπήκε καπέλο στο κούρεμα των επικουρικών συντάξεων με τεράστιες μειώσεις
- Φτάνουν το 50% οι μειώσεις σε συντάξεις που δεν έπρεπε να πειραχτούν

Με οριζόντιο τρόπο το ΕΤΕΑ επέβαλε ακόμη και σε συνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης κάτω από 1.300, που προέβλεπε ο νόμος, μειώσεις που ξεπερνούν το 50%.

Ουσιαστικά έπεσε τσεκούρι σε 150.000 συνταξιούχους οι οποίοι, καθώς το λάθος δεν έχει διορθωθεί, θα δουν και στη μείωση που θα λάβουν τον Οκτώβριο την ίδια, άδικη μείωση, που περιορίζει την επικουρική τους σύνταξη κάτω από το μισό.
Το υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑ, όπως φαίνεται, επέβαλαν με οριζόντιο τρόπο έναν μαθηματικό τύπο χωρίς να λάβουν όμως υπόψη τις αποδοχές σύνταξης και τα έτη ασφάλισης ανά συνταξιούχο, αλλά τον μέσο όρο ανά Ταμείο και επέβαλαν έναν γενικό κανόνα μειώσεων για όλους.


Έτσι σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος συνταξιούχος με μικτή κύρια σύνταξη στα 1.137 και μικτή επικουρική 371 ευρώ και καθαρές αποδοχές μετά τις μειώσεις στα 1.152 ευρώ (πολύ κάτω δηλαδή από τα 1.300 που προβλέπει ο νόμος) βρέθηκε να παίρνει επικουρική αντί για 197 μόλις 147 ευρώ καθώς του επιβλήθηκε μείωση της τάξης του 25%.


Ουσιαστικά με την επιβολή του μαθηματικού τύπου ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη όλα τα κριτήρια που απαιτούνται υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν λαμβάνουν πλέον όπως προβλέπεται στο νόμο επικουρική σύνταξη στο 20% των συντάξιμων αποδοχών τους, αλλά κοντά στο 5%.

Ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας χθες στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, υποσχέθηκε ότι εάν υπήρξαν λάθη θα διορθωθούν, όμως τα λάθη που όπως φαίνεται υπάρχουν δεν πρόκειται να διορθωθούν ούτε και τον επόμενο μήνα με την πληρωμή των συντάξεων Οκτωβρίου και έτσι οι συνταξιούχοι για ακόμη μια φορά θα βρεθούν διπλά χαμένοι και παραμένει άγνωστο πως θα γίνει η διόρθωση και πότε.

Πηγή: newsit.gr