Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

ΗΠΑ: Οι σεισμοί στο Β. Τέξας συνδέονται με τις πρακτικές εξόρυξης πετρελαίου...δηλώνει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Τι ζητά η Επιτροπή Σιδηροδρόμων.


Οι ομοσπονδιακές αρχές συμπέραναν ότι οι πρόσφατοι σεισμοί στο Βόρειο Τέξας μάλλον οφείλονται σε φρεάτια διάθεσης λυμάτων που χρησιμοποιεί η βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, επαναλαμβάνοντας σε επιστολή τους τα συμπεράσματα ερευνητών σε πανεπιστήμια του Τέξας.
Τα στελέχη της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) περιέλαβαν τη γνώμη τους σε επιστολή προς την Επιτροπή Σιδηροδρόμων του Τέξας, η οποία επιβλέπει την πετρελαϊκή βιομηχανία στην πολιτεία, την πρώτη σε παραγωγή αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι σεισμοί συνδέονται με την έγχυση αλμυρού νερού - που είναι υποπροϊόν της διαδικασίας εξόρυξης πετρελαίου και αερίου - σε βαθιά φρεάτια διάθεσης και σε υπόγεια σπήλαια.

Στο παρελθόν, η Επιτροπή Σιδηροδρόμων είχε αμφισβητήσει την αιτιώδη συνάφεια που εμφανίζουν οι πανεπιστημιακές έρευνες.

"Η EPA πιστεύει ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να σχετίζεται η σεισμική δραστηριότητα στο Βόρειο Τέξας με τα φρεάτια διάθεσης", είπε η υπηρεσία στην επιστολή της της 15ης Αυγούστου, η οποία δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα Texas Tribune χθες.

Η Υπηρεσία είπε ότι ανησυχεί για την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή Ντάλας-Φόρτ Γουέρθ λόγω της δυνατότητάς της να επηρεάσει τις υπόγειες πηγές πόσιμου νερού.

Η Επιτροπή Σιδηροδρόμων δήλωσε χθες ότι είχε υποβάλλει νέες αιτήσεις για φρεάτια διάθεσης σε μεγαλύτερο έλεγχο, ότι είχε συμμετάσχει σε τεχνικές ακροάσεις περί "τεχνητής σεισμικότητας", και ότι υποστηρίζει την εγκατάσταση περισσότερων σταθμών παρακολούθησης σεισμών ώστε να συλλέγονται περισσότερες πληροφορίες για να κατανοηθεί καλύτερα η σεισμική δραστηριότητα στο Τέξας.

Πολιτειακές αρχές υπεύθυνες για τους ελέγχους στην Οκλαχόμα έχουν απαιτήσει το κλείσιμο δεκάδων φρεατίων, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί μια σειρά σεισμών στην πολιτεία.

Πηγή: news.gr