Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Ιστορικές αναφορές για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Από τα όσα διάβασα στην εφημερί­δα «Ο ΤΥΠΟΣ» και από τον ημερήσιο Τύπο, με γέμισε θλίψη η απόφαση της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των Σιδηροδρόμων.
Παλαιότερα ο Σιδηρόδρομος αποτελούσε το πιο καλλίτερο, περήφανο, αξιοπρεπές και α­γαπημένο κρατικό συγκοινωνιακό με­ταφορικό μέσο, επιβατών και εμπο­ρευμάτων, με την επίσης περήφανη ονομασία Σιδηρόδρομος του Ελληνι­κού Κράτους (Σ.Ε.Κ.).
Από όποιο Σταθμό περνούσε ο Σι­δηρόδρομος γινότανε πανηγύρι και έ­τρεχαν οι κάτοικοι με ενθουσιασμό φωνάζοντας « Έρχεται το τραίνο».
Στο σταθμό Αθηνών, πολλοί άνθρω­ποι, νέοι, γέροι και παιδιά, όχι μόνον οι επιβάτες, πήγαιναν στις αποβά­θρες για να δουν και να χαιρετίσουν το τραίνο που φεύγει.
Στο σταθμό της Οινόης (το παλιό Σχιματάρι), νέοι πουλούσαν τα ωραία τους σουβλάκια, με to τοπικό χωριά­τικο ψωμί.
Στο σταθμό Θηβών προσέφεραν στους επιβάτες τις ωραίες πολύχρω­μες και μυρωδάτες τουλίπες που πλημμύριζαν στα χωράφια των Θη­βών και της Σφίγγας.
Στη Λειβαδιά εκτός από τα σουβλά­κια τους, διαλαλούσαν ανάλογα την εποχή και τα φρούτα ή τους καρπούς της περιοχής τους, σταφύλι, σύκα, ελιές κ.λπ.
Στο Λειανοκλάδι οι επιβάτες δεν μπορούσαν να αποφύγουν τον πειρασμό να μη γευθούν τους φημισμένους μοσχομυρωδάτους κουραμπιέδες Λαμίας «Μπουσίου».
Στις Αγγείες νέοι και νέες με τα χω­ματένια κανατάκια τους δρόσιζαν τους επιβάτες με δροσερό νερό της περιοχής τους.
Στον Παλαιοφάρσαλο ο χαλβάς Φαρσάλων και τα μυρωδάτα παστέλια δεν μπορούσαν να μην ικανοποιή­σουν τη γεύση των επιβατών.
Όλα αυτά, απ’ όσα θυμάμαι, συνέβαιναν όταν περνούσε από τους σταθμούς τους το «μεγάλο θεριό», ο Σιδηρόδρομος, μέχρι να φθάσει στη Λάρισα, τον μεγάλο και επιβλητικό σταθμό του «Τραίνου της Λάρισας».
Επειδή και εγώ προέρχομαι από τους Κρατικούς Σιδηροδρόμους, στους οποίους υπηρέτησα 37 έτη, που μου άφησαν τόσες αναμνήσεις, εύχομαι ολόψυχα οι νέοι μας να ξαναδούν και να ξαναζήσουν την ανάπτυξη και την πρόοδο του «Τραίνου μας», σαν τον παλιό καλό καιρό.

Με αγάπη 
Χρήστος Χαϊκάλης
Πηγή: "Συνταξιούχος Σιδηροδρομικός"