Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Το δυστύχημα του Βουραϊκού να επαναφέρει τη λογική.

Εκατόν είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το πρώτο... σφύριγμα του οδοντωτού σιδηροδρόμου, που ενώνει τα Καλάβρυτα με το Διακοπτό μέσω του μοναδικής ομορφιάς φαραγγιού του Βουραϊκού και αυτό γιορτάστηκε προσφάτως με επετειακές εκδηλώσεις.

Δυστυχώς όμως λίγες εβδομάδες αργότερα ο οδοντωτός έμελλε να έρθει ξανά στην επικαιρότητα για ένα τραγικό περιστατικό αυτή τη φορά. Ενα δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή ενός 9χρονου αγοριού μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του.

Η παρέα του, όπως και δεκάδες άλλοι σχεδόν καθημερινά, επιχείρησε να κάνει πεζοπορία στα δύσβατα μονοπάτια του φαραγγιού και μία ατυχής στιγμή ήταν αρκετή για να οδηγήσει σ' αυτό το τραγικό γεγονός.

Μέσα από αυτή την τραγωδία πάντως ήρθε στην επιφάνεια το γεγονός ότι δεκάδες πεζοπόροι συχνά επιχειρούν τη διάβαση του φαραγγιού κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής αγνοώντας όχι μόνο τους τεράστιους κινδύνους, αλλά και τις πινακίδες, που τους επισημαίνουν. Μηχανοδηγοί του ΟΣΕ επίσης τονίζουν ότι σχεδόν καθημερινά αναγκάζονται να ακινητοποιήσουν για λίγο τους συρμούς για να περάσουν πεζοπόροι και να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα. 

Ολο αυτό το σκηνικό φυσικά μιλάει από μόνο του και αναδεικνύει ανάγλυφα το παράλογο της υπόθεσης. Το πώς δηλαδή ορισμένοι άνθρωποι, παρασυρμένοι από την αγάπη τους για την πεζοπορία και τις ομορφιές της φύσης, αψηφούν τα πάντα θέτοντας ουσιαστικά τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Ηρθε όμως το τραγικό αυτό περιστατικό της απώλειας και με πολύ άσχημο τρόπο του 9χρονου και πλέον πρέπει τα πράγματα να τεθούν σε άλλη βάση. Ισως ήρθε η ώρα λοιπόν στη μνήμη αυτού του παιδιού να επικρατήσει η λογική και τουλάχιστον κάθε επίσκεψη στο χώρο να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από οργανωμένες και έμπειρες ομάδες πεζοπόρων και όχι από μεμονωμένους ιδιώτες.

Συντάκτης: Δημήτρης Πλεμμένος
Πηγή: eleftheriaonline.gr