Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Κατάργηση ΕΚΑΣ, μειώσεις συντάξεων, μισθών και «εξαφάνιση» επικουρικών.

Αποτέλεσμα εικόνας για συνταξειςΒαρύ λογαριασμό με μειώσεις συντάξεων, μειώσεις μισθών, κατάργηση ΕΚΑΣ, «εξαφάνιση» επικουρικών και συνταξιοδοτικών μερισμάτων ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις 29 Ιουνίου. Από αυτή την ημερομηνία τα εισοδήματα 7 εκατομμυρίων Ελλήνων μπαίνουν στους «κόφτες» των περικοπών που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. με τους πρώτους δικούς τους μνημονιακούς νόμους και έπεται συνέχεια…


Με τα «ψαλίδια» που έρχονται στις 29 Ιουνίου:

1 Κόβονται επικουρικές συντάξεις που μαζί με τις κύριες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ μικτά. Αυτό σημαίνει ότι στα καθαρά το πλαφόν των περικοπών κατεβαίνει στα 1.100 με 1.200 ευρώ, όπως φαίνεται στον αποκαλυπτικό πίνακα που επεξεργάστηκε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής. Οι συνταξιούχοι που παίρνουν μικτό ποσό κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ θα πάρουν κανονική σύνταξη για τελευταία φορά αυτόν το μήνα. Στην πληρωμή της σύνταξης Ιουλίου που θα γίνει στις 29 Ιουνίου, η επικουρική τους θα έχει μείωση και κατ’ επέκταση θα μειωθεί και το άθροισμα της σύνταξης. Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο απόφασης που θα διευκρινίζει επακριβώς τι υπολογίζεται και τι δεν υπολογίζεται στο μικτό ποσό των 1.300 ευρώ. Ο νόμος λέει ότι τα 1.300 ευρώ είναι το άθροισμα κύριας και επικουρικής μετά τις μειώσεις του Μνημονίου, πλην της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που ήταν 3% έως 14% και επιβλήθηκε σε κύριες συντάξεις από τα 1.400 ευρώ και πάνω και σε επικουρικές από 300 ευρώ και πάνω με ποσοστό 3% ως 10%. Επίσης δεν αφαιρείται από τα 1.300 η εισφορά ασθένειας 6% για την κύρια και 6% για την επικουρική.

2 Μειώνονται τα συνταξιοδοτικά μερίσματα για πολιτικούς και στρατιωτικούς συνταξιούχους. Οι περικοπές, ιδίως στο μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), θα προκαλέσουν σοκ στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Θα αγγίξουν και το -50%, στα υψηλά μερίσματα των 250 – 280 ευρώ, ενώ τα μικρά ποσά κάτω των 100 ευρώ θα εξαφανιστούν και θα φτάσουν στα 30 με 40 ευρώ! Ανάλογες θα είναι και μειώσεις στα μερίσματα των ενστόλων, καθώς από τα Μετοχικά Ταμεία τους (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΠΝ) αφαιρείται κάθε είδους επιχορήγηση που δινόταν από το υπουργείο Αμυνας. Τα μερίσματα θα κοπούν αυτοτελώς, δηλαδή ανεξάρτητα από το αν μαζί με κύρια και επικουρική σύνταξη είναι πάνω ή κάτω από τα 1.300 ευρώ.

3 Καταργείται το ΕΚΑΣ από 100.000 συνταξιούχους. Το επίδομα θα το χάσουν από τον επόμενο μήνα όσοι έχουν καθαρό εισόδημα από σύνταξη πάνω από 664 ευρώ ή μαζί με άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) ξεπερνούν τα 740 ευρώ ατομικό εισόδημα ή έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα (δύο σύζυγοι) πάνω από τα 916 ευρώ το μήνα. Με τα κριτήρια αυτά και κυρίως με το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος, το ΕΚΑΣ θα κοπεί και από χαμηλοσυνταξιούχους των 300 ευρώ! Για παράδειγμα, στην περίπτωση ζευγαριού συνταξιούχων που ο ένας παίρνει 700 ευρώ και ο άλλος 300 ευρώ, το ΕΚΑΣ θα κοπεί και από τους δύο, γιατί το εισόδημα και των δύο υπερβαίνει τα 916 ευρώ! Ο συνταξιούχος των 700 θα χάσει 115 ευρώ από το ΕΚΑΣ, ενώ ο συνταξιούχος των 300 ευρώ θα σταματήσει να παίρνει από τις 29 Ιουνίου τα 230 ευρώ του ΕΚΑΣ.

4 Περικόπτονται έμμεσα οι μισθοί των εργαζομένων σε ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, λόγω της αύξησης των εισφορών στην επικουρική ασφάλιση κατά 0,5% από 1ης Ιουλίου. Κατά το ίδιο ποσοστό 0,5% αυξάνεται και η εργοδοτική εισφορά. Από την 1η Ιουλίου οι κρατήσεις επικουρικής ασφάλισης θα είναι 3,5% για τους εργαζομένους και 3,5% για τους εργοδότες. Σύνολο 7% αντί 6% που πληρώνουν σήμερα. Μπορεί αυτή η μία μονάδα να μοιάζει μικρή αλλά η ζημιά που προκαλεί είναι πολλαπλάσια, γιατί θα αποθαρρύνει τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις από νέες προσλήψεις ή θα τους στρέψει σε προσλήψεις με μισθούς 400 ευρώ. Οι συνολικές ασφαλιστικές κρατήσεις για τους εργαζομένους ανεβαίνουν στο 16% (από 15,5%), ενώ για εργοδότες και επιχειρήσεις στο 25% (από 25,4%). Οι εργαζόμενοι ακόμη και με μισθούς 400 ευρώ, θα έχουν μείωση, αντί για αύξηση, με τις νέες κρατήσεις. Το 0,5% κόβει 2 ευρώ επιπλέον κάθε μήνα από το μισθό των 400 ευρώ, καθώς οι κρατήσεις από 1ης Ιουλίου διαμορφώνονται στα 64 ευρώ, αντί 62. Από τους μισθούς των 1.000 ευρώ κόβονται 5 ευρώ επιπλέον το μήνα, από τους μισθούς των 2.000 ευρώ κόβονται 10 ευρώ επιπλέον κ.λπ. Το χειρότερο θα είναι η αύξηση των εισφορών να φέρει και περισσότερες απολύσεις, κάτι που θα φανεί στο τέλος της καλοκαιρινής σεζόν.

5 Ανεβαίνουν οι εισφορές για τους αγρότες από 7% στο 10% για σύνταξη, ενώ για την ασθένεια στο 3,61% του ποσού της κάθε κατηγορίας που είναι ασφαλισμένοι. Τα ειδοποιητήρια που θα λάβουν θα λένε ότι έχουν προθεσμία μέχρι 30 Ιουνίου να πληρώσουν τις αυξημένες ασφαλιστικές τους εισφορές. Οι εισφορές που θα πληρώσουν είναι για το β’ εξάμηνο του 2015 και είναι αυξημένες από 5,75% έως και 28,71% στο σύνολό τους.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Πηγή: eleftherostypos.gr