Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Τον Απρίλιο οι προσφορές για ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Με ταχείες διαδικασίες προχωρεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αφού έλαβε τις σχετικές εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα την ακύρωση του διαγωνισμού και την προκήρυξη νέου. 
Μάλιστα χθες προχώρησε στη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (RFP). Σύμφωνα με τη νέα πρόσκληση, ο νέος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με τους ίδιους όρους και σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί 21 Μαρτίου 2016, στην οποία θα γίνει η υποβολή του αρχικού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση, στην οποία οι εξουσιοδοτημένοι από το ΤΑΙΠΕΔ ενδιαφερόμενοι της πρώτης φάσης θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής των δεσμευτικών τους προσφορών. Η ημερομηνία υποβολής αυτών έχει οριστεί για τις 26 Απριλίου 2016.
Το ΤΑΙΠΕΔ οδηγήθηκε στην ακύρωση του διαγωνισμού μετά τη διαπίστωση του χαλαρού ενδιαφέροντος, τόσο από την πλευρά των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZD) όσο και από την πλευρά της αμερικανικής Watco. Σε ό,τι αφορά τους Ρώσους, ευθύς εξαρχής θεωρήθηκαν ότι βρίσκονταν με το «ένα πόδι εκτός του διαγωνισμού», αφού έθεταν όρους και προϋποθέσεις όπως π.χ. την απόκτηση του ΟΛΘ. Επιπλέον, φάνηκε ότι η συμμετοχή τους στη διεκδίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έγινε περισσότερο με πολιτικά, παρά επιχειρησιακά, κριτήρια.
Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική Watco που ζέστανε το ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ φέρεται ότι αποθαρρύνθηκε εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων σε πολιτικό και μακρο-οικονομικό επίπεδο. Προς την κατεύθυνση αυτή, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η επί εβδομάδες διακοπή της γραμμής του ΟΣΕ στην Ειδομένη, γεγονός που ανάγκασε την αμερικανική εταιρεία Hewlett-Packard να αλλάξει τη γραμμή προώθησης των εμπορευμάτων της προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω Σλοβενίας. Ενδεχομένως η εταιρεία να μην μπορούσε να ελιχθεί στον διαγωνισμό, καθώς η ίδια δεν συμμετείχε σε αυτόν εξαρχής, αλλά εισήλθε εμβόλιμα στην προσφορά της ρουμανικής εταιρείας GFR.
Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν χθες ότι η στάση της Watco, από εδώ και στο εξής, παραμένει αβέβαιη. Πηγές ωστόσο προσκείμενες στο ΤΑΙΠΕΔ διαβεβαίωναν χθες για το συνεχές ενδιαφέρον των Αμερικανών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Καταλύτης των τελευταίων εξελίξεων υπήρξε η συμφωνία αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ. Η τελευταία μεταβάλλει όλα τα δεδομένα και η επικείμενη ανάληψη του μάνατζμεντ του ΟΛΠ από την Cosco καθιστά την κινεζική εταιρεία κυρίαρχη στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η Cosco, μετά και την απόκτηση του Προβλήτα Ι και του Car Terminal στον λιμένα του Πειραιά, καθίσταται ο μεγαλύτερος πελάτης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας που θα κινείται στις υποδομές του ΟΣΕ. Κατά συνέπεια θα έχει πολύ μεγαλύτερο λόγο από εδώ και στο εξής. Ετσι αν η Cosco συμμετάσχει στον διαγωνισμό, ο ανταγωνισμός θα είναι μικρός, ενώ σε άλλη περίπτωση θα είναι μεγάλος. Από την άλλη πλευρά, παράγοντες της αγοράς ανέφεραν ότι μόνον οι κινεζικές εταιρείες έχουν την υπομονή και τον σχεδιασμό για να υλοποιήσουν μακροχρόνιας διάρκειας επενδύσεις. «Οι Κινέζοι μπορούν να επενδύσουν και να χάσουν χρήματα για μια σημαντική περίοδο», έλεγε έμπειρο στέλεχος της αγοράς, προσθέτοντας ότι «το ίδιο δεν διατίθενται να πράξουν οι Αμερικανοί επενδυτές».
Οπως και να έχει η κατάσταση, σε αυτό που συμφωνούν όλοι είναι στην αναγκαιότητα αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν ότι μόνο όταν εισέλθει κάποιος ιδιώτης επενδυτής και λειτουργήσουν οι ρήτρες αποζημίωσης, θα επιτραπεί ο εξορθολογισμός και η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου. Οσο οι εταιρείες που προέκυψαν από τον όμιλο ΟΣΕ παραμένουν «αδελφές» μεταξύ τους, η μια κάνει «πλάτες» στις αστοχίες της άλλης. Αυτό συνέβη στην ενωτική γραμμή στην Κεντρική Μακεδονία, όπου μια διαδρομή Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, αντί μιας ώρας και είκοσι λεπτών, σήμερα διανύεται από τα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε δυόμισι ώρες.


ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
Πηγή: kathimerini.gr