Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Κίνδυνος για μείωση έως και 30% στις νέες συντάξεις-Νέες απαιτήσεις από τους δανειστές.

Παράθυρο” για νέες απαιτήσεις των δανειστών μας στο ασφαλιστικό, ανοίγει η στάση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχαν το τελευταίο 48ωρο τα τεχνικά κλιμάκια με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες θα συνεχιστούν σήμερα και τις επόμενες μέρες, οι τεχνοκράτες εξετάζουν μια προς μια τις διατάξεις του κυβερνητικού σχεδιασμού για το συνταξιοδοτικό, δείχνοντας ότι δεν αποδέχονται εξ αρχής τις ελληνικές προβλέψεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
Στην περίπτωση που οι υπολογισμοί της κυβέρνησης δεν γίνουν δεκτοί, τότε ανοίγει ο δρόμος για νέες αξιώσεις εκ μέρους των δανειστών, που -όπως εκτιμάται- οδηγούν σε άμεση μείωση συντάξεων για τους νέους δικαιούχους έως και 30%.
Πρόκειται για:
– Την ακαριαία εφαρμογή, του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, χωρίς τριετή περίοδο σταδιακής προσαρμογής.
Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, στην περίπτωση αυτή θίγονται περίπου 210.000 ασφαλισμένοι για την επόμενη τριετία.Οι απώλειες που θα υποστούν κυμαίνονται από 6% έως και 30%, ενώ κατά μέσο όρο θα ανέλθουν στο 15%.
– Την άμεση καθιέρωση της εθνικής σύνταξης , την χορήγηση της μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 (6.000 ένσημα αντί για 4.500) και την θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή της.
– Τον περαιτέρω περιορισμό των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων.
– Την επανεξέταση ή ακόμη και την κατάργηση του εφάπαξ.
– Να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα για τις επικουρικές συντάξεις, ενώ
– οι θεσμοί, εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με την αύξηση των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων.
Παράλληλα, πληθαίνουν οι ψίθυροι σχετικά με τις προθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, εμφανίζοντας στο τραπέζι της επικείμενης διαπραγμάτευσης απαιτήσεις για αλλαγές στα εργασιακά.
Δηλαδή, αύξηση του ορίου των απολύσεων, περιορισμό της δυνατότητας των εργαζομένων να προσφεύγουν μονομερώς στην διαιτησία, αλλαγή της διαδικασίας λήψης απόφασης για απεργία και καθιέρωση της εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out).
Με αυτά τα ενδεχόμενα ανοιχτά,ορατό τον κίνδυνο αδιεξόδου στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών και μεγάλες κοινωνικές ομάδες να αντιδρούν, η κυβέρνηση αναζητά, δια του αρμοδίου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, πολιτικό στήριγμα εκτός συνόρων.
Ο κ. Κατρούγκαλος, μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία παρότι προσκλήθηκαν, δεν συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Ο Έλληνας υπουργός κατά την ομιλία του εξέθεσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
Προέβλεψε δε, σκληρή διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας ότι την διαδικασία αυτή η Αθήνα δεν επιθυμεί να την φέρει εις πέρας μόνη της, διότι “ ότι το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα είναι στενά συνδεδεμένο με το μέλλον του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη» και συμπλήρωσε πως «γι’ αυτό επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαπραγμάτευση”.

Συντάκτης: Δημήτρης Κωστάκος
Πηγή: athina984.gr