Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Δεσμεύσεις για τους μισθούς απέσπασαν οι απεργοί του μετρό.

Παραμένουν σε επιφυλακή, αν μέχρι την Παρασκευή δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση.








Οι απεργοί έξω από το υπουργείο.
Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων που απασχολούνται στην κατασκευή της «Γραμμής 3» του μετρό (Αγία Μαρίνα - Πειραιάς) στη χτεσινή 24ωρη απεργία, που προκήρυξε το Σωματείο τους για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που έγινε τη Δευτέρα.
Το μεσημέρι, οι απεργοί έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στο πλευρό τους βρέθηκαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.
Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για δύο σχεδόν μήνες. Εκτός όμως από τα οφειλόμενα του Οκτώβρη και του Νοέμβρη, έχουν να πληρωθούν κανονικό μισθό από το καλοκαίρι, όταν η κοινοπραξία επέβαλε καθεστώς υποχρεωτικών, άνευ αποδοχών, αδειών.
«Αλλος έκανε τέσσερα μεροκάματα το μήνα, άλλος δέκα. Κάποιοι πληρώθηκαν για το Σεπτέμβρη 200 - 250 ευρώ», λένε χαρακτηριστικά. Ορισμένα από τα εργοτάξια μπήκαν ξανά σε λειτουργία τον Οκτώβρη, όμως οι πληρωμές δεν ομαλοποιήθηκαν. Στο φόντο αυτό, η κίνηση του υπουργείου να τους «υποδεχτεί» κατεβάζοντας τα ρολά στην είσοδο προκάλεσε τα οργισμένα σχόλια των απεργών.
Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία τους με τον γγ του υπουργείου, Γ. Δέδε, απέσπασε τη δέσμευση πως στην περίπτωση που η κοινοπραξία δεν πληρώσει μέχρι την Παρασκευή, το υπουργείο θα αναλάβει το ίδιο την πληρωμή τους, παρακρατώντας οφειλές του κράτους προς την εταιρεία. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να επιστρέψουν από σήμερα στη δουλειά, παραμένουν όμως σε επιφυλακή για νέες κινητοποιήσεις.
Οπως υπογράμμισαν, αν την Παρασκευή δεν πληρωθούν, θα ξανακάνουν Γενική Συνέλευση για να δώσουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί τετραμερής συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου, της κοινοπραξίας (J&P ABAΞ - GHELLA) και της «Αττικό Μετρό».
Να σταθούν όλοι όσοι δουλεύουν στο έργο σαν μια γροθιά, ανεξάρτητα από ειδικότητα, κάλεσε τους εργαζόμενους ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Κώστας Χαντζιάρας. «Τώρα μπορεί να λυθεί το ζήτημα, αύριο όμως θα προκύψει κάποιο άλλο», σημείωσε μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο.

Πηγή: rizospastis.gr