BBmp9H7
Station Amsterdam Centraal, Άμστερνταμ, Κάτω Χώρες
Ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός σταθμός του Άμστερνταμ άνοιξε για το κοινό το 1889. Από το 1997 ο σταθμός ανακατασκευάζεται λόγω της γραμμής του μετρό που θα ολοκληρωθεί το 2017.
Ο σταθμός έχει σχεδιαστεί από τον Pierre Cuypers, και αποτελεί δείγμα Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής και μοιάζει κατά κάποιο τρόπο με το άλλο εξίσου διάσημο δημιούργημα του σχεδιαστή, το μουσείο Rijksmuseum.
BBmp3NY
Chhatrapati Shivaji Terminus, Μουμπαι, Ινδία
Η έδρα των Κεντρικών Σιδηροδρόμων ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Στο παρελθόν ονομαζόταν Victoria Terminus Station, και άνοιξε το 1887.
Έχει σχεδιαστεί από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Frederick William Stevens και χρειάστηκαν 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Την εποχή εκείνη ήταν η ακριβότερη κατασκευή και στοίχισε 260.000 στερλίνες. Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής είναι από αμμόλιθο και ασβεστόλιθο, το εσωτερικό του σταθμού έχει επενδυθεί με ιταλικό μάρμαρο άριστης ποιότητας.
111
Grand Central Terminal, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Ο σταθμός αυτός έχει 44 πλατφόρμες και είναι ο σταθμός με τις περισσότερες πλατφόρμες στον κόσμο. Το 2013, δέχθηκε 21,6 εκ. επισκέπτες, και ήταν ανάμεσα στους 10 σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.
Ο αρχικός σταθμός σχεδιάστηκε από τον John B. Snook και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής Beaux-Arts. Το εσωτερικό έχει χαρακτικά από μπρούτζο και μάρμαρο, εντυπωσιακά ταβάνια και μαρμάρινο δάπεδο.
BBmp9gD
Πηγή: politisonline.com