Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Στα τέλη Μαρτίου οι προσφορές για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο.

Την έγκριση των τευχών δημοπράτησης για το εμπορευματικό κέντρο του ΟΣΕ στο Θριάσιο ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. 
Στα τέλη Μαρτίου πρόκειται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων επενδυτών.
Προχωρά ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου Θριάσιου Πεδίου. Οπως ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, η νέα επένδυση, ύψους άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ, εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την προώθηση νέων έργων υποδομών στους τομείς των συνδυασμένων μεταφορών και των κοινωνικών υποδομών.

"Πρωταρχική στόχευση της κυβέρνησης είναι οι δρομολογούμενες επενδύσεις, να συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ταυτόχρονα, η υλοποίησή τους, θα διέπεται από κανόνες διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος".

Σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που έθεσε ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης προς τη νέα Διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, ελήφθη η σχετική απόφαση. Συγκεκριμένα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ (υπ’ αριθμ. 204/A3/17-11-2015) εγκρίθηκαν τα τεύχη της Προκήρυξης και του Σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης (Τεύχη Δημοπράτησης) του διαγωνισμού για το έργο: «Ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου Θριάσιου Πεδίου» και απευθύνεται πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να υποβάλουν δεσμευτικές προτάσεις.

Η ευρύτερη έκταση του συγκροτήματος εγκαταστάσεων του Θριάσιου Πεδίου για την ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου, περιλαμβάνει:

· Το χώρο ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. 588 στρεμμάτων, με δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων. Έκταση και εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνονται στο διαγωνισμό, ο οποίος προκηρύχθηκε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ.

· Tο σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, εμβαδού περίπου 1450 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΟΣΕ Α.Ε. Σημειώνεται ότι, προβλέπεται επόμενος διαγωνισμός, όταν ολοκληρωθούν τα εν εξελίξει έργα για τη σιδηροδρομική λειτουργία.

Επιπροσθέτως, η έκταση ανάπτυξης του νέου Εμπορευματικού Κέντρου Θριάσιου Πεδίου διαθέτει:
· Oδικές συνδέσεις προς τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού και τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ και

· Σιδηροδρομική σύνδεση με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και τον εμπορικό λιμένα του Πειραιά (Νέο Ικόνιο).

Ο νέος διαγωνισμός που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και η ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, εκτιμάται ότι θα έχει αίσιο αποτέλεσμα για την υλοποίηση του έργου. Το γεγονός αυτό, προκύπτει από τους όρους του διαγωνισμού, το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών και της αγοράς, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης των εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών.
Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες για το Εμπορευματικό Κέντρο του Θριάσιου Πεδίου ξεκίνησαν το 2003. Επί 12 χρόνια όμως ταλανίζεται από αδράνειες, εμπλοκές και καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα, έχουν προηγηθεί δύο αποτυχημένοι διαγωνισμοί το 2006 και το 2009.

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης σε δήλωση του αναφέρει ότι:

"Η δημιουργία του νέου Εμπορευματικού Κέντρου διεθνούς εμβέλειας στο Θριάσιο Πεδίο θα συμβάλει στην αύξηση των σιδηροδρομικώς μεταφερόμενων εμπορευματικών φορτίων και στην ανάδειξη της χώρας μας, ως βασικής πύλης διακίνησης εμπορευμάτων στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών. Παράλληλα προωθούμε την ανάπτυξη και άλλων νέων οργανωμένων εμπορευματικών κέντρων σε περιοχές σημαντικής εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και σε πύλες εισόδου της χώρας. Η δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού δικτύου εμπορευματικών κέντρων στην ελληνική επικράτεια αποτελεί κεντρική και στρατηγική επιλογή μας".

Πηγή: euro2day.gr