Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Βρετανία και Γαλλία υπογράφουν συμφωνία για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Στο επίκεντρο το Καλαί

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και η Βρετανίδα ομόλογός του Τερέζα Μέι υπογράφουν σήμερα συμφωνία με στόχο την άμβλυνσης της μεταναστευτικής κρίσης στο Καλαί.
Η συμφωνία, που θα υπογραφεί στο γαλλικό λιμάνι, θα επικεντρώνεται στην ασφάλεια στην περιοχή όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι που θέλουν να περάσουν στη Βρετανία, την αντιμετώπιση κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης ανθρώπων και τη βελτίωση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες, όπως εξήγησε ο Καζνέβ.

Η κατάσταση στο Καλαί έχει έρθει στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των πολλών προσπαθειών μεταναστών να περάσουν στη σήραγγα που συνδέει τη Γαλλία με τη Βρετανία, απόπειρα που πολλοί πλήρωσαν με τη ζωή τους.

Τον περασμένο μήνα ένας 30χρονος Σουδανός έχασε τη ζωή του όταν τον χτύπησε φορτηγό. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Ιούνιο επιχειρώντας να περάσουν στη Βρετανία όπου πολλοί έχουν ήδη έχουν τις οικογένειές τους και πιστεύουν πως θα βρουν πιο εύκολα δουλειά.

Περίπου 3000 άνθρωποι από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία έχουν κατασκηνώσει στο Καλαί σε συνθήκες που θυμίζουν παραγκούπολη- τη λεγόμενη «ζούγκλα του Καλαί»- και παρότι οι δύο χώρες, Γαλλία και Βρετανία, επιχειρούν να εμφανίσουν ενιαίο μέτωπο στην αντιμετώπιση του θέματος, η κατάσταση έχει προκαλέσει τριβές στις σχέσεις τους.

Οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν σήμερα την περιοχή γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό έξω από το Καλαί όπου η ασφάλεια έχει αυξηθεί.

Στη συνέχεια, όπως γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Καζνέβ θα επισκεφθεί τον Γερμανό ομόλογό του Τόμας ντε Μεζιέρ στο Βερολίνο με τον οποίο θα έχει συνομιλίες για τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.

Πηγή: newsdeast.gr