Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Σκόπια λόγω των μεταναστών.


Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων.


1.500 πρόσφυγες περιμένουν να περάσουν τα σύνορα των Σκοπίων που παραμένουν μπλοκαρισμένα - Η κυβέρνηση των Σκοπίων κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας, λόγω της αυξημένων μεταναστευτικών ροών.
Μπλοκαρισμένοι στα σύνορα με τα Σκόπια, αναγκασμένοι να κοιμούνται κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, είναι τις τελευταίες ώρες περισσότεροι από 1500 πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν στωικά στην ουδέτερη ζώνη, έξω από την Ειδομένη, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.

Από χθες το μεσημέρι, η διέλευση έχει μπλοκάρει καθώς η αστυνομία των Σκοπίων έχει σταματήσει να διοχετεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα τους πρόσφυγες προκειμένου να αποσυμφορήσει τον σταθμό της Γευγελής.

«Θέλουμε να φύγουμε, δεν αντέχουμε άλλο» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι προχώρησαν μάλιστα και σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ξαπλωμένοι κάτω από τα δέντρα και αναζητώντας την ελάχιστη σκιά, κατέκλυσαν τις δύο καντίνες ιδιωτών που στήθηκαν στο σημείο και κάνουν "χρυσές δουλειές".

«Νερό, τσάι, καφέ και σάντουιτς με κοτόπουλο αγοράζουν κυρίως» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης της μίας καντίνας, ενώ φρούτα και κυρίως ροδάκινα, πουλάει μία γυναίκα που έχει στήσει έναν αυτοσχέδιο πάγκο.

Αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες στέκονται εδώ και μήνες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές, οι οποίοι προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες, παρέχοντας μικρογεύματα, νερά και πρώτες βοήθειες σε τραυματισμούς, που αφορούν κυρίως ταλαιπωρημένα μέλη από το πολύ περπάτημα και ιώσεις σε παιδιά.

Από την πλευρά της, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των μεταναστευτικών ροών, καταγγέλλοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση με την κεντρική εξουσία.

Με αφορμή, μάλιστα, τον αρχικό σχεδιασμό για την έλευση του "Ελευθέριος Βενιζέλος" στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τη μεταφορά των 2500 μεταναστών στα σύνορα, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης συγκάλεσε, σήμερα, έκτακτη σύσκεψη, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρου Κυρίζογλου, άλλων συναρμόδιων φορέων και ΜΚΟ.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, εξέδωσαν ψήφισμα το οποίο θα αποστείλουν στον πρωθυπουργό και όλα τα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας από την Πολιτεία και τις αρμόδιες Κεντρικές Αρχές, «να έχουν πλήρη και άμεση ενημέρωση για τα μεταναστευτικά ρεύματα, με επαρκή διάχυση πληροφοριών, ώστε ο κάθε φορέας από την πλευρά του να μπορεί να προσφύγει σε ενέργειες και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την υποδοχή των προσφύγων».

«Ταυτόχρονα», αναφέρεται σχετικά, «οι Βουλευτές του Νομού δεσμευόμαστε να μεριμνήσουμε για την άμεση δημοσιοποίηση και διεθνοποίηση του προβλήματος, με σκοπό τη λήψη αποφάσεων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τέλος, αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης προς το αρμόδιο Υπουργείο, "σχετική με την κατάρτιση στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου επίλυσης των άμεσων αναγκών που ενδέχεται να προκύψουν στο εγγύς μέλλον από τα κύματα προσφύγων προς την περιοχή και συνολικά τη χώρα".

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Σκόπια

Η κυβέρνηση των Σκοπίων κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα και τη Σερβία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) Ίβο Κότεφσκι, ανέφερε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Σκόπια, πριν από λίγο, ότι στα νότια σύνορα της χώρας (σ.σ. στα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα) θα μπορούσε να εμπλακεί και ο στρατός για να αυξηθεί η ασφάλεια για τον τοπικό πληθυσμό, αλλά και να παρασχεθεί καταλληλότερη και πιο ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα και αιτούνται τη χορήγηση άδειας διαμονής τριών ημερών στη χώρα, στη διάρκεια της οποίας υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τα Σκόπια.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στα Σκόπια πρόσθεσε ότι, «λόγω της αυξημένης πίεσης στα νότια σύνορα της χώρας και των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών κατά μήκος του αποκαλούμενου βαλκανικού διαδρόμου που ακολουθούν οι μετανάστες, αλλά και της κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμήθηκε ότι είναι απαραίτητος επιπρόσθετος και πιο αποτελεσματικός έλεγχος στη συνοριακή ζώνη, στην οποία έχουν καταγραφεί μαζικές παράνομες διελεύσεις από την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων, από τις 18 Ιουνίου που εφαρμόζεται το μέτρο χορήγησης τριήμερων αδειών και μέχρι τις 20 Αυγούστου, εκδόθηκαν περίπου 41.500 τέτοιες άδειες σε μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στα Σκόπια.

Από τις μεσημεριανές ώρες, οι δυνάμεις της αστυνομίας των Σκοπίων έχουν αυξήσει κατά πολύ την παρουσία τους στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων και πιο συγκεκριμένα στη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι μερικές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα.

Πηγή: newsbomb.gr