Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Απολύθηκαν τέσσερις εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης, παρά την απαγόρευση του υπουργείου Εργασίας για ομαδικές απολύσεις.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει την απόλυση τεσσάρων εργαζομένων στα σκάμματα της αρχαιολογίας, από την ανάδοχο κοινοπραξία και, παρότι την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος είχε απορρίψει αίτημα για ομαδικές απολύσεις. 
Το Σωματείο δηλώνει ότι θα καταφύγει στα νόμιμα μέσα για την ακύρωση των απολύσεων, ενώ ζητάει από τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να επιτευχθεί μια καθαρή λύση σχετικά με το έργο της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης, ακόμη και αν αυτό σημαίνει επαναδημοπράτηση.
«Το σήριαλ Μετρό Θεσσαλονίκης, φυσικά και συνεχίζεται, αλλά μόνο ως φάρσα! Αντί για συμφωνία και νέο ξεκίνημα, ο εργολάβος επέλεξε να εφαρμόσει κάθε μορφή επέμβασης στα εργασιακά ζητήματα στο σύνολο των εργαζομένων. Σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι στο τεχνικό τμήμα, σε εκ νέου πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας οι εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό και ως κορωνίδα σε όλα αυτά, ταυτόχρονα απέλυσε και τέσσερις εργαζόμενους , έτσι για παραδειγματισμό, «διότι δεν συνεμορφώθην» στις εντολές της κοινοπραξίας στις αναγκαστικές άδειες και επειδή είχαν το θράσος να αναζητήσουν με νόμιμα μέσα την καταβολή των δεδουλευμένων τριών μηνών και του επιδόματος αδείας. Όλα δε τα παραπάνω, με κατάφορη παραβίαση κάθε νομιμότητας και έννοιας εργατικού δικαίου
«Είναι ξεκάθαρο πως όλα αυτά, γίνονται από τον εκνευρισμό του αναδόχου, εν όψει της τελευταίας διαπραγμάτευσης με την Αττικό Μετρό και το ΥΠΟΜΕΔΙ. Παράλληλα όμως, μαρτυρά την τόσο αλλοπρόσαλλη στάση, αναφορικά με τις προθέσεις του εργολάβου ως προς το έργο. Τελικά, την ευθύνη στη λήψη των αποφάσεων ποιος την έχει; Τα αλλεπάλληλα νομικά λάθη στις αποφάσεις, ποιος τα επιβάλει; Όλα τα παραπάνω δείχνουν την εικόνα μιας κοινοπραξίας, ικανής να εκτελέσει ένα τόσο μεγάλο έργο; Μήπως τελικά έχουν δίκιο όσοι μιλούσαν για επαναδημοπράτηση;
«Περιμένουμε τόσο από την Αττικό Μετρό, κύριο του έργου, ο οποίος έχει και την ευθύνη για την εκτέλεση του έργου, όσο και από τους αρμόδιους υπουργούς ΠΟΜΕΔΙ, Εργασίας και Πολιτισμού να παρέμβουν, να επιβάλουν τις αποφάσεις τους και να ανακληθούν οι απολύσεις, οι οποίες μάλιστα – όλως τυχαίως - έγιναν μία εβδομάδα αφού ο κ. Κατρούγκαλος απέρριψε το αίτημα του εργολάβου για ομαδικές απολύσεις. Αν αυτό δεν αποτελεί προσβολή και παράκαμψη μίας υπουργικής απόφασης, τότε τι είναι;
«Δηλώνουμε πως θα καταφύγουμε – αναγκαστικά - σε κάθε νόμιμο μέσο, όπως άλλωστε επιτυχημένα έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να ακυρώσουμε τόσο τις απολύσεις όσο και τις αυθαίρετες μεταβολές των εργασιακών συνθηκών μας.
«Ζητούμε επιτέλους να επικρατήσει η κοινή λογική σε αυτό το έργο και άμεσα να καταλήξουμε σε μία καθαρή λύση, η οποία θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση και την ολοκλήρωση του έργου, όποια και αν είναι αυτή, ακόμα και αν προϋποθέτει την αλλαγή αναδόχου, κάτι το οποίο μπορεί να σημαίνει τις απολύσεις μας, πιθανόν όμως να σώζει την ίδια την πόλη, πολίτες της οποίες είμαστε και εμείς».

Πηγή: voria.gr