Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Απόδραση με το τρένο!!!

 Μοναδικά τοπία περνάνε μπροστά από τα μάτια σας, που σε διαφορετική περίπτωση, ταξιδεύοντας με διαφορετικό μέσο, δεν θα τα βλέπατε. Η διαδρομή με τρένο προσφέρει ένα απολαυστικό ταξίδι, οικονομικό, εκδρομικό, άνετο. Το τρένο αποτελεί, επίσης, τουριστικό αντικείμενο, καθώς η γραμμή σε πολλούς προορισμούς περνάει από περιοχές σπάνιας ομορφιάς!

Το τρενάκι του Πηλίου

Μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (60 εκατοστά) φιλοξενεί τα τέσσερα βαγόνια του θρυλικού «Μουντζούρη», όπως λεγόταν κάποτε το τρενάκι του Πηλίου, για να δηλώσει την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του. Από τα Ανω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές η διαδρομή είναι ορεινή, διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές, με την πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια.
 Η μοναδική στάση του τρένου γίνεται στην Ανω Γατζέα, για να συνεχίσει για μια διαδρομή συνολικού μήκους 15 χλμ. και χρόνου περίπου 90 λεπτών. Μέχρι το ιστορικό κεφαλοχώρι των Μηλεών, η διαδρομή γεμίζει με εικόνες πλούσιας φύσης και αρχιτεκτονικής με παλαιές, αλλά περίτεχνες κατασκευές. Ξεχωριστό δείγμα, η λίθινη πεντάτοξη γέφυρα Καλόρεμα, στην περιοχή του Μαλακίου. Πλησιάζοντας στις Μηλιές, το τοπίο αποκτά μια άγρια ομορφιά, ιδιαίτερα στο πέρασμα της μεγάλης μεταλλικής γέφυρας του Ταξιάρχη ή Ντε Κίρικο, από το όνομα του σχεδιαστή και πατέρα του μεγάλου ζωγράφου. Ο σταθμός Μηλεών είναι και το τέρμα της διαδρομής.
Θεσσσαλονίκη - Εδεσσα
 Με αφετηρία το σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε κοντινές διαδρομές μέχρι την Εδεσσα, τη Φλώρινα, τη Λάρισα.
 Σε μιάμιση μόλις ώρα μπορείτε να βρεθείτε στην υπέροχη Εδεσσα – την πόλη που ο Μενέλαος Λουντέμης περιέγραψε ως το σκαλοπάτι όπου πατά ο Θεός για να ανέβει στον ουρανό.
 Κατά την παραμονή σας στην Εδεσσα επισκεφτείτε το υπαίθριο μουσείο Νερού, εκεί όπου μεταξύ άλλων θα δείτε παλιούς νερόμυλους, έναν βοτανικό κήπο, ενυδρείο κ.ά. Απαραίτητη η στάση με τις κλασικές φωτογραφίες στο σήμα κατατεθέν της Εδεσσας – τους καταρράκτες της- ένα συναρπαστικό θέαμα, μοναδικό για την Ελλάδα. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το πάρκο των καταρρακτών – ένας μικρός παράδεισος με αιωνόβια πλατάνια, πλούσια βλάστηση, κιόσκια, πλακόστρωτα, σιντριβάνια, προτομές ηρώων και δεκάδες είδη πουλιών.
 Το Λαογραφικό – Εθνολογικό μουσείο με την ιστορία της πόλης, ο ιστορικός οικισμός Βαρόσι με τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα μακεδονίτικα σπίτια και τους βυζαντινούς ναούς και γενικότερα η ευρύτερη περιοχή με τη μαγευτική φύση αποτελούν αφορμή για μια απόδραση στην Εδεσσα. Χρόνος μονής διαδρομής 1:20’.
Θεσσαλονίκη – Φλώρινα

Με τρία δρομολόγια ημερησίως, το ταξίδι Θεσσαλονίκη – Φλώρινα – Θεσσαλονίκη, σας δίνει τη δυνατότητα να φτάσετε στην πόλη, σε δυόμισι ώρες, διασχίζοντας μοναδικά τοπία, μεταξύ των οποίων, και τη λίμνη Βεγορίτιδα.
 Στη Φλώρινα, θα απολαύσετε τις βόλτες σας κατά μήκος του ποταμού Σακουλέβα, όπου και θα θαυμάσετε τα νεοκλασικά αρχοντικά της πόλης. Θα πιείτε τον καφέ σας σε ιστορικά καφενεία, θα γευτείτε τοπικές γεύσεις, αγοράστε και τοπικά προϊόντα όπως τα περίφημα φασόλια Πρεσπών, πιπεριές Φλωρίνης κ.ά. Χρόνος μονής διαδρομής 2:30’.
 Να σημειώσουμε ότι κομβικός σταθμός στην προαστιακή γραμμή Θεσσαλονίκης-Εδεσσας-Φλώρινας είναι το Πλατύ, στο οποίο οι επιβάτες από τη Δυτική Μακεδονία μπορούν να μετεπιβιβαστούν στις αμαξοστοιχίες του άξονα και να κατευθυνθούν προς τη Νότια Ελλάδα. Αντίστροφα οι ταξιδιώτες από τη Νότια και Κεντρική Ελλάδα μπορούν μετεπιβιβαζόμενοι στο Πλατύ να επισκεφθούν προορισμούς της Δυτικής Μακεδονίας.
Προαστιακή Γραμμή Θεσσαλονίκης – Λάρισας

 Με τα σύγχρονα ηλεκτρικά τρένα μεταφέρεται το επιβατικό κοινό μεταξύ Θεσσαλονίκης και Λάρισας. Τα δρομολόγια εξυπηρετούν 10 ενδιάμεσες σταθμεύσεις και δίνουν πρόσβαση στα πανέμορφα παράλια της Πιερίας συνδέοντας τα με τα αστικά κέντρα της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης. Ο συνολικός χρόνος μετακίνησης μεταξύ Θεσσαλονίκης – Λάρισας είναι μιάμιση ώρα.
 Στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας υπάρχει η δυνατότητα μετεπιβίβασης στις τοπικές αμαξοστοιχίες με προορισμό το Βόλο. Ορισμένα δρομολόγια της Προαστιακής Γραμμής Θεσσαλονίκης – Λάρισας φθάνουν μέχρι τον Παλαιοφάρσαλο προσφέροντας τη δυνατότητα μετεπιβίβασης με προορισμό την Καλαμπάκα και επίσκεψης από εκεί των Μοναστηριών των Μετεώρων.

Συμβουλή

Στα δρομολόγια Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη (ώρες 06.55 και 16.01), στάσεις γίνονται, μεταξύ άλλων, στο Παρανέστι Δράμας, στη Σταυρούπολη και στους Τοξότες Ξάνθης. Στην παραπάνω διαδρομή σας δίνεται η ευκαιρία να διασχίσετε τα μοναδικά Θρακικά Τέμπη (τηλ. ΟΣΕ Ξάνθης 25410/22.581).

Πληροφορίες

- Το τρένο του Πηλίου αναχωρεί από τα Ανω Λεχώνια (12 χλμ. από Βόλο) στις 10 π.μ. και φτάνει στις Μηλιές στις 11.35, με ενδιάμεση στάθμευση 15 λεπτών στην Ανω Γατζέα, και στις δύο κατευθύνσεις διαδρομής. Από Μηλιές αναχωρεί στις 15.00 με άφιξη στα Ανω Λεχώνια στις 16.30. Δρομολόγια για το Μάιο πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα.
- Το εισιτήριο για την απλή διαδρομή κοστίζει 10 ευρώ και με επιστροφή 18 ευρώ. Το παιδικό εισιτήριο κοστίζει αντίστοιχα 6 και 10 ευρώ.
- Πληροφορίες για έκδοση εισιτηρίων, δρομολόγια και ενοικίαση του τρένου παρέχονται από το Γραφείο Ταξιδίων Βόλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Τηλ/ Fax 24210/ 39.723, e-mail: grafeio.volou@trainose.gr) και από τον αριθμό 14511, ο οποίος λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Συντάκτης-Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου
Πηγή: agelioforos.gr