Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Δελτίο τύπου για την επισκευή και αποκατάσταση παλαιού τροχαίου υλικού από τον ΟΣΕ.

 Στην εφαρμογή του πλαισίου δράσης «Σιδηρόδρομος και Πολιτισμός» που έχει αποφασισθεί από το ΔΣ του ΟΣΕ, εντάσσονται και οι πρωτοβουλίες για την επισκευή και αποκατάσταση παλαιού τροχαίου υλικού.
Ο ΟΣΕ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Σιδηροδρόμου, ολοκλήρωσε την καταγραφή με λεπτομερή στοιχεία του παλαιού τροχαίου υλικού που έχει ιστορική και τεχνολογική αξία.
Το επόμενο βήμα είναι η προσεκτική αξιολόγησή του, με σκοπό την επισκευή και αποκατάστασή του. Κατά προτεραιότητα αντικείμενο της αξιολόγησης αυτής, η οποία θα περιλαμβάνει και προσεγγιστική οικονομική αποτίμηση των απαραίτητων εργασιών, θα είναι εκείνο το παλαιό τροχαίο υλικό που μπορεί να ενταχθεί στις ακόλουθες κατηγορίες :
  Α. Τροχαίο υλικό, το οποίο θα πρέπει να εκτεθεί στο υπό δημιουργία Σιδηροδρομικό Μουσείο του ΟΣΕ, που θα στεγασθεί στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Πελοποννήσου.
  Β. Τροχαίο υλικό, το οποίο θα περιέλθει σε λειτουργική κατάσταση, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την σύνθεση συρμών, που θα δρομολογηθούν σε επιλεγμένες διαδρομές εξαιρετικού φυσικού κάλλους, στο πλαίσιο θεματικών – τουριστικών εκδρομών στις κάτωθι περιοχές:
  • Πελοπόννησος ( Μετρικό Δίκτυο)
  • Οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων
  • Πήλιο
  • Κοιλάδα του Νέστου
  • Θεσσαλία (Μετρικό Δίκτυο)
Για την υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων θα αναζητηθούν πόροι και από επιχειρήσεις μέσω του θεσμού της «υιοθεσίας» παλαιού τροχαίου υλικού, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας.
  
Φωτογραφίες: Κακαβάς Κώστας