Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Σλοβενία: Σύνδεση λιμενικών και σιδηροδρομικών υποδομών

Στη σύσταση ομάδας εργασίας, που αποτελείται από στελέχη υπουργείων, τού μοναδικού εμπορευματικού λιμένα της χώρας Κόπερ, και τού οργανισμού σιδηροδρόμων, προχώρησαν οι σλοβενικές αρχές, με στόχο τη σύνδεση των σιδηροδρομικών και των λιμενικών υποδομών στο πεδίο που περιλαμβάνει τον λιμένα του Κόπερ μέχρι τον κόμβο Ντιβάτσα.

Η ομάδα εργασίας αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα την πρώτη της συνεδρίαση, στην οποία θα εξεταστούν οι λεπτομέρειες των πιθανών έργων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου.

Ο υπουργός Υποδομών της Σλοβενίας Πέτερ Γκάσπερσιτς τόνισε ότι η πρόταση για τη χρηματοδότηση μιας δεύτερης γραμμής μεταξύ του Κόπερ και της Ντιβάτσα – έργο εκτιμώμενης αξίας 1,4 δισ. ευρώ – πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, διότι η αίτηση για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια πρέπει να είναι καταρτιστεί τον Φεβρουάριο.

Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και, κατά συνέπεια, δεν καταστεί εφικτή η λήψη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, τότε δεν αποκλείεται οι σλοβενικές αρχές να αναζητήσουν χρηματοδότηση από άλλες πηγές, επισημαίνει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο ειδήσεων STA.

Ο κ. Γκάσπερσιτς σημείωσε, εξάλλου, ότι ο ίδιος, όπως και οι συναρμόδιοι υπουργοί και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να προχωρήσει το έργο, με βάση τον αρχικό του σχεδιασμό, ο οποίος προβλέπει ένα μοντέλο παραχώρησης σε συνεργασία, κυρίως, με τον οργανισμό λιμένα του Κόπερ (Luka Koper) και τον οργανισμό σιδηροδρόμων (Slovenske železnice).

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ