Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Με αποζημίωση 2,9εκ.ευρώ λύνεται η εμπλοκή με το σιδηρόδρομο στα Τέμπη


Λύνεται ένα σοβαρό πρόβλημα

Σε εφαρμογή τέθηκε η συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών (της προηγούμενης κυβέρνησης), της παραχωρησιούχου εταιρείας και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την διευθέτηση του ζητήματος της εμπλοκής του σιδηρόδρομου με τον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο στο τμήμα των Ευαγγελισμός-Σκοτίνα που περιλαμβάνει τις μεγάλες σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα λύνοντας ένα σημαντικό πρόβλημα στα έργα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com λίγες μέρες πριν τις εκλογές (στις 19.1.2015) αποφασίστηκε η αποζημίωση 2.987.898 ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη χρήση πετρελαιοκίνητων τρένων αντί για τα ηλεκτροκίνητα που κινούνται στην περιοχή. Από αυτά τα 1.493.949,00 ευρώ θα δοθούν εντός 15 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΕΥΔΕ/ΟΣΕ/ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΓΑΙΑΟΣΕ και πριν την έναρξη των εργασιών.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών η αποζημίωση έχει υπολογισθεί σε 40.377€/ημέρα. Συνολικά θα χρειαστούν 74 ημέρες που ως σύνολο θα έχει το ποσό των 2.987.898 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό (ακόμα 1.493.949 ευρώ) θα δοθούν 45 ημέρες από την επαναφορά της ηλεκτροκίνησης και το πέρας των εργασιών.

Ωστόσο το ποσό θα οριστικοποιηθεί απολογιστικά μετά το πέρας των εργασιών καθώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πρέπει σε διάστημα ενός μήνα να εισηγηθεί στην ΕΥΔΕ/ΜΚ/ΕΠΠ το συνολικό κόστος της αποζημίωσης.

Όπως μαθαίνει το ypodomes.com οι 74 ημέρες δεν θα είναι συνεχόμενες αλλά «σπασμένες» σε διάστημα 4 μηνών. Θα πραγματοποιηθεί εναλλάξ ξήλωμα της ηλεκτροκίνησης και επανατοποθέτηση τους προκειμένου να κατασκευαστούν οι απαραίτητες γέφυρες πάνω από τις γραμμές. Αυτό σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιτάσσει τη χρήση ντιζελοκίνητων συρμών.

Τα σημεία που υπάρχει η συνάντηση τρένου-δρόμου είναι στην περιοχή του Ευαγγελισμού, στο σημείο που θα κουμπώσει ο υπάρχων αυτοκινητόδρομος με τον υπό κατασκευή δρόμο και στη Ραψάνη.

Όλες οι διακοπές δρομολογίων θα γίνονται αποκλειστικά βραδινές ώρες προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όχληση των επιβατών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οι συγκεκριμένες εμπλοκές με τον σιδηρόδρομο είναι γνωστές από την επανεκκίνηση των εργασιών και χωρίς την εκτέλεση τους δεν μπορούν να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα στο τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα. Η ολοκλήρωση των έργων τοποθετείται στο τέλος του έτους

ypodomes.com