Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Στις 9 Δεκεμβρίου το μεγαλύτερο ταξίδι εμπορικού τρένου στον κόσμο φτάνει στον προορισμό του

Σήμερα η εμπορική αμαξοστοιχία που ξεκίνησε από την Κίνα με προορισμό την Ισπανία, πέρασε τα σύνορα της Γαλλίας και την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσει στον τελικό σταθμό την Μαδρίτη, διανύοντας ταξίδι άνω των 13.000 χιλιομέτρων, περνώντας από επτά χώρες μεταξύ των οποίων το Καζακστάν, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία και τη Γερμανία.
Το εμπορικό τρένο ξεκίνησε στις 18 Νοεμβρίου μεταφέροντας 40 εμπορευματοκιβώτια με 1.400 τόνους εμπορευμάτων. 
Η επιτυχία αυτό του πειράματος θα μπορούσε να οδηγήσει στην καθιέρωση τακτικών δρομολογίων μεταξύ Κίνας και Ευρώπης , ίσως είναι και μια εναλλακτική λύση στην μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ των δυο Ηπείρων. 
Σήμερα περίπου το 80% του παγκόσμιου εμπορίου πραγματοποιείται με το πλοίο. Όμως το τρένο έχει δυνατότητες να αποσπάσει μεγάλο μέρος των εμπορικών μεταφορών με τα νέα δεδομένα που ανοίγονται με την δρομολόγηση τρένων μεγάλων αποστάσεων. Όπως αναφέρουν εταιρίες μεταφορών, για την μεταφορά φορτίου από την Κίνα στην Ισπανία με πλοίο απαιτείτε ταξίδι πλέον των 30 ημερών ενώ σιδηροδρομικός μόνο 21 ήμερες. Χρόνος πολύ σημαντικός για τις εταιρίες μεταφορών.