Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Κατά της απεργίας των σιδηροδρομικών η πλειοψηφία των Γερμανών

Η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία των Γερμανικών Σιδηροδρόμων συνεχίζεται από χθες μετά και την απόφαση δικαστηρίου της Φρανκφούρτης υπέρ του Συνδικάτου των Μηχανοδηγών (GDL), έπειτα από προσφυγή των διοικούντων της εταιρείας. Την ίδια ώρα «το 51% των Γερμανών δεν δείχνει στο μεταξύ καμία κατανόηση για τις απεργίες», όπως κατέδειξε δημοσκόπηση για λογαριασμό του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ARD και της εφημερίδας Welt. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα του Βερολίνου, «τον Οκτώβριο μία πλειοψηφία της τάξης του 54% έδειχνε ακόμη κατανόηση για τις απεργίες του GDL».
Η Berliner Morgenpost σημειώνει σχετικά ότι «το Συνδικάτο Γερμανών Μηχανοδηγών τα κατάφερε: οδήγησε όλη τη Γερμανία σε μποτιλιάρισμα ή σε ασφυκτικά γεμάτα μετρό, λεωφορεία και τραμ». Η εφημερίδα παρατηρεί ότι οι Βερολινέζοι είναι αγανακτισμένοι με το GDL. Όπως σχολιάζει, «είναι εξοργισμένοι επειδή απεργούν για άλλη μια φορά, επειδή το ζητούμενο είναι πρώτα από όλα η ισχύς του συνδικάτου και όχι το εισόδημα των μηχανοδηγών».
Μία διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα επιχειρεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σε σχετικό άρθρο γνώμης σχολιάζει: «Όταν οι μάνατζερ κάνουν μειώσεις προσωπικού το ανεχόμαστε. Όταν (σ.σ. αντίθετα) οι εξαρτώμενοι μάχονται για τα συμφέροντά τους, επικρατεί αγανάκτηση. Η απεργία στους σιδηροδρόμους δεν είναι σκάνδαλο. Μας υπενθυμίζει την ισχύ των εργαζομένων».

Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή: Deutsche Welle
Πηγή:www.capital.gr