Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Συνασπισμός ελληνικών εταιρειών για το Θριάσιο

Έντονο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της έκτασης στο Θριάσιο Πεδίο εκφράζουν Κινέζοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων είναι η Cosco και η Foxconn. Ωστόσο ενδιαφέρον υπάρχει και από ελληνικές εταιρίες οι οποίες σχεδιάζουν την από κοινού κατάθεση προσφοράς προκειμένου να μπουν σφήνα στην Cosco. Στα σχέδια αυτά φέρεται να πρωτοστατεί η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (πρώην Eurobank Properties).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον τους είναι μεγάλος, ενώ αρκετά είναι και τα αιτήματα συμμετοχής στη διαδικασία που έχουν κατατεθεί ήδη. Το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται αφενός στους επίδοξους «μνηστήρες» και αφετέρου στη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, αλλά και τις χρήσεις που θα φιλοξενηθούν.

Μεταξύ των ενδιαφερόμενων για τις εγκαταστάσεις που έχει δημιουργήσει στο χώρο ο ΟΣΕ και οι οποίες περιλαμβάνονται στο γενικότερο σχέδιο αξιοποίησης της έκτασης στο Θριάσιο Πεδίο είναι η Cosco. Η εταιρία από την πλευρά της έχει θέσει το ζήτημα δημιουργίας κέντρου μεταποίησης στο χώρο του Θριάσιου και ζητούσε τη δημιουργία ελεύθερης ζώνης εμπορευμάτων. Ωστόσο η ελληνική πλευρά είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα αυτά υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν ασυμβατότητες με το κοινοτικό δίκαιο.

Η Foxconn, η εταιρία που συναρμολογεί προϊόντα για λογαριασμό της αμερικάνικης Apple έχει εκφράσει επίσης έντονο ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη έκταση αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου εκεί να φιλοξενηθούν εγκαταστάσεις μεταποίησης. Πριν ένα περίπου εξάμηνο στελέχη της Foxconn ήρθαν σε επαφή με την ΓΑΙΑΟΣΕ και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Η Foxconn φαίνεται να έχει ως στόχο την δημιουργία κέντρου συναρμολόγησης των προϊόντων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Το μοντέλο του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου αποτελεί μορφής σύμπραξης Δημοσίου τομέα (ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. και ΟΣΕ Α.Ε.) με τον ιδιωτικό τομέα (επενδυτές, χρηματοδότες, τελικοί χρήστες, πελάτες) και εισαγάγει «ανοικτό χαρακτήρα» του Συγκροτήματος Εγκαταστάσεων Θριασίου Πεδίου με σκοπό την εξυπηρέτηση του μέγιστου δυνατού αριθμού τελικών χρηστών στους οποίους δυνητικά περιλαμβάνονται ελληνικές ή νέες μεταφορικές και εμπορικές εταιρείες, εταιρείες Logistics (third party logistics και house logistics) κλπ. Υιοθετεί έτσι ανοιχτή αρχιτεκτονική προσφορών που μπορεί να αφορούν τμήματα των εκτάσεων μέσω δύο ή και περισσοτέρων διακριτών συμβάσεων.

.sofokleousin.gr