Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Το τείχος «πνίγει» το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας

ΕΦΤΑΣΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΣΕ

Είναι άδικο... Για τη Λάρισα και την ιστορία της. Ένα τέτοιο μουσείο, που απέκτησε η πόλη, χάρη στην προσπάθεια ζωής του ζεύγους Γουργιώτη, να «χάνεται» πίσω από τα τείχη και τα παλιά υλικά των σιδηροδρόμων. Κι αν αυτό περνούσε απαρατήρητο, στους πολλούς, τόσα χρόνια, τα εγκαίνια της περασμένης Κυριακής, το ανέδειξαν... Πολλοί από τους επισκέπτες το πρόσεξαν πρώτη φορά ή το ξαναθυμήθηκαν: Ότι το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ασφυκτιά, ανάμεσα στις αποθήκες και τα υλικά του ΟΣΕ, που το περικλείουν.

Το «τείχος», που χωρίζει την ιδιοκτησία του ΟΣΕ, απέχει 4- 5 μέτρα από τις εισόδους του Λαογραφικού και πίσω από τα ντουβάρια, βρίσκονται παλιά βαρέλια, σιδηροτροχιές και ό,τι άλλο εύχρηστο ή άχρηστο υλικό του οργανισμού. Βεβαίως, ο χώρος είναι ιδιόκτητος, αλλά... Βρίσκεται, στην είσοδο ενός μουσείου! Είναι γνωστό, ότι η απελθούσα δημοτική αρχή έκανε επαφές με τις διοικήσεις του Οργανισμού, αλλά είναι άγνωστο ή ξεχάστηκαν, ποιες συγκεκριμένες προτάσεις έγιναν και ποια ήταν η απάντηση του επίσημου ΟΣΕ. Εξάλλου και η κατασκευή του δρόμου στην είσοδο του μουσείου, που επεκτείνεται... νοερά προς τις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ, αυτή την πρόθεση του δήμου δείχνει.

Γενικά, ο δήμος παλιότερα, πρότεινε το γκρέμισμα των τειχών και τη διαμόρφωση ενός πάρκου, που θα ενώνει τον χώρο του μουσείου με ένα μέρος του απέραντου χώρου των σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων. Εκεί κοντά, μέσα στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ βρίσκεται και το μισογκρεμισμένο κτίριο του παλιού σιδηροδρόμου, του «Θεσσαλικού», πανομοιότυπου με αυτό του Βόλου. Ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα τον σιδηροδρομικό σταθμό της γειτονικής πόλης, αποσπώντας συνέχεια κολακευτικά σχόλια, για τη διατήρησή του. Πάνω από δέκα χρόνια, εκκρεμεί και πρόταση του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου, να προχωρήσει στην αποκατάσταση του κτιρίου (που δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα), αφού βρεθούν πηγές χρηματοδότησης. Ενδιαφέρον είχε δείξει και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας.

Αλλά, το πρώτο πράγμα, που πρέπει να γίνει είναι το γκρέμισμα του τείχους και αυτό μπορεί να είναι ένα από τα –πολλά- μελήματα της νέας δημοτικής αρχής της Λάρισας...

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

'Ελευθερία" Λάρισας