Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Πιέσεις στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τον Προαστιακό


ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

* ΔΙΝΕΤΑΙ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΤΡΕΝΑ ΛΟΓΩ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΩΝ

Σε σημείο αιχμής έφτασαν οι πιέσεις, κυρίως από την πλευρά των κατοίκων του ν. Λάρισας, προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την επανέναρξη των τριών – «προσωρινά»- καταργηθέντων δρομολογίων του Προαστιακού στη γραμμή Λάρισας- Θεσσαλονίκης και αντιστρόφως. Η απόφαση έλεγε ότι θα επανέλθουν αρχές Σεπτεμβρίου, πήρε παράταση για τις 14 Σεπτεμβρίου και όπως δείχνουν τα πράγματα, θα παραταθεί κι άλλο... Πραγματική αιτία, η έλλειψη προσωπικού στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από αποχωρήσεις και υποχρεωτικές μετατάξεις, που αποδυνάμωσαν καίρια τον οργανισμό, κυρίως από μηχανοδηγούς.

Αυτό προκύπτει από συζητήσεις, με σιδηροδρομικούς, που γνωρίζουν, εκ των έσω την κατάσταση και βιώνουν και οι ίδιοι τις επιπτώσεις από τις ελλείψεις αυτές. Κυρίως οι εναπομείναντες μηχανοδηγοί, που φτάνουν να κάνουν υπηρεσίες, μέχρι και 15 ώρες (!), για να καλύψουν τα μεγάλα κενά στο μεταφορικό έργο του ΟΣΕ και περισσότερο στον τομέα της μεταφοράς εμπορευμάτων. Αντιδράσεις υπάρχουν και από τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων. Η κατάσταση, αυτό τον καιρό, διαμορφώνεται περίπου, ως εξής:

Την «άνοιξη» στο εμπορευματικό κομμάτι του σιδηρόδρομου με τα εμπορευματικά τρένα εξπρές, που μεταφέρουν προϊόντα σε χώρες της Ευρώπης από το λιμάνι του Πειραιά,( Cosco κ.λπ.), προσπαθεί να τονώσει, η διοίκηση. Σε αυτή, προστέθηκαν φέτος το καλοκαίρι και οι αυξημένες ανάγκες, για μεταφορά τεύτλων στο Πλατύ Ημαθίας, το μοναδικό εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ελλάδα. Τα τεύτλα μεταφέρονται σιδηροδρομικά, από τις Σέρρες, μετά το κλείσιμο των άλλων εργοστασίων, όπως των Σερρών και Ορεστιάδα. Για την κάλυψη των συρμών μετακινήθηκαν μηχανοδηγοί, ακόμα κι από την Αθήνα!

Μια άμεση λύση που μελετάται είναι η επιστροφή όσων μετακινήθηκαν σε άλλους φορείς του δημοσίου, όπως νοσοκομεία, αρχαιολογικές υπηρεσίες κ.λπ., μέρος των οποίων ήταν και πολύτιμοι μηχανοδηγοί. Διαφορετικά, μένει η εκπαίδευση νέων μηχανοδηγών, μια διαδικασία που είναι χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει και χρόνο. Αυτό, που κατηγορούν μηχανοδηγοί τη διοίκηση, είναι ότι ρίχνει βάρος στο εμπορευματικό κομμάτι, αφήνοντας τις επιβατικές μεταφορές σε δεύτερη μοίρα. Μάλιστα, σε σιδηροδρομικές ιστοσελίδες, μηχανοδηγοί κατηγορούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, ότι ταλαιπωρεί το επιβατικό κοινό, δεχόμενο την εισήγηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για νέα παράταση της κατάργησης δρομολογίων του Προαστιακού στις γραμμές Πειραιάς - Οινόη- Πειραιάς, Θεσσαλονίκη - Λάρισα- Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη- Έδεσσα- Θεσσαλονίκη. Θεωρούν δε ότι αυτό είναι στρατηγική επιλογή ενόψει ιδιωτικοποίησης. Το ελάχιστο προσωπικό, που απόμεινε, ασχολείται περισσότερο με τη μεταφορά εμπορευμάτων και λιγότερο με επιβατικές μεταφορές.

Στο μεταξύ, καθημερινές είναι οι διαμαρτυρίες κόσμου και στην «Ε» για την μη επαναφορά των δρομολογίων Προαστιακού, αλλά και επαγγελματικών ομάδων που πλήττονται όπως δημοσίων υπαλλήλων, που μετακινούνται για τις υπηρεσίες τους, από τον τόπο διαμονής τους και κυρίως εκπαιδευτικών. Αρκετές διαμαρτυρίες και επιστολές έχουν σταλεί απευθείας στη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μία ομαδική από τη Λάρισα, με δεκάδες υπογραφές εκπαιδευτικών, ενόψει έναρξης και του σχολικού έτους στις 11 Σεπτεμβρίου. Με αγωνία, αναμένεται από πολλούς ενδιαφερόμενους, η απόφαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, για το τι θα γίνει τελικά....

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
"Ελευθερια" Λάρισας