Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Αλλάζει ο χάρτης της Ελλάδας με την ολοκλήρωση μεγάλων έργων

Αλλάζει ο χάρτης της Ελλάδας με την ολοκλήρωση μεγάλων έργων  ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Σύγχρονοι οδικοί άξονες, επεκτάσεις της γραμμής του Τραμ, καθώς και νέες γραμμές του Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην αναμόρφωση του νέου συγκοινωνιακού χάρτη της χώρας.


Επέκταση Τραμ
Τα πρώτα εργοτάξια του τραμ προς Πειραιά έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις οδούς Γρηγορίου Λαμπράκη και Μικράς Ασίας στη Νίκαια. Η γραμμή του τραμ, προϋπολογισμού 91 εκατ. ευρώ, θα αρχίζει από τον σταθμό ΗΣΑΠ του Νέου Φαλήρου και θα καταλήγει στο λιμάνι του Πειραιά, στην Ακτή Ποσειδώνος. Συνολικά, θα έχει μήκος 5,4 χλμ. και θα αποτελείται από 12 στάσεις, απασχολώντας συνολικά στην κατασκευή της περί τα 150 με 200 άτομα. Το έργο υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2015 και θα μειώσει την κυκλοφορία των οχημάτων κατά 15.000 την ημέρα.

Έργα Μετρό
Έως το τέλος του 2014 αρκετοί σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης πρόκειται να βρεθούν σε προχωρημένο στάδιο, με 8 σταθμούς να περνούν τη φάση ολοκλήρωσης των έργων πολιτικού μηχανικού. Παρόλα αυτά, η πλήρης παράδοση του αναμένεται το 2018. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης αποτελεί έργο «καινοτομίας» καθώς θα λειτουργεί με σύγχρονες τεχνολογίες CBTC, ενώ τα τρένα θα είναι full computerized. Η συνολική πρόοδος του έργου εκτιμάται σε ποσοστό άνω του 50%, ενώ η χρηματοδότηση του έργου είναι απρόσκοπτη. Επίσης προχωρεί και ο θεσμός για τη διαιτησία με τον ανάδοχο να ζητά ποσά που αγγίζουν το συνολικό ποσό της σύμβασης. Αναφορικά με τα αρχαιολογικά το ποσό που έχει δοθεί μέχρι σήμερα είναι 86 εκατ. ευρώ, ενώ θα απαιτηθούν ακόμα 43 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της Θεσσαλονίκης για την αποκάλυψη των αρχαιολογικών θησαυρών που κρύβει στο υπέδαφός της.

Ταυτόχρονα, στην τελική ευθεία φαίνεται να βρίσκεται η έναρξη των εργασιών για τη σημαντικότερη επέκταση του Μετρό της Αθήνας, της Γραμμής 4 που θα διέρχεται από συνοικίες γύρω από το κέντρο της Αθήνας και θα εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους. Η Γραμμή 4 του Μετρό θα εκτείνεται από το Άλσος Βεΐκου έως και τον Ευαγγελισμό και θα περιλαμβάνει αρχικά εννέα σταθμούς. Πρόκειται για τους σταθμούς: Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, καταλήγοντας στον σημερινό σταθμό του Ευαγγελισμού.

Για να διαβάστε όλο το ρεπορτάζ για τα υπόλοιπα έργα πατήστε εδώ